Τρίτη, 14 Μαΐου 2024

Πώς να καταπολεμήσεις την αϋπνία με 4 τρόπους!

Πες αντίο στην αυπνία!

24 Σεπτεμβρίου 2019 12:42
Πώς να καταπολεμήσεις την αϋπνία με 4 τρόπους!

Για να καταπολεμήσετε την αϋπνία με φυσικούς τρόπους και χωρίς κάποια φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, που έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν! Έτσι θα μπορείτε να απολάμβανετε ξανά τον ύπνο.

Δείτε επίσης: Έχετε άγχος; 7+1 μυστικά για να απαλλαγείτε από την αϋπνία!

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία δεν ξεκουράζονται όσο θα έπρεπε στον νυχτερινό ύπνο και συχνά αναζητούν τρόπους να κοιμούνται καλύτερα. Πολλές φορές νιώθουν να νυστάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και παρόλα αυτά δε μπορούν να κοιμηθούν ούτε για λίγο, με αποτέλεσμα να αισθάνονται αγχωμένοι, ευέξαπτοι ή να αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης.

Για να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση αντιμετώπισης της αϋπνίας, το βασικότερο είναι να αποκαλυφθεί η αιτία που την προκαλεί. Σχεδόν τα μισά περιστατικά αϋπνίας οφείλονται σε ψυχολογικά ή συναισθηματικά ζητήματα. Ήπια κατάθλιψη, κάποιο στρεσογόνο συμβάν ή μια αγχώδης διαταραχή μπορούν να κάνουν τον ύπνο ένα τεράστιο πρόβλημα, είτε στο ξεκίνημα είτε στη διάρκειά του.

Αν, λοιπόν, δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή δεν κοιμάστε καλά, οι τέσσερις παρακάτω τεχνικές που προτείνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard μπορεί να σας βοηθήσουν:

Μειώστε τον χρόνο στο κρεβάτι!

Καταπολεμήστε την τάση να ξοδεύετε πολύ χρόνο στο κρεβάτι ελπίζοντας ότι θα κοιμηθείτε. Στην πραγματικότητα, όσο λιγότερο χρόνο περνάτε στο κρεβάτι τόσο περισσότερο βοηθάτε τον εαυτό σας να κοιμηθεί καλύτερα, κάνοντας έτσι την κρεβατοκάμαρα ένα χώρο χαλάρωσης και ξεκούρασης και όχι ένα χώρο «βασανιστηρίων».

Επαναπροσδιορίστε τον χώρο και τον χρόνο.

Μερικά απλά βήματα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πάσχουν από αϋπνία να συνδέσουν την κρεβατοκάμαρα με τον ύπνο και όχι με την ενόχληση που προκαλεί η αϋπνία. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείστε την κρεβατοκάμαρα μόνο για το σεξ ή για τον ύπνο και ξαπλώστε στο κρεβάτι μόνο όταν νιώθετε ότι νυστάζετε. Αν δε μπορείτε να κοιμηθείτε, μεταφερθείτε σε ένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού και κάνετε κάτι χαλαρωτικό. Μείνετε ξύπνιοι και δραστήριοι μέχρι να νιώσετε ότι νυστάζετε και τότε επιστρέψτε στο κρεβάτι. Αν και πάλι δε σας πιάνει ο ύπνος, επαναλάβετε τη διαδικασία.

Τεχνικές χαλάρωσης.

Ένα μυαλό που συνεχώς κάπου «τρέχει» ή ανησυχεί αποτελεί τον μέγιστο εχθρό του ύπνου. Κάποιες φορές, η σωματική ένταση είναι εκείνη που ευθύνεται για την αϋπνία, επομένως κάποιες τεχνικές για να «ηρεμήσετε» το μυαλό σας μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα. Δοκιμάστε τον διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοής, προοδευτική χαλάρωση των μυών και τη βιοανάδραση.

Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT).

Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία στοχεύει στην αλλαγή των αρνητικών σκέψεων και πεποιθήσεων, τόσο για τον ύπνο όσο και για οποιοδήποτε άλλο θέμα που μπορεί να αφορά στην καθημερινότητα του ατόμου και τη μεταστροφή τους σε θετικές. Το ζήτημα του ύπνου τείνει να απασχολεί συχνά τους ανθρώπους που πάσχουν από αϋπνία και τους κάνει να φοβούνται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κακή ποιότητα ύπνου στην υγεία και τη συμπεριφορά τους. Η ανησυχία αυτή καθιστά αδύνατο το να χαλαρώσουν και να αποκοιμηθούν. Το δόγμα της Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπείας, λοιπόν, είναι ο καθορισμός ρεαλιστικών στόχων και η εκμάθηση της τεχνικής αντικατάστασης των αρνητικών σκέψεων με εναλλακτικές, που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον ύπνο.

Γιατί πρέπει να κοιμάσαι γυμνή;

Μπορεί τον χειμώνα το μόνο που δεν θέλεις να κάνεις είναι να βγάλεις τα ρούχα σου, ακόμα κι αν είσαι κουκουλωμένη για ύπνο κάτω από τα σκεπάσματα, προσπαθείς να ζεσταθείς όσο περισσότερο μπορείς. Η επιστήμη, όμως, λέει ότι το να κοιμάσαι γυμνή κάνει καλό, κάτι που σίγουρα δεν ήξερες!

Δείτε επίσης: Και όμως οι singles δεν κοιμούνται καλά!

Σύμφωνα με έρευνες που παραθέτει βρετανική εφημερίδα Independent, το να κοιμάσαι χωρίς καθόλου ρούχα έχει μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό σου.

Αρχικά, βοηθάει το σώμα σου να ρίξει θερμοκρασίες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τον βαθύτερο ύπνο κι ως εκ τούτου περισσότερη ξεκούραση.Η πτώση της θερμοκρασίας είναι απαραίτητη για να έχεις λοιπόν έναν καλό, ποιοτικά, ύπνο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι ο ύπνος χωρίς ρούχα ενισχύει και τον μεταβολισμό σου, βοηθώντας σε να χάσεις πιο εύκολα κιλά, αφού ο οργανισμός καίει περισσότερο λίπος για την παραγωγή θερμότητας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, βοηθάει το δέρμα σου να «αναπνέει» καλύτερα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share