Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Αυτή είναι η παγίδα του!

Προσοχή!

22 Ιουλίου 2019 18:12
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Αυτή είναι η παγίδα του!

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association φέρνει τα πάνω κάτω σε όσα γνωρίζαμε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Διττή αποφαίνεται ότι μπορεί να είναι η επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους καπνιστές καθώς ενδέχεται να συμβάλει μεν στη μείωση του καπνίσματος αλλά και στο να ξαναρχίσουν το κάπνισμα όσοι το είχαν κόψει.

Οι εταιρίες που κατασκευάζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα υποστηρίζουν ότι το άτμισμα είναι λιγότερο επικίνδυνο από τα τσιγάρα που περιέχουν καπνό ακόμα κι όταν οι πελάτες τους χρησιμοποιούν προϊόντα με νικοτίνη γιατί δεν έχουν τα καρκινογόνα χημικά που εντοπίζονται στα καπνικά προϊόντα. Εξαιτίας αυτού, ορισμένοι πιστεύουν ότι το άτμισμα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μία μελέτη για να βρουν αν το άτμισμα βοηθά τους ανθρώπους να σταματήσουν να καπνίζουν και ποια επίδραση μπορούσε να έχει στο ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν το κάπνισμα.

undefined

Η έρευνα παρακολούθησε τις συνήθειες 5.400 καπνιστών στη Γαλλία για σχεδόν δύο χρόνια. Η κατηγορία των καπνιστών περιλάμβανε τόσο τους καπνιστές όσο και τους ατμιστές. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν επίσης 2.025 ανθρώπους που θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως πρώην καπνιστές – οι περισσότεροι από τους οποίους άτμιζαν.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι βρήκαν μία σχέση μεταξύ του τακτικού ατμίσματος και μίας σημαντικής μείωσης στο κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων. Αλλά επίσης βρήκαν ότι οι χρήστες που έκοψαν το κάπνισμα επιλέγοντας το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν πιο πιθανό να ξαναρχίσουν να καπνίζουν συγκριτικά με εκείνους που σταμάτησαν κάθε είδους κάπνισμα για τουλάχιστον δύο χρόνια. Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι δε βρήκαν στοιχεία που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί το άτμισμα αύξανε τον κίνδυνο να ξαναρχίσουν το κάπνισμα αλλά αναφέρουν ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να επιστρέφουν στο τσιγάρο γιατί δεν βρίσκουν το άτμισμα τόσο ευχάριστο όσο το κάπνισμα.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι το άτμισμα θα μπορούσε να είναι μία αποτελεσματική τακτική για ελάττωση του καπνίσματος, αλλά προειδοποιούν ότι χρειάζονται και άλλα εργαλεία που θα αποτρέπουν την «επάνοδο».

Hλεκτρονικό τσιγάρo: Προκαλεί καρδιακά προβλήματα

Το ποσοστό των εμφραγμάτων στους ατμιστές ήταν 34% υψηλότερο, ενώ οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν 25% πιθανότερο να έχουν στεφανιαία νόσο
Οι ατμιστές φαίνεται να είναι πιθανότερο να έχουν καρδιακά προβλήματα συγκριτικά με άτομα που δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα και θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Η προκαταρκτική μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάνσας έδειξε ότι το ποσοστό των εμφραγμάτων στους ατμιστές ήταν 34% υψηλότερο, όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, η χοληστερόλη και η χρήση καπνικών προϊόντων.

Επίσης, οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν 25% πιθανότερο να έχουν στεφανιαία νόσο και 55% να υποφέρουν από κατάθλιψη ή άγχος.

Οι ερευνητές είχαν εστιάσει σε δείγμα σχεδόν 100.000 ατόμων το 2014, το 2016 και το 2017.

«Μέχρι σήμερα ελάχιστα ήταν γνωστά για τα καρδιαγγειακά συμβάματα που σχετίζονται με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Τα παραπάνω δεδομένα είναι ανησυχητικά και θα πρέπει να δώσουν το έναυσμα για ανάληψη δράσης για την ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους που κρύβουν αυτά τα καπνικά προϊόντα», εξηγεί ο Mohinder Vindhyal, καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Kαρδιαγγειακά προβλήματα το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μελέτες για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία είναι σχετικά πρόσφατες, δηλαδή ξεκίνησαν πριν από περίπου μια δεκαετία που έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά τα εν λόγω εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος.

Σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι υγειονομικοί φορείς παρακολουθούν στενά την αυξητική τάση στην χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική η χρήση τους από όλο και περισσότερους εφήβους. Για παράδειγμα, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξήθηκε κατά 78% στις ΗΠΑ σε ότι αφορά τους εφήβους, συγκριτικά με το 2017.

Κι ενώ πλασάρονται ως μέθοδοι διακοπής του συμβατικού τσιγάρου αλλά και ως λιγότερο επιβλαβή αφού δεν περιέχουν τους καρκινογόνους παράγοντες του πρώτου, οι φορείς υγείας προειδοποιούν για τις επιδράσεις που μπορεί να έχει στην υγεία η κατανάλωση νικοτίνης σε υγρή μορφή, όταν μάλιστα έχει θερμανθεί σε υψηλή θερμοκρασία.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Με ποιο...πλευρό κάνει καλό να κοιμόμαστε;

Ποιά παιδιά απειλεί η Πολλαπλή Σκλήρυνση;

Διαβάστε περισσότερα θέματα ομορφιάς και υγείας στο Athensmagazine.gr.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share