Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πηγαίνετε συχνά το βράδυ στην τουαλέτα; Δείτε τι μπορείτε να πάθετε!

γνωρίζατε

4 Οκτωβρίου 2019 11:25
Πηγαίνετε συχνά το βράδυ στην τουαλέτα; Δείτε τι μπορείτε να πάθετε!

Δείτε τι μπορείτε να πάθετε εάν πηγαίνετε συχνά τουαλέτα το βράδυ! Το γνωρίζατε;

Αυτό δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους αλλά και τους νέους, σύμφωνα με μια νέα νοτιοκορεατική επιστημονική έρευνα.

Εκείνοι που πάνε κατά μέσο όρο μια φορά κάθε βράδυ στο μπάνιο, έχουν 41% μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσης, ενώ για τρεις και πάνω νυχτερινές επισκέψεις ο κίνδυνος τουλάχιστον διπλασιάζεται. Ξέρετε τι θα συμβεί εάν βάλετε γιαούρτι στην λεκάνη της τουαλέτας;

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Χίο Γκέουν Τσόι του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου Ιατρικής της Ανιάνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “PLoS One”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 92.000 άτομα ηλικίας 19 έως 103 ετών, συσχετίζοντας το ιστορικό νυκτουρίας με το ιστορικό των νυκτερινών πτώσεων.

Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 15% είχαν βιώσει πτώσεις τα βράδια. Μεταξύ όσων δεν είχαν πέσει καθόλου, δύο στους τρεις (67%) δεν είχαν εμπειρία νυκτουρίας. Όμως το 40% όσων είχαν πτώση στο παρελθόν, εμφάνιζαν ιστορικό νυκτουρίας.

Στην ηλικία των 31 έως 60 ετών, τέσσερις έως πέντε επισκέψεις στην τουαλέτα τη νύχτα αύξαναν κατά τουλάχιστον 50% την πιθανότητα πτώσης, ενώ στην ηλικιακή ομάδα των 19 έως 30 ετών οι ανάλογες σε συχνότητα νυκτερινές επισκέψεις αύξαναν κατά τρεις φορές τον κίνδυνο πτώσης.

Το ξύπνημα μέσα στη νύχτα και η αίσθηση του επείγοντος για ούρηση έχουν συνέπεια την μειωμένη προσοχή και τον ελλιπή συντονισμό των κινήσεων ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται, αν συνυπάρχουν ψυχικά προβλήματα ή χρόνιες παθήσεις.

Η νυκτουρία –που συνήθως εμφανίζεται δύο έως τρεις ώρες μετά την έναρξη του ύπνου- διαταράσσει τον ύπνο και φέρνει υπνηλία την επόμενη μέρα, πράγμα που –ιδίως στην περίπτωση των ηλικιωμένων- αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο πτώσεων.

Η ούρηση μια φορά μέσα στη νύχτα δεν θεωρείται παθολογική. Οι άνθρωποι με σοβαρή νυκτουρία μπορεί να επισκεφθούν το μπάνιο πέντε ή έξι φορές. Συχνά η αιτία είναι παθολογική, π.χ. διαβήτης ή πρόβλημα στην ουροδόχο κύστη.

Αυτό το λάθος δεν πρέπει να κάνεις όταν πηγαίνεις τουαλέτα!

Oι συνήθειες μας στην τουαλέτα είναι ένα θέμα για το οποίο οι περισσότεροι δεν νιώθουμε άνετα να συζητούμε, αλλά ωστόσο είναι σημαντικό, και κυρίως για την υγεία μας!

Δείτε επίσης: Μπέρδεψε την τουαλέτα με την πόρτα εξόδου του αεροπλάνου – έντρομοι οι υπόλοιποι συνεπιβάτες!

Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά η συμπεριφορά και οι συνήθειες μας στην τουαλέτα μπορεί συχνά να οδηγήσουν σε δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους, όπως ακράτεια ούρων ή κοπράνων, πρόπτωση πυελικών οργάνων, πυελικό άλγος, καθώς και μείωση δύναμης, αντοχής και συνέργειας των μυών του πυελικού εδάφους.

Υπολογίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος περνά 6 μήνες της ζωής του στην τουαλέτα. Μήπως το κάνουμε λάθος;Το βίντεο του BBC δίνει την απάντηση.

Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την κίνηση του εντέρου σε καθιστή στάση είναι 114 με 130 δευτερόλεπτα. Αντίθετα, στο βαθύ κάθισμα, χρειάζεται μόνο 51 δευτερόλεπτα.

Όταν καθόμαστε στις 90 μοίρες, αυτό ενεργοποιεί έναν μυ στην λεκάνη του σώματος με αποτέλεσμα να «τσακίζει» το έντερο και να εμποδίζει την αφόδευση. Αντίθετα με το βαθύ κάθισμα αυτό δεν συμβαίνει.

Οι πρώτες τουαλέτες αυτού του είδους συναντώνται περίπου 6.000 χρόνια πριν, στην αρχαία Μεσοποταμία. Μετά το 300 μ.Χ. η Ρώμη είχε 144 δημόσιες τουαλέτες (και το να πηγαίνεις στην τουαλέτα είχε μετατραπεί σε μέσο κοινωνικοποίησης).

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Τόμας Κράπερ ήταν εκείνος που ανακάλυψε την τουαλέτα όπως είναι στη σημερινή της μορφή. Αλλά στην πραγματικότητα πήρε την ευρεσιτεχνία για το σχέδιο το 1861.

Η πρώτη τουαλέτα με καζανάκι ανακαλύφθηκε από τον Τζον Χάρινγκτον το 1592, που την ονόμασε «άζαχ» (Ajax). Αυτό που έκανε ο Κράπερ ήταν να ανακαλύψει τη σωλήνα της αποχέτευσης σε μορφή U. Με αυτή την πατέντα ήταν πλέον εφικτό να κατασκευάζονται τουαλέτες ψηλότερα από το έδαφος. Κάτι που μεταφράστηκε ως ένδειξη της ευρωπαϊκής υπεροχής και του «πολιτισμού». Άσχετα που πλέον αυτή η στάση στην τουαλέτα συνδέεται με δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, ακόμη και με εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι γιατροί του Έλβις Πρίσλεϊ εκτιμούν ότι το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη, προκλήθηκε από την πίεση που ασκούσε της τουαλέτας.

Στα μέσα τις δεκαετίας του ’60, ο καθηγητής του Κορνέλ, Αλεξάντερ Κίρα χαρακτήρισε την καθιστή στάση στην τουαλέτα «τον πιο ακατάλληλο σχεδιασμό που έγινε ποτέ».

Η λύση δεν είναι απαραίτητα να αντικαταστήσουμε όλοι τις τουαλέτες μας με τις γνωστές «τούρκικες». Μπορείτε απλά να βάλετε ένα σκαμνάκι για να στηρίζετε τα πόδια σας. Έτσι το σώμα, από τις 90 μοίρες θα πάει στις 35 και θα σταματήσει η πίεση που ασκείται στο έντερο.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share