Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Πράσινη ντομάτα: Αυτές είναι οι ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει στον οργανισμό

Δώστε βάση!

29 Ιουνίου 2020 11:57
Πράσινη ντομάτα: Αυτές είναι οι ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει στον οργανισμό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εσείς έχετε δοκιμάσει τις πράσινες ντομάτες; Αν ναι, ξέρετε ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει στον οργανισμό; Το Athensmagazine.gr έμαθε και σας παρουσιάζει παρακάτω τα πάντα.

Οι ώριμες κόκκινες ντομάτες -τις οποίες και δεν πρέπει να βάζετε στο ψυγείο- είναι αυτές που έχουμε όλοι συνηθίσει να τρώμε και αγαπάμε για την γλυκιά γεύση τους. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που οι παραγωγοί αναγκάζονται να κόψουν πρόωρα τις ντομάτες από τα φυτά, είτε εξαιτίας ενός πρόωρου παγετού, είτε γιατί απλώς οι καρποί δεν ωριμάζουν.

Αν και οι πράσινες ντομάτες μπορεί αρχικά να ήταν μια ανεπιθύμητη κατάσταση, η εξέλιξη των πραγμάτων ανάγκασε τους πάντες να βρεθούν τρόποι για την κατανάλωσή της. Κι αφού βρέθηκαν οι τρόποι, στη συνέχεια μελετήθηκαν κιόλας και τα συμπεράσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς η πράσινη ντομάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Αντιοξειδωτικές βιταμίνες

Μια μεγάλη πράσινη ντομάτα έχει 43 mg βιταμίνης C, που παρέχει το ήμισυ της καθημερινής απαίτησης για τους άνδρες και σχεδόν 60 τοις εκατό για τις γυναίκες. Έχει επίσης, 58 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α, δίνοντάς σας σχεδόν το ένα δέκατο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Η λήψη αρκετών από αυτές τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ανοσοποιητικού σας συστήματος και στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης το σώμα σας να απορροφήσει σίδηρο, οπότε είναι ευεργετικό να τρώτε πράσινες ντομάτες με πηγή σιδήρου, όπως κρέας, πουλερικά, ψάρι, σπανάκι ή συμπλήρωμα σιδήρου.

Βιταμίνες Κ και Β-Βιταμίνες

Οι Β-σύμπλεγμα βιταμινών βοηθούν το σώμα σας να χρησιμοποιεί πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες για να παράγει ενέργεια. Παίζουν επίσης ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μια μεγάλη πράσινη ντομάτα παρέχει περίπου το 10% της καθημερινής σας απαίτησης για βιταμίνες Β, θειαμίνη, βιταμίνη Β-6 και παντοθενικό οξύ, καθώς και λίγο λιγότερο από το 10% της ριβοφλαβίνης και της νιασίνης που χρειάζεστε κάθε μέρα.

Μια πράσινη ντομάτα έχει επίσης, το ένα πέμπτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τη βιταμίνη Κ, μια θρεπτική ουσία που ωφελεί περαιτέρω το αίμα σας βοηθώντας τον να πήξει σωστά.

Μέταλλα, πρωτεΐνες και ίνες

Αν και η πράσινη ντομάτα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία, συμπληρώνει τη διατροφή σας με το 5-10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και μαγγανίου, μέταλλα που ωφελούν το αίμα, τη λειτουργία των νεύρων, τα οστά και τους μυς.

Παρέχει επίσης, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2 γραμμάρια ινών, βοηθώντας να ικανοποιήσετε την όρεξή σας και να σας κρατήσει γεμάτη. Για μόνο 42 θερμίδες, μια πράσινη ντομάτα παρέχει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών ουσιών.

Οι πράσινες ντομάτες περιέχουν ένα αλκαλοειδές την τοματίνη, το οποίο μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με ερευνητές που δημοσίευσαν μελέτη στο περιοδικό "Journal of Agricultural and Food Chemistry" από το 2009.

Τα φυτά ντομάτας χρησιμοποιούν την περιεκτικότητα σε ντομάτα για την καταπολέμηση βακτηριδίων, μυκήτων, ιών και εντόμων, Αλλά η τοματίνη φαίνεται να προσφέρει αντικαρκινικά οφέλη.

Κατά τη σύγκριση των εκχυλισμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι τα εκχυλίσματα από ντομάτες υψηλής τομάτας ανέστειλαν έντονα ανθρώπινες κυτταρικές σειρές καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του ήπατος.

Η πράσινη ντομάτα μπορεί να συνδυαστεί με κρέας δημιουργώντας μια εξαιρετική σάλτσα. Αρκετοί την απολαμβάνουν τηγανητή, ή στη σούβλα μαζί με κρέας και άλλα λαχανικά. Γίνεται σάλτσα ακόμα και μαρινάτα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share