Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Γιατί το ροχαλητό είναι επικίνδυνο για την υγεία!

Δώστε βάση!

27 Σεπτεμβρίου 2019 13:52
Γιατί το ροχαλητό είναι επικίνδυνο για την υγεία!

Μια νέα μελέτη εξηγεί τη σχέση του ροχαλητού, δηλαδή του κυριότερου συμπτώματος των πασχόντων από υπνική άπνοια, με τις καρδιακές παθήσεις και την υπέρταση!

Δείτε επίσης: Αυτές είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν στην συγκέντρωση!

Ένα χημικός αγγελιοφόρος του εγκεφάλου φαίνεται να είναι υπεύθυνος για την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης στους ανθρώπους με αποφρακτική άπνοια ύπνου (ΑΑΥ), σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσαν στο Frontiers in Neuroscience επιστήμονες από το Σίδνεϊ.

Στη μελέτη που διεξήγαγε το Ερευνητικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας εντοπίστηκε ο τρόπος με τον οποίο ο νευροδιαβιβαστής PACAP επιδρά στο νωτιαίο μυελό αυξάνοντας τη νευρική δραστηριότητα, ένα κοινό χαρακτηριστικό της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες που θα αποτρέψουν την ανάπτυξη επικίνδυνων και εξουθενωτικών παθήσεων σε όσους υποφέρουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου.

«Ανακαλύψαμε ότι μπλοκάροντας έναν συγκεκριμένο υποδοχέα του PACAP μπορούμε να καταστείλουμε εντελώς την απόκριση σε διάφορα πειραματικά μοντέλα. Επομένως, ένα φάρμακο που θα μπορεί να καταστείλει αυτή τη δραστηριότητα και στους ανθρώπους θα απάλλασσε χιλιάδες ασθενείς από προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά», αναφέρει η επικεφαλής της ομάδας μελέτης, Δρ. Mελίσσα Φάρνχαμ.

Οι πάσχοντες από ΑΑΥ έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και κατάθλιψης από το μέσο όρο, ενώ επιπλέον έχουν περισσότερες πιθανότητες να νιώθουν υπερβολική κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ενδεδειγμένη θεραπευτική επιλογή για την ΑΑΥ είναι η θεραπεία συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP), κατά την οποία ο αέρας μεταφέρεται ήπια στους αεραγωγούς κατά τη διάρκεια της νύχτας με τη βοήθεια ειδικής μάσκας. Ωστόσο, η μη συμμόρφωση των ασθενών αποτελεί μείζον ζήτημα, καθώς τα καρδιαγγειακά προβλήματα τείνουν έτσι να μην διορθώνονται.

Η Δρ. Φάρνχαμ και η ομάδα της διερευνούν, ακόμη, το ρόλο που παίζει ο εγκέφαλος στην πρόκληση υπέρτασης στους ασθενείς με ΑΑΥ. «Εξετάσαμε στενά τις δραστηριότητες του νευροδιαβιβαστή PACAP και τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της έντονης διαλείπουσας υποξίας, χαρακτηριστικό της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, η σηματοδότηση του PACAP στο νωτιαίο μυελό συμβάλλει στην αύξηση της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Πιστεύουμε ότι αυτός ο μηχανισμός είναι ο πρόδρομος της ανάπτυξης υπέρτασης σε παθήσεις χρόνιας διαλείπουσας υποξίας, όπως η ΑΑΥ».

Σημειώνεται, τέλος, ότι το ολοκληρωτικό μπλοκάρισμα της απόκρισης του PACAP ήταν κάτι αναπάντεχο για την ερευνητική ομάδα, με τα αποτελέσματα αυτά να δημιουργούν βάσιμες ελπίδες για την ανάπτυξη θεραπειών με τη χρήση φαρμάκων στο μέλλον.

Πως να σταματήσετε το ροχαλητό!

Το ροχαλητό μπορεί να είναι κάτι φυσικό, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητικό. Εάν εσείς,ο σύντροφός σας ή κάποιος φίλος και συγγενής ροχαλίζετε όλη τη νύχτα, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσάς.

1. Διαγνώστε το ροχαλητό σας.

Το ροχαλητό με ανοιχτό στόμα μπορεί να προκληθεί από τη στάση τους σώματός σας όσο κοιμάστε. Το ροχαλητό μπορεί να υποδεικνύει άπνοια ή άλλα σημαντικά ζητήματα που απαιτούν πιο ουσιαστική ιατρική θεραπεία.

2. Αποφύγετε πράγματα που κάνουν το ροχαλητό χειρότερο.

-Το αλκοόλ, τα υπνωτικά χάπια, ο καφές και τα λιπαρά τρόφιμα πριν από τον ύπνο μπορούν να αυξήσουν το ροχαλητό κάνοντας τους μυς του λαιμού να χαλαρώσουν και να περιορίσουν τον αεραγωγό σας. Τα μεγάλα γεύματα περιορίζουν επίσης τη ροή του αέρα σας πιέζοντας το διάφραγμα σας.

-Το κάπνισμα μπορεί επίσης να αποτελεί συχνή αιτία του ροχαλητού και γενικά αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Αν είστε καπνιστής και αγωνίζεστε να απαλλαγείτε από το ροχαλητό, σκεφτείτε να το κόψετε.
-Εάν λαμβάνετε τακτικά οποιοδήποτε είδος φαρμάκου, μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με εναλλακτικές λύσεις. Τα φάρμακα που καταναλώνετε μπορεί να κάνουν το ροχαλητό σας χειρότερο.

3. Κρατήστε την κρεβατοκάμαρά σας πιο υγρή.

Η ξηρότητα είναι συχνά η αιτία του ροχαλητού, οπότε χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα ή ένα ζεστό μπάνιο πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του ροχαλητού.

4. Χρησιμοποιείστε το τραγούδι.

Ενώ μπορεί να ακούγεται περίεργο, το τραγούδι ενισχύει τους μυς του λαιμού, θα σταθεροποιήσει τον ιστό του λαιμού και του στόματος σας. Κάνοντας μερικές απλές ασκήσεις στο στόμα και το λαιμό θα σας ενισχύσει έτσι ώστε να μη μπλοκάρει ο αέρας όταν κοιμάστε.
Αν δεν είστε του τραγουδιού, αναπτύξτε μερικές ασκήσεις. Βγάλτε τη γλώσσα σας όσο μπορείτε, στη συνέχεια χαλαρώστε και επαναλάβετε 10 φορές. Βγάλτε ξανά τη γλώσσα σας και προσπαθήστε να αγγίξετε το πηγούνι σας. Κρατήστε και επαναλάβετε.

5. Τέλος, κολλήστε στη μύτη σας με ρινικές λωρίδες.

Είναι διαθέσιμο στα περισσότερα φαρμακεία. Ακολουθώντας τις οδηγίες στη συσκευασία τοποθετήστε το στη μύτη σας. Λειτουργούν ανυψώνοντας και ανοίγοντας τα ρουθούνια σας για να αυξήσετε τη ροή του αέρα.

Εσείς το γνωρίζατε; - Αυτή είναι η φανταστική τροφή που τροφή που «κόβει» μαχαίρι το ροχαλητό!

Εσύ το γνώριζες ότι υπάρχει μία πεντανόστιμη και μαγική τροφή που «κόβει» μαχαίρι το ροχαλητό και θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από το πρόβλημα αυτό!

Πρόκειται για ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα ανεξαρτήτως αν ανήκει σε εσένα ή στον… διπλανό σου.

Ο λόγος για το ροχαλητό, η ένταση του οποίου μπορεί να μειωθεί ή ακόμη και να εξαφανιστεί με έξυπνα τρικ.

Φάε μια κουταλιά μέλι πριν πέσεις για ύπνο.

Η κατανάλωση μελιού βοηθά τη διέλευση του αέρα, λειτουργώντας σαν λιπαντικό στο λαιμό με αποτέλεσμα να αποτρέπει το ροχαλητό.

Ρίξτο στη γυμναστική. Η τόνωση των μυικών ομάδων του οργανισμού μας, που επιτυγχάνεται με την τακτική άσκηση, βελτιώνει μεταξύ άλλων και το αναπνευστικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να περιορίσει το ροχαλητό.

Μην τρως και μην πίνεις αλκοόλ τρεις με τέσσερις ώρες πριν από τον βραδινό ύπνο. Το αλκοόλ χαλαρώνει τους μύες, γεγονός που εντείνει το ροχαλητό, ενώ το φαγητό προκαλεί εκκρίματα σάλιου και βλέννας, που ενδέχεται να εμποδίσουν την απρόσκοπτη αναπνοή.

Παράλληλα, διάβασε τα 3 ''χρυσά'' φρούτα για μακροζωία και βάλτα τώρα στη διατροφή σου!

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share