Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ξηροί καρποί: Ποια είναι τα οφέλη τους για τον οργανισμό μας;

Προσοχή!

21 Σεπτεμβρίου 2019 18:55
Ξηροί καρποί: Ποια είναι τα οφέλη τους για τον οργανισμό μας;

Οι ξηροί καρποί είναι μία από τις τροφές που είναι ευρέως γνωστό πως ωφελούν πολύ τον οργανισμό μας. Φάτε 7 καρύδια και περιμένετε για 4 ώρες. Αυτό που θα σας συμβεί θα σας εκπλήξει!

Σημαντικότατη βελτίωση, της τάξεως του 60%, στην εγκεφαλική λειτουργία μπορεί να φέρει η κατανάλωση μίας χούφτας ξηρών καρπών την ημέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας εξέτασαν την επίδραση που είχαν οι ξηροί καρποί σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών και κατέληξαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 10γρ. την ημέρα (περίπου 2 κουτ. γλυκού) συνδέεται με τη βελτίωση της σκέψης, της συλλογιστικής και της μνήμης. Όπως διαβάζουμε στον Independent, oι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι η ίδια ποσότητα ξηρών καρπών μπορεί να βελτιωθεί κατά 60% την εγκεφαλική λειτουργία των ηλικιωμένων, σε σχέση με όσους δεν τους εντάσσουν στη διατροφή τους καθημερινά. Νέα έρευνα: Η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι ευεργετική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί σε έρευνα σχετικά με την υγεία και τη διατροφή στην Κίνα, σε διάστημα 22 ετών και βρήκαν ότι 17% των συμμετεχόντων έτρωγαν ξηρούς καρπούς και κυρίως φιστίκια. Τα φιστίκια θεωρούνται ότι έχουν εξαιρετική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να μειώσει τη γνωστική παρακμή.

Η επικεφαλής της έρευνα Dr Ming Li σημείωσε ότι οι ξηροί καρποί είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικές πηγές καλών λιπαρών, πρωτεϊνών και φυτικών ινών και μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και να βελτιώσουν τη γνωστική υγεία. «Και ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για τη νευροεκφυλιστική νόσο, η διατροφή μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στους ηλικιωμένους».

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τρώμε αμύγδαλα καθημερινά!


Τα αμύγδαλα προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, μονοακόρεστα λιπαρά και 37% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Ε.

Κλινική μελέτη έδειξε πως ο συγκεκριμένος καρπός μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της “καλής” HDL χοληστερόλης. Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες που είχαν ήδη παρουσιάσει στεφανιαία νόσο κατανάλωναν 10 γρ. αμύγδαλα τη μέρα (ποσότητα που αντιστοιχεί σε 12-15 αμύγδαλα).

Εκτός από τη βελτίωσης της χοληστερόλης, η μελέτη ανακάλυψε επίσης πως η συγκεκριμένη ποσότητα αμυγδάλων μπορεί να συμβάλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της LDL χοληστερόλης. Τα αμύγδαλα βοήθησαν επίσης στον περιορισμό του δείκτη αθηρωμάτωσης, που σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή και καρδιαγγειακά νοσήματα.

4 ακόμη λόγοι να τρώτε αμύγδαλα κάθε μέρα

Θα παίρνετε μια “γερή” δόση αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο, πρόωρη γήρανση και άλλα νοσήματα.

Η βιταμίνη Ε προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από τις φθορές, θωρακίζοντας τον οργανισμό σας από το Αλτσχάιμερ, τις καρδιοπάθειες και διάφορες μορφές καρκίνου.

Αν έχετε διαβήτη, τα αμύγδαλα είναι μια πολύ καλή τροφή. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά ενώ έχουν μικρή ποσότητα υδατανθράκων.

Το μαγνήσιο στα αμύγδαλα συμβάλει επίσης στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της υπέρτασης, μιας παθολογικής κατάστασης που σχετίζεται με εγκεφαλικό, νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακές προσβολές.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share