Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Cheat meals: Επιτρέπονται εν μέσω δίαιτας ή όχι;

Να υποκύψεις τελικά;

26 Σεπτεμβρίου 2019 16:17
Cheat meals: Επιτρέπονται εν μέσω δίαιτας ή όχι;

Ξεκινάς ένα πρόγραμμα διατροφής που σου έχει συστήσει η διαιτολόγος σου ή απλά προσέχεις το τι τρως, μειώνοντας τα γλυκά, τα τηγανητά και τις επεξεργασμένες τροφές.

Δείτε επίσης: Τι πρέπει να αλλάξεις στη διατροφή σου για να νικήσεις το άγχος!

Αλλά μετράς αντίστροφα μέχρι το Σάββατο για να φας το αγαπημένο σου junk food, να πιεις αμέτρητα κοκτέιλ και να κάνεις μία επίσκεψη στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς σου. Νομίζεις δηλαδή ότι αν ακολουθείς πιστά μία υγιεινή διατροφή 6 μέρες την εβδομάδα, δεν πρόκειται να συμβεί κάτι κακό αν μία μέρα είναι γεμάτη με όλα αυτά που έχεις στερηθεί τις υπόλοιπες.

H διατροφολόγος όμως σε ενημερώνει ότι τα cheat days μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολές στην κατανάλωση της τροφής. Γι αυτόν το λόγο, επιλέγουμε τα cheat meals που αποτελούν ελεύθερα γεύματα και δεν τρώμε ό,τι θέλουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Για την ακρίβεια, σου δίνει 5 λόγους για τους οποίους είναι καλό να υποκύπτεις χωρίς ενοχές.

Αποκτάς αυτοέλεγχο

Ένα cheat meal δεν είναι κακό όταν υπάρχει μέτρο και ισορροπία στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες. Βοηθά στο να εκπαιδεύουμε τα όριά μας και να ακούμε το σώμα μας ανάλογα με της ανάγκες του. Όταν λοιπόν η κατανάλωση τροφής σταματά στον κορεσμό και δεν αφήνουμε τη χαρά της ικανοποίησης να μας φτάσει σε βουλητικό επεισόδιο τότε έχουμε κερδίσει το παιχνίδι του αυτοελέγχου.

Δε στερείσαι όταν βγαίνεις έξω

Μας βοηθά στο να μπορούμε να ενταχθούμε στις κοινωνικές μας υποχρεώσεις χωρίς στέρηση. Όταν θες δηλαδή να πας σε ένα κάλεσμα ή σε δείπνο με φίλους και φοβάσαι για το τι θα φας, είναι μία πολύ καλή αφορμή για ένα cheat meal. Αρκεί να μη βγαίνεις κάθε βράδυ για φαγητό.

Δείτε επίσης: Πυθαγόρεια διατροφή: Τι πρέπει να τρως για να είσαι πάντα υγιής!

Περιορίζει τη συναισθηματική υπερφαγία

Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με συναισθηματική υπερφαγία είναι πιο επιρρεπή σε ατασθαλίες, έτσι όταν υπάρχει ένα cheat meal στο διαιτολόγιο, μειώνεται η κατάχρηση θερμίδων στην καθημερινότητα.

Ξεκολλάει η ζυγαριά

Ένα cheat meal μπορεί να σε βοηθήσει στο να ξεκολλήσει η ζυγαριά και να δεις αυτό το τελευταίο κιλό να φεύγει. Κι όμως η προσθήκη ελεγχόμενου λίπους μπορεί να ξεκολλήσει τον μεταβολισμό σου και να κάψει το λίπος που πήρες ως καύσιμο από ένα πιο ενισχυμένο (θερμιδικά) γεύμα. Αυτό πραγματοποιείται από την αύξηση της λεπτίνης που συμβάλει στην ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού.

Δε βαριέσαι

Μας κρατάει πιο πιστούς στον διατροφικό στόχο καθώς δεν κάνει τη διατροφή μονότονη. Αν ανήκεις στους ανθρώπους που βαριούνται πολύ εύκολα και φτάνουν στο σημείο να μισήσουν συγκεκριμένες τροφές, το cheat meal έρχεται να σου θυμίσει ότι έχεις κι άλλες διατροφικές επιλογές. Έτσι επιστρέφεις πιο εύκολα στο κλασικό διατροφικό πλάνο.

Προσοχή: Η διατροφολόγος σου υπενθυμίζει ότι το cheat meal δεν πρέπει να γίνει συνήθεια, γιατί έτσι γίνεται εξάρτηση και επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από το επιθυμητό. Σκοπός είναι να γίνεται ένα απολαυστικό γεύμα που σε βγάζει από τα συνηθισμένα και σε φέρνει πιο κοντά στους φίλους σου, και όχι μία εξάρτηση που οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Υποθυρεοειδισμός: Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε!

Εάν έχετε διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό πρέπει να γνωρίζετε ότι οι διατροφικές σας επιλογές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πάθησης. Γιατί ο θυροειδής εμφανίζεται την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Ο υποθυρεοειδισμός, δηλαδή η διαταραχή του θυρεοειδούς που χαρακτηρίζεται από επιβράδυνση της λειτουργίας του αδένα, δεν θεραπεύεται, επομένως πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της πάθησης.

Ένα από αυτά είναι και η σωστή διατροφή, δηλαδή μια διατροφή που περιλαμβάνει «φιλικές προς τον θυρεοειδή» τροφές και αποκλείει άλλες που τον βλάπτουν.

Θυρεοειδής & υποθυρεοειδισμός
Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λαιμό και ελέγχει τις μεταβολικές διεργασίες που επιτελούνται στον οργανισμό. Αυτό το πετυχαίνει απελευθερώνοντας ορμόνες οι οποίες ρυθμίζουν τον καρδιακό παλμό, τον ρυθμό καύσης των θερμίδων κ.ά.

Στον υποθυρεοειδισμό η παραγωγή αυτών των χρησιμότατων ορμονών είναι αισθητά μειωμένη, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα όπως η κόπωση, η καταθλιπτική διάθεση και η αύξηση του βάρους.

Η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη για τη διαχείριση του υποθυρεοειδισμού, ωστόσο και η διατροφή δρα εξαιρετικά βοηθητικά για τους ασθενείς.

Μπορείτε να δείτε ποιες τροφές είναι κατάλληλες και ποιες όχι για τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό.

Σολομός: ΝΑΙ – Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto (τη συνηθέστερη αιτία υποθυρεοειδισμού) τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Η έλλειψη της βιταμίνης έχει σαν αποτέλεσμα να απελευθερώνονται αντισώματα που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό ώστε να «επιτεθεί» στον θυρεοειδή, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία του. Η πρόσληψη των συνιστώμενων 600 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D την ημέρα μπορεί να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Ο σολομός είναι κορυφαία πηγή της βιταμίνης, αφού μία μερίδα 85 γρ. παρέχει 570 IU.

Σόγια: ΟΧΙ – Η υπερκατανάλωση σόγιας και προϊόντων σόγιας (τόφου, μίσο, ενταμάμε, τέμπε κ.ά.) δεν συνιστάται για τα άτομα με υποθυρεοειδισμό. Ένα μέταλλο που ονομάζεται ιώδιο αποτελεί δομικό συστατικό των θυρεοειδικών ορμονών. Η σόγια όμως περιέχει ισοφλαβόνες, ουσίες που μπλοκάρουν τη δράση του ιωδίου.

Τσεκάρετε τον θυρεοειδή σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα θερμόμετρο!

Καρύδια Βραζιλίας: ΝΑΙ – Μόλις δύο καρύδια την ημέρα αρκούν για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που απαντάται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στον θυρεοειδή και παίζει ρόλο-κλειδί στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.

Σταυρανθή λαχανικά: ΟΧΙ – Είναι κατά γενική ομολογία πολύ υγιεινά, κυρίως χάρη στις αντικαρκινικές ουσίες που παρέχουν, ωστόσο το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι λαχανίδες είναι λαχανικά πλούσια σε βρογχοκηλογόνα (goitrogens), ένζυμα που παρεμβαίνουν στη φυσιολογική παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς.

Λευκά φασόλια: ΝΑΙ – Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια παρέχει 8 mg πολύτιμου σιδήρου. Μια ανεπάρκεια ή έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό οδηγεί σε μείωση της δράσης των ενζύμων που παράγουν τις θυρεοειδικές ορμόνες. Μην ξεχνάτε ότι για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου συνιστάται ο συνδυασμός του με μια πηγή βιταμίνης C, όπως το λεμόνι ή το σπανάκι. Επίσης, ο σίδηρος μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των φαρμάκων για τον θυρεοειδή, επομένως η κατανάλωσή του πρέπει να απέχει χρονικά τουλάχιστον 4 ώρες από τη λήψη των φαρμάκων.

Γλουτένη: ΟΧΙ – Τη γλουτένη, την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, πρέπει να την αποφεύγουν πρωτίστως όσοι έχουν δυσανεξία (κοιλιοκάκη). Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η γλουτένη συνδέεται και με φλεγμονές που βλάπτουν τον θυρεοειδή, επομένως καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο από όσους πάσχουν από υποθυρεοειδισμό.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share