Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Προσοχή: Επικίνδυνο το κρέας που είναι καιρό στην κατάψυξη!

Μπορεί να είναι επικίνδυνο!

19 Αυγούστου 2019 08:50
Προσοχή: Επικίνδυνο το κρέας που είναι καιρό στην κατάψυξη!

Τεράστια προσοχή! Επικίνδυνο είναι το κρέας που είναι καιρό στην κατάψυξη! Μπορεί να σας προκαλέσει μεγάλη ζημιά!

Μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας μετά από κάποιες ημέρες. Ποιες είναι οι ένοχες τροφές για την κατακράτηση υγρών;

Γνωρίζετε πόσο καιρό μπορεί να αντέξει το κάθε κρέας στην κατάψυξη; Υπάρχουν μυστικά για τη συντήρησή του.

Θεωρητικά έχουμε μια ιδέα, αλλά ποτέ δεν γνωρίζουμε ακριβώς. Το κρέας ή το κοτόπουλο συνηθίζουμε να το βάζουμε στην κατάψυξη προκειμένου να διατηρείται φρέσκο πριν το ψήσουμε.

O καλύτερος τρόπος για να διατηρείς το κρέας είναι να το βάζεις μέσα σε σακούλες και να σημειώνεις την ημερομηνία λήξης!

Παρακάτω θα δείτε το χρόνο που μπορούν να μείνουν τα κρέατα στην κατάψυξη, ανάλογα με το είδος τους, δίχως να χάσουν την ποιότητά τους!

Αναλυτικά

ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ – 4 ΜΗΝΕΣ
ΩΜΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ – 9 ΜΗΝΕΣ
ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΑΨΗΤΑ – 12 ΜΗΝΕΣ
ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ – 2 ΕΩΣ 3 ΜΗΝΕΣ
ΑΨΗΤΑ ΡΟΛΑ ΚΡΕΑΤΟΣ – 4 ΕΩΣ 12 ΜΗΝΕΣ
ΑΨΗΤΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ Ή ΠΑΪΔΑΚΙΑ – 4 ΕΩΣ 12 ΜΗΝΕΣ
ΩΜΟΣ ΚΙΜΑΣ – 3 ΕΩΣ 4 ΜΗΝΕΣ

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κρέας; Ειδικός γιατρός σου δίνει την απάντηση!

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κρέας; Είναι το κρέας απαραίτητο στη διατροφή μας; Αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου και πρωτεΐνης ή ενοχοποιείται για την εμφάνιση νεοπλασιών και καρδιακών παθήσεων; Ας επιχειρήσουμε να αποτιμήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κατανάλωσής του.

Κάθε χρόνο στη νηστεία της Σαρακοστής ανοίγει η συζήτηση για το κατά πόσο είναι θεμιτό να αφαιρέσουμε εντελώς το κρέας από τη διατροφή μας. Ας μείνουμε μακριά από αφορισμούς κι ας επιχειρήσουμε μία ψύχραιμη προσέγγιση.

Το «κλειδί» είναι η ισορροπημένη διατροφή. Κανένα τρόφιμο δεν βλάπτει την υγεία, αν καταναλώνεται με μέτρο. Στην περίπτωση του κρέατος, οι διατροφολόγοι συστήνουν στους ενήλικες να καταναλώνουν το πολύ 120gr την εβδομάδα. Από εκεί και πέρα υπάρχει και το θέμα των αυξητικών ορμονών που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων. Άρα καλό είναι να γνωρίζουμε την προέλευση του κρέατος που θα καταναλώσουμε. Το «κρέας από το χωριό» είναι μία καλή λύση, αρκεί να είμαστε βέβαιοι ότι πληρούνται οι συνθήκες υγιεινής στον τόπο σφαγής του, δηλαδή στο σφαγείο. Και, βέβαια, να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα κρέατα, που περιέχουν περισσότερα πρόσθετα και λίπος απ’ ό,τι ένα απλό κομμάτι κρέας μοσχαριού, χοιρινού ή αρνιού. «Οχι» λοιπόν σε σαλάμι, μπέικον, ζαμπόν ή άλλα αλλαντικά, κυρίως αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας: αποτελούν διατροφική βόμβα, που καλό είναι να μένει και μακριά από τα παιδιά.

Kατεψυγμένα τρόφιμα- Τι δεν πρέπει να αγοράζετε!

Μοσχάρι ή χοιρινό;
Το χοιρινό περιέχει λιγότερες θερμίδες, λιγότερο λίπος και λιγότερο κορεσμένο λίπος σε σχέση με το μοσχάρι. Ωστόσο, το μοσχάρι περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα σιδήρου σε σύγκριση με το χοιρινό, γι’ αυτό και θεωρείται κατάλληλο για την αντιμετώπιση της αναιμίας. Το χοιρινό υπερτερεί σε φαινυλαλανίνη, μεθειονίνη, θρεονίνη και τρυπτοφάνη, ενώ το μοσχαρίσιο σε ισολευκίνη, λευκίνη, βαλίνη και λυσίνη. Το άπαχο βοδινό κρέας παρέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για τον οργανισμό, ενώ δεν έχει πολύ λίπος. Αναφορικά με την περιεκτικότητα σε λίπος του κιμά, ποικίλλει, οπότε προτιμάμε λιγότερο λιπαρά κομμάτια.
Στα οφέλη του κόκκινου κρέατος -κυρίως για παιδιά και νέους- συγκαταλέγεται ο ψευδάργυρος, ο οποίος ωφελεί το δέρμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η επαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου συμβάλλει στην πρόληψη κρυολογημάτων και άλλων λοιμώξεων. Οχι ότι δεν μπορείτε να βρείτε ψευδάργυρο σε άλλες τροφές, όπως στρείδια, γάλα και φακές. Το κόκκινο κρέας είναι καλή πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών (φωσφόρος, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο), γι’ αυτό και είναι βασικό συστατικό σε πολλές δίαιτες. Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι «πλήρης», δηλαδή περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του.

Οι κίνδυνοι
Πανευρωπαϊκή μελέτη για τη διατροφή και τον καρκίνο, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες από δύο μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερο από μία μερίδα. Επεξεργασμένα κρέατα μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνα, επειδή η διαδικασία παρασκευής και μαγειρέματός τους μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνες ενώσεις που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, η μεσογειακή διατροφή -φτωχή σε κόκκινο κρέας, αλλά πλούσια σε φυτικές τροφές και ψάρια- μπορεί να μειώσει έως και κατά 2/3 τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Alzheimer. Τέλος, το κόκκινο κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και «κακή» χοληστερόλη, που μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των αρτηριών και καρδιακές παθήσεις.

Η πιο κοινή κατηγορία χορτοφάγων στον δυτικό κόσμο είναι οι Vegeterian, οι οποίοι δεν τρώνε κρέας αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Με επίγνωση του ότι ζούμε στην Ελλάδα όπου το κρέας πρωταγωνιστεί -κακώς- στη διατροφή μας, τουλάχιστον ας το καταναλώνουμε στις επιτρεπόμενες ποσότητες. Δώστε γεύση στη ζωή σας με ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, αρωματικά φυτά.

Μεγάλο κίνδυνο έχουν αρκετά τρόφιμα τα οποία είναι καρκινογόνα για τον οργανισμό μας.

Ποιες τροφές αντικαθιστούν το κρέας;
Αν αποφασίσατε να αφαιρέσετε το κρέας από τη διατροφή σας, βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά του.

Τέτοιες τροφές είναι:

Σόγια. Με πρωτεϊνική αξία, περιεκτικότητά σε βιταμίνη Ε και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Το πιο γνωστό προϊόν της, το tofu, μοιάζει με τυρί αλλά έχει ουδέτερη γεύση: απορροφά γεύσεις και αρώματα από σάλτσες και μαρινάδες. Το «μαλακό» tofu μπορεί να αντικαταστήσει το γιαούρτι σ’ ένα smoothie ή να αποτελέσει τη βάση για μία κρεμώδη σούπα.

Κινόα. Υπερτροφή, που δίνει πρωτεΐνη και περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, βιταμίνης Ε, φυλλικού οξέος, μαγνησίου και φυτικών ινών.

Οσπρια. Εμπλουτίζουν τη διατροφή με βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνη. Είναι πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος απορροφάται καλύτερα εάν προσθέσουμε στο φαγητό λεμόνι. Ναι, στο φακόρυζο!

Ξηροί καρποί. Πλούσιοι σε Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και χαλκό.

Φρούτα. Σταφίδες, σύκα, βερίκοκα, φράουλες, βατόμουρα.

Ηλιόσποροι και σπόροι κολοκύθας. Εχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Ε και Β, χαλκό και σελήνιο. Ταιριάζουν σε δημητριακά, σαλάτες, και σούπες.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share