Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020

Γιατί ο θυροειδής εμφανίζεται την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες;

23 Αυγούστου 2019 15:17
Γιατί ο θυροειδής εμφανίζεται την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Οι γυναίκες όταν επιθυμούν να κάνουν ένα παιδί πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τον θυροειδή τους αφού μπορεί να τους προκαλέσει επιπλοκές αν δεν είναι ρυθμισμένος! Γιατί όμως ο θυροειδής εμφανίζεται την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Oι ειδικοί εξηγούν ότι η ορμονική «έκρηξη» που συνοδεύει την εγκυμοσύνη επηρεάζει, μεταξύ άλλων, και την έκκριση αυτών των ορμονών που ο ρόλος τους είναι να ρυθμίζουν το μεταβολισμό. Να σας θυμίσουμε: Το άγχος του πατέρα επηρεάζει το έμβρυο στην εγκυμοσύνη!

Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι τιμές της λεγόμενης ολικής Τ3 και Τ4, ενώ οι τιμές της ελεύθερης Τ3 και Τ4, καθώς και της ορμόνης TSH παραμένουν σταθερές. Oι αλλαγές αυτές θεωρούνται φυσιολογικές και αναμενόμενες.
Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς που υποκρύπτουν κάποιο πρόβλημα και μπορεί να παρουσιαστούν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

undefined

Σε αυτή την περίπτωση, αλλά και όταν το πρόβλημα προϋπάρχει της εγκυμοσύνης, πρέπει να λάβετε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και να παρακολουθείτε συστηματικά το θυρεοειδή σας.

Αν και δεν υπάρχουν «επίσημες» οδηγίες για το πότε πρέπει να γίνεται ο έλεγχος ρουτίνας του θυρεοειδούς στις εγκύους, επειδή οι παθήσεις του είναι συχνές στη χώρα μας (και γενικά στις μεσογειακές χώρες), καλό είναι ο αιματολογικός έλεγχος των θυρεοειδικών ορμονών να γίνεται στην αρχή της εγκυμοσύνης.

O λόγος είναι απλός: O ορμονολογικός έλεγχος είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκαλυφθεί μια πάθηση του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν η γυναίκα δεν είχε ποτέ προηγουμένως αντίστοιχο πρόβλημα! Τα πιθανά συμπτώματα (π.χ. η κόπωση και η αύξηση του βάρους, που συνοδεύουν τον υποθυρεοειδισμό, ή η ευερεθιστότητα και η ταχυκαρδία, που οφείλονται στον υπερθυρεοειδισμό) «καλύπτονται» από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, οπότε οι εξετάσεις είναι ο μόνος τρόπος για να φανεί αν τελικά αυτά οφείλονται σε θυρεοειδική δυσλειτουργία ή αποκλειστικά στην εγκυμοσύνη.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να εξεταστείτε στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, επειδή κατά τη διάρκεια των πρώτων 10-12 εβδομάδων -φάση κατά την οποία διαμορφώνονται τα ζωτικά όργανά του- το έμβρυο εξαρτάται αποκλειστικά από τη μητέρα του για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, που συμβάλλουν στη νευρολογική του ανάπτυξη. Εάν οι εξετάσεις σας είναι φυσιολογικές και δεν έχετε προϋπάρχουσα θυρεοειδοπάθεια, τότε δεν χρειάζεται να τις επαναλάβετε. Εάν, όμως, φανεί κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη λήψη των κατάλληλων φαρμάκων, τα οποία θα σας συστήσει ο ενδοκρινολόγος σας.

Υπάρχει μία κατηγορία γυναικών που οι ενδοκρινολόγοι τοποθετούν σε μια «γκρίζα ζώνη», όσον αφορά τη λειτουργία του θυρεοειδούς τους. Πρόκειται για τις γυναίκες που γνωρίζουν ήδη ότι έχουν αυξημένα αντισώματα κατά του θυρεοειδούς τους ή το ανακαλύπτουν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Oι γυναίκες αυτές έχουν μεν αυξημένα αντισώματα κατά του θυρεοειδούς, αλλά οι τιμές των θυρεοειδικών ορμονών τους είναι φυσιολογικές. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «ευθυρεοειδισμός σε έδαφος αυτοάνοσης θυρεοειδοπάθειας». Τα αυξημένα αντισώματα αποτελούν «αποδεικτικό στοιχείο» ότι υπάρχει μια προδιάθεση για την εκδήλωση υποθυρεοειδισμού. Επιπλέον, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, οι γυναίκες αυτές κινδυνεύουν περισσότερο να αποβάλουν ή να εκδηλώσουν θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό. Κατά κανόνα, σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ενδοκρινολόγοι δεν χορηγούν θυροξίνη, επειδή δεν είναι ευρέως αποδεκτό ότι ωφελεί. Εάν, όμως, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα γίνει υποθυρεοειδική, τότε λαμβάνει θυροξίνη.

Θυρεοειδής: Δείτε πως θα τον ρυθμίσετε ώστε να να καίτε πιο εύκολα λίπος!

Θυροειδής μεταβολισμός υγεία

Οι ορμόνες του θυρεοειδή είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα – ο οποίος είναι ένας ενδοκρινής αδένας σε σχήμα πεταλούδες στο κάτω μέρος του λαιμού από την μπροστινή πλευρά.

Οι δύο ορμόνες του θυρεοειδή – η τριιωδοθυρονίνη και η θυροξίνη – είναι γνωστές και ως Τ3 και Τ4. Η Τ4 μετατρέπεται σε ενεργή Τ3 στα κύτταρα και φτάνει στα όργανα του σώματος με το αίμα.

Η κύρια λειτουργία του είναι να ρυθμίζει τον μεταβολισμό και να παρέχει ενέργεια, αλλά επηρεάζει σημαντικά ολόκληρο στο σώμα, αφού βοηθά τα όργανα να λειτουργούν με τον βέλτιστο τρόπο.

Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τον θυρεοειδή είναι ο υποθυρεοειδισμός – μια πάθηση κατά την οποία ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, δηλαδή ο αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες για να ρυθμίζει τις απαραίτητες λειτουργίες του σώματος.

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων και εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα, όπως ξηρό δέρμα, εύθραυστα νύχια, απώλεια μαλλιών, αύξηση βάρους, κ.α. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν άλλες παθήσεις και γι’αυτό οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν φάρμακα που δεν είναι αρκετά και δεν σκέφτονται καν τα προβλήματα του θυρεοειδή σαν πιθανή αιτία.

Η Mary Shomon, ειδικός σε θέματα θυρεοειδή, είπε ότι πολλοί πάνε στον γιατρό τους με προβλήματα χοληστερίνης ή κατάθλιψη και τους γράφουν τα αντίστοιχα φάρμακα, αλλά κανείς δεν εξετάζει τον θυρεοειδή. Επιπλέον, λέει ότι υπάρχει ένα σημαντικό ελάττωμα στο τεστ διάγνωσης υποθυρεοειδισμού. Το τεστ, γνωστό ως TSH, στην ουσία μετρά το επίπεδο της ορμόνης υπόφυσης, TS, στο αίμα.

Δεν δείχνει όμως τα επίπεδα Τ3 ή Τ4 στο αίμα. Έτσι, πολλοί ασθενείς έχουν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά το αποτέλεσμα στο TSH είναι φυσιολογικό, γι’αυτό και παίρνουν φάρμακα που δεν θεραπεύουν το κύριο πρόβλημα τους. Η Dr. Schwarz ισχυρίζεται ότι τελικά ο κόσμος λαμβάνει θεραπεία για μεμονωμένα συμπτώματα και οι γιατροί δεν αντιμετωπίζουν το σώμα σαν σύνολο.

Για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να εξετάζονται ξεχωριστά τα επίπεδα Τ3 και Τ4.

Η ολιστική προσέγγιση της Dr. Schwarz περιλαμβάνει αλλαγή στα πάντα, στην διατροφή, τις ορμόνες, την άσκηση και τα συμπληρώματα. Η προσέγγιση της θεωρεί το σώμα ένα σύνολο και δεν εξετάζει απλά τα συμπτώματα, γι’αυτό και έχει καλύτερα αποτελέσματα. Σε αυτό συμφωνεί και η Shoron.

“Ζούμε σε έναν τοξικό κόσμο και ο τρόπος ζωής μας έχει αλλάξει πολύ. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν εξετάζουμε την διατροφή μας, εξετάζουμε και τις καθημερινές μας συνήθειες”, λέει ο Dr. Greg Emerson, ιδρυτής του Emerson Health & Wellness Center στην Αυστραλία.

Τα κυριότερα στην λίστα του με τις τοξίνες είναι η μούχλα και οι μυκοτοξίνες. Όχι μόνο η μούχλα προκαλεί πρόβλημα στον θυρεοειδή, αλλά καταναλώνουμε και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε μυκοτοξίνες. Επίσης, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη προκαλoύν τον σχηματισμό μούχλας στο σώμα.

Το αντίθετο είναι ο υπερθυρεοειδής, ο θυρεοειδής που υπερλειτουργεί και παράγει υπερβολική ποσότητα ορμονών. Αυτό οδηγεί σε ξαφνική απώλεια βάρους λόγω του μεταβολισμού που βρίσκεται σε εγρήγορση και γρήγορο ή ανώμαλο καρδιακό παλμό.

Η ανισορροπία των ορμονών μπορεί να αποκατασταθεί κάνοντας κάποιες σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αρχικά, πρέπει να υιοθετήσετε έναν τρόπο ζωής με διατροφή με ωμά τρόφιμα, τακτική άσκηση και υγιείς σχέσεις. Και φυσικά, προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος.

Η Dr. Schwarz προτείνει να ακούσετε τι λέει το σώμα σας και να αναγνωρίσετε τις ελλείψεις του.

Ο Joseph Mercola, ένας από τους πιο δημοφιλείς υποστηρικτές της εναλλακτικής ιατρικής, συμφωνεί με την λογική της Schwarz, ωστόσο, πιστεύει ακόμα ότι έχουμε καλύτερο έλεγχο της υγείας μας κάνοντας έρευνα και συμβουλευόμενοι έμπειρους ειδικούς. “Η νοοτροπία είναι ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για την υγεία του.”

Ενεργοποιώντας τον θυρεοειδή με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, μπορείτε όχι μόνο να χάσετε βάρος, αλλά και να επιβραδύνετε την διαδικασία γήρανσης, να τονώσετε την ενέργεια σας και γενικότερα να βελτιώσετε την υγεία σας.

Δείτε μερικές συμβουλές:

Για να ενεργοποιήσετε τον θυρεοειδή σας, καλό θα ήταν να συνδυάσετε τρόφιμα πλούσια σε ιωδιούχο αλάτι και σελήνιο, όπως τα παρακάτω:

φιστίκια Βραζιλίας
Ηλιόσπορους
Ψάρια (άγριο σολομό, ιππόγλωσσα, σαρδέλες, καλκάνι)
Οστρακοειδή (στρείδια, μύδια, γαρίδες, χτένια)
Κρέας (μοσχαρίσιο, συκώτι, αρνίσιο, χοιρινό)
Πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα)
Αβγά (μέχρι 3 τη μέρα)
Μανιτάρια
Τρόφιμα ολικής άλεσης (φύτρο σιταριού, κριθάρι, καστανό ρύζι, βρώμη)
Λαχανικά (αγκινάρες, ρόκα, σπαράγγια, αβοκάντο, φύτρες φασολιών, φύλλα παντζαριού, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, σέλινο, σχοινόπρασο, αγγούρι)
Φρούτα (όλα τα μούρα και λεμόνια)

Αποφύγετε τα παρακάτω:

Γαλακτοκομικά (τουλάχιστον για 20 μέρες)
Ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες
Δημητριακά
Φασόλια και όσπρια
Μπίρα
Διατροφές με περιορισμό στις θερμίδες
Διατροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Διατροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες
Όχι πάνω από 6-8 μερίδες τροφίμων που προκαλούν βρογχοκήλη τη βδομάδα (καλύτερα στον ατμό, παρά ωμά)

Τέλος, πρέπει να αρχίσετε να γυμνάζεστε τουλάχιστον μια ώρα τη μέρα με ασκήσεις μικρής έντασης, όπως:

Περπάτημα
Πεζοπορία
Ποδήλατο
Κολύμβηση

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share