Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020

Μήπως ο δείκτης μάζας - σώματος λέει ψέματα;

Πότε να τον εμπιστευόμαστε;

29 Μαΐου 2019 17:28
Μήπως ο δείκτης μάζας - σώματος λέει ψέματα;

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), μπορεί τελικά να μην είναι όσο ακριβής δείκτης κινδύνου πιστεύαμε για ενδεχόμενη καρδιακή νόσο ή διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος μπορεί να ταξινομεί εσφαλμένα περίπου 75 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ, που βρέθηκε ότι στην πραγματικότητα έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή διαβήτη, ή έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με τα όσα “συμπεραίνει” για την υγεία τους ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Τα νέα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένα “ανεπαρκές” μέτρο αξιολόγησης της υγείας ενός ατόμου, υποστηρίζουν οι ερευνητές, μέσω της σχετικής δημοσίευσης της μελέτης που έκαναν στο επιστημονικό περιοδικό Obesity. Για να παραμείνουν υγιείς, οι άνθρωποι πρέπει να “δίνουν προτεραιότητα στο να τρώνε ποιοτικά, να παραμένουν ενεργοί και να κοιμούνται καλά”, και όχι να επικεντρώνονται στο σωματικό τους βάρος, δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας, ο δρ Jeffrey M. Hunger, υποψήφιος διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα.

undefined

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τον ΔΜΣ περίπου 40.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ. Εξέτασαν επίσης στοιχεία σχετικά με την “καρδιομεταβολική υγεία” των συμμετεχόντων, η οποία είναι ο κίνδυνο για καρδιακή νόσο και διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων σχετικά με την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο στο αίμα, τα επίπεδα χοληστερόλης, ενδεχόμενη φλεγμονή και τα επίπεδα έκκρισης και μεταβολισμού της ινσουλίνης. Σύμφωνα με τον ορισμό που υιοθετήθηκε από τους ερευνητές, ένα άτομο θεωρείται “καρδιομεταβολικά υγιές” μόνο αν έχει υγιείς τιμές για τέσσερις ή περισσότερους από αυτούς τους δείκτες.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του ΔΜΣ των συμμετεχόντων και της καρδιομεταβολικής τους υγείας, διαπίστωσαν ότι σχεδόν το ήμισυ των ατόμων που ο Δείκτης Μάζας Σώματος τους κατατάσσει ως “υπέρβαρους” και το 29% εκείνων που κατατάσσονται ως “παχύσαρκοι” και το 16% των “πολύ παχύσαρκων” ήταν επί της ουσίας “καρδιομεταβολικά υγιείς”!

Πηγή: tastyday

Δεν πάει ο νους σας! Ποιο είναι το μυστικό που προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις;

Ολόκληρος ο κόσμος αποθεώνει το ελαιόλαδο!
Όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για το πλήθος των ευεργετικών του ιδιοτήτων, όπως έχουν καταδείξει πάρα πολλές μελέτες.

Τώρα μια νέα έρευνα έρχεται να τονίσει τα ευεργετήματα δυο βασικών στοιχείων της μεσογειακής διατροφής, του ψωμιού και του ελαιολάδου.

Μελέτη του πανεπιστημίου της Γλασκόβης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ελαιολάδου σε συνδυασμό με ψωμί μειώνει αισθητά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μάλιστα, αν η κατανάλωση είναι συστηματική τα αποτελέσματα είναι ορατά σε μόλις έξι εβδομάδες.

Οι εξελιγμένες νέες δοκιμές που έγιναν απέδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση ελαιολάδου βελτιώνει τα χημικά σήματα που σχετίζονται με τη στεφανιαία νόσο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Γλασκόβης, αρκούν μόλις 20 ml ελαιολάδου (τέσσερα κουταλάκια του γλυκού) την ημέρα για να επέλθουν αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις.

Πέραν αυτού, το ελαιόλαδο περιέχει Ω6 λιπαρά οξέα, μια μορφή υγιεινών πολυακόρεστων λιπαρών που έχουν ευεργετικές επιδράσεις και σε άλλες παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια και η αρθρίτιδα. Επίσης, μειώνει την πίεση και βελτιώνει την αναλογία μεταξύ της καλής και της κακής χοληστερόλης.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share