Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Η αφυδάτωση είναι τόσο επικίνδυνη στην οδήγηση όσο το αλκοόλ!

Κι όμως!

24 Ιουλίου 2019 11:43
Η αφυδάτωση είναι τόσο επικίνδυνη στην οδήγηση όσο το αλκοόλ!

Δεν είναι μόνο η κατανάλωση αλκοόλ που μπορεί να επηρεάσει την οδήγησή μας...Κάποιοι άλλοι παράγοντες, όπως το φαγητό παίζουν σημαντικό ρόλο στην οδήγησή μας. Η κατανάλωση εσφαλμένου φαγητού μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, κόπωση, άγχος ή αναστάτωση στο στομάχι, που στη συνέχεια θα επηρεάσει τη συγκέντρωσή μας. Αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ατυχήματος. Ο οδηγός θα πρέπει κάθε στιγμή να είναι σε άριστη κατάσταση και οι οδηγικές ικανότητές του να είναι σε υψηλό επίπεδο.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η οδήγηση καίει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με αυτές που καίμε σε κατάσταση ηρεμίας. Για αυτόν τον λόγο, ο οδηγός δεν απαιτεί μεγάλη πρόσληψη τροφής για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της οδήγησης. Θα πρέπει να συνεχίσει τις ίδιες διατροφικές συνήθειες, όπως θα έκανε όταν θα έμενε σπίτι του. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγεί με άδειο στομάχι, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει πονοκέφαλο ή μικρή ζάλη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το μυστικό είναι μικρές ποσότητες σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μεγάλα γεύματα οδηγούν σε υπνηλία, κοιλιακούς πόνους, καούρα και αέρια. Δηλαδή, όλα αυτά τα συμπτώματα που περιορίζουν την ικανότητα της οδήγησης.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, μετά το γεύμα έχει αποδειχθεί ότι η απόδοση του οδηγού μειώνεται κατά 10%. Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε λίγο πριν οδηγήσουμε είναι τα τηγανητά, τα πικάντικα και οι πολλές σάλτσες. Επίσης, όταν έχουμε να κάνουμε πολύωρη διαδρομή καλό είναι να αποφεύγουμε μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων. Αυτό αναφέρουν και επικεφαλής της ισπανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Seat στον τομέα υγείας, οι οποίοι δίνουν μεγάλη βαρύτητα ως προς τον τρόπο οδήγηση των πελατών τους.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Loughborough και του European Hydration Institute, οι οδηγοί που δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένοι κάνουν λάθη παρόμοια με εκείνους που έχουν στο αίμα τους επίπεδο αλκοόλ 0,8γρ / λίτρο. Είναι, δηλαδή, σαν να έχουν πιει τέσσερα ποτήρια κρασί. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με τους γιατρούς, σε ζάλη, εμετό και στις πιο ακραίες περιπτώσεις, απώλεια συνείδησης. Επίσης, τα ενεργειακά ποτά κατά τη διάρκεια της οδήγησης βοηθούν σε μεγάλο βαθμό.

Τέλος, μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Λιντς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος αντίδρασης αυξάνεται ενώ το φαγητό μειώνεται. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, οι οδηγοί που θα εντοπιστούν να έχουν μειωμένη αντίδραση για οποιοδήποτε λόγο πληρώνουν πρόστιμο 200 ευρώ και στη Μ. Βρετανία 100 λίρες και απώλεια τριών βαθμών στην άδεια οδήγησης. Αυτός, άλλωστε, είναι και ένας από τους λόγους που στις εθνικές οδούς -ανά λίγα χιλιόμετρα- υπάρχουν χώροι ανάπαυσης και ξεκούρασης των οδηγών.

Έχεις πρόβλημα με τον ύπνο; Με τη μέθοδο 4-7-8 θα κοιμάσαι ήρεμα..

Οι ωτοασπίδες, οι μάσκες ματιών, τα υπνωτικά χάπια και ο λευκός θόρυβος είναι χρήσιμες μέθοδοι για να μπορέσει να αποκοιμηθεί ευκολότερα κάποιος που έχει πρόβλημα.

Βλέπετε, ο ύπνος δεν έρχεται εύκολα σε όλους και οι εν λόγω μέθοδοι μπορεί να αποδειχτούν αρκετά δαπανηρές και συχνά παρέχουν μόνο βραχυπρόθεσμες λύσεις.

Ο δρ Andrew Weil, ειδικός σε θέματα ύπνου από το Harvard, με έμφαση στην ολιστική υγεία, υποστηρίζει ότι το να αποκοιμηθεί κανείς μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η απλή αναπνοή.

Συγκεκριμένα, προτείνει μια μέθοδο που την ονόμασε “4-7-8” και η οποία υπόσχεται να σας στείλει στην αγκαλιά του Ορφέα ταχύτερα από κάθε άλλη φορά.

Με ποιο...πλευρό κάνει καλό να κοιμόμαστε;

Δείτε πώς μπορείτε να εφαρμόσετε την μέθοδο 4-7-8:

Εκπνεύστε εντελώς από το στόμα, κάνοντας έναν απαλό ήχο φυσήματος.

Κλείστε το στόμα σας και εισπνεύστε ήσυχα από τη μύτη, μετρώντας μέχρι το 4.

Κρατήστε την αναπνοή σας και μετρήστε μέχρι το 7.

Εκπνεύστε εντελώς από το στόμα σας, κάνοντας έναν απαλό ήχο φυσήματος, μετρώντας μέχρι το 8.

Αυτά τα τέσσερα βήμα συντελούν έναν κύκλο αναπνοής. Στη συνέχεια επαναλάβετε τον κύκλο τουλάχιστον άλλες τρεις φορές και θα δείτε ότι θα "σας πάρει" ο ύπνος πολύ πιο εύκολα.

Ο δρ Weil επισημαίνει ότι το πιο σημαντικό μέρος της διαδικασίας αυτής είναι να κρατάτε την αναπνοή σας για 8 δευτερόλεπτα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κρατώντας την αναπνοή, θα επιτρέψετε στο οξυγόνο να γεμίσει τους πνεύμονές σας και στη συνέχεια να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα. Αυτή η διαδικασία είναι που θα έχει την χαλαρωτική επίδραση σε όλο το σώμα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share