Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019

Προσοχή: Η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού!

Μήπως ήρθε η ώρα να την κόψετε;

16 Ιουλίου 2019 14:45
Προσοχή: Η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού!

Τεράστια προσοχή! Η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού! Εκτός του ότι παχαίνει και συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες! Μήπως ήρθε η ώρα να την κόψετε;

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό που αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου είναι η φρουκτόζη (σ.σ. η ζάχαρη είναι ένας δισακχαρίτης που αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζη ενωμένα).

Μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cancer Research από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας MD Anderson Cancer Center βρήκε ότι ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στα ποντίκια και ευνοεί την μετάσταση στους πνεύμονες. Τα στοιχεία, παρότι αφορούν ποντίκια, δείχνουν ότι έχει μεγάλη σημασία η διατροφή στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Καρκίνος ζάχαρη

Το εύρημα «αντικρούει την πεποίθηση ότι δεν έχει σημασία τι τρώει κανείς όσον αφορά τον καρκίνο», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Λορέντζο Κοέν.

Οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερις ομάδες ποντικιών που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι επιρρεπή στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Επί έξι μήνες τα ποντίκια ακολουθούσαν ένα τέσσερις διαφορετικές δίαιτες. Τα ποντίκια που κατανάλωναν ζάχαρη ή φρουκτόζη ή γλυκόζη είχαν περισσότερους καρκίνους από αυτά που κατανάλωναν άμυλο.

Όσο περισσότερη ζάχαρη περιείχε ένα διαιτολόγιο, τόσο πιο συχνή ήταν η εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Το 30% των ποντικιών που κατανάλωναν άμυλο εμφάνισαν καρκίνο του μαστού, ενώ για όσα έτρωγαν ζάχαρη το ποσοστό ήταν 50-58% ανάλογα με το συστατικό που κατανάλωναν.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ζάχαρη προκαλεί αυξημένη παραγωγή ενός ενζύμου που λέγεται 12-λιποξυγενάση και παίζει ρόλο στη χρόνια φλεγμονή.

Όταν τα ποντίκια κατανάλωναν περισσότερη φρουκτόζη παρουσίαζαν μεγαλύτερους όγκους και πιο γρήγορα. Να σημειωθεί ότι η φρουκτόζη μεταβολίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο συκώτι ενώ η γλυκόζη κυρίως στο πάγκρεας αλλά και σε άλλα όργανα του σώματος.

Η μελέτη δημιουργεί την υποψία ότι η ζάχαρη αυξάνει την πιθανότητα όχι μόνο για καρκίνο του μαστού αλλά και άλλους καρκίνους στον άνθρωπο.

Χρειαζόμαστε τη γλυκόζη για να παίρνουμε ενέργεια, άλλωστε είναι το αγαπημένο καύσιμο του εγκεφάλου. Αλλά όπως συμβαίνει και με το οξυγόνο, σε μεγάλες ποσότητες η γλυκόζη γίνεται τοξική.

Όσο για τη φρουκτόζη, αυτή δεν φαίνεται να είναι απαραίτητη για τον οργανισμό. Τα φρούτα περιέχουν φρουκτόζη αλλά παρέχουν επίσης φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα αναψυκτικά και τα γλυκά είναι η μεγαλύτερη πηγή φρουκτόζης στη δυτική διατροφή και προσφέρουν “κενές” θερμίδες.

Αυτό το ρόφημα αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου!

Καφές καρκίνος

Δεν είναι το τσιγάρο η μοναδική "κακή συνήθεια" που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, αφού όπως δείχνει νέα διεθνής έρευνα και η συχνή κατανάλωση καφέ ή τσαγιού -πάνω από δύο κούπες ημερησίως- σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Ο κίνδυνος αφορά τόσο τους καπνιστές όσο και τους μη καπνιστές, καθώς επίσης όσους πίνουν καφέ με ή χωρίς καφεΐνη.

Στην έρευνα, με επικεφαλής την Jingjing Zhu του Πανεπιστημίου του Βάντερμπιλτ στο Τενεσί, αναλύθηκαν στοιχεία από 17 μελέτες που αφορούσαν συνολικά 1,2 εκατομμύρια άτομα από τις ΗΠΑ και την Ασία, οι οποίοι έγιναν αντικείμενο παρατήρησης για 8,6 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 20.500 διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα.

Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρίας Έρευνας για τον Καρκίνο, έδειξαν πως οι μη καπνιστές που έπιναν πάνω από δύο κούπες καφέ την ημέρα, είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ, ενώ όσοι έπιναν αντίστοιχη ποσότητα τσαγιού, είχαν 37% μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου τσάι.

undefined

Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στον κίνδυνο ανάλογα με την ηλικία ή το είδος του καφέ (π.χ. με καφεΐνη ή χωρίς). Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη, ο καφές τύπου «ντεκαφεϊνέ» σχετιζόταν με 15% μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι ο καφές με καφεΐνη.

Η Δρ. Zhu αναγνώρισε πάντως ότι επρόκειτο μόνο για μια μελέτη παρατήρησης και συσχέτισης, η οποία έχει ορισμένους περιορισμούς και δεν επιτρέπει αιτιολογικού τύπου εξηγήσεις.

Η Δρ. Julie Fisher, ογκολόγος στο Ινστιτούτο Καρκίνου Levine στη Βόρεια Καρολίνα, τόνισε ότι αν και τα ευρήματα αυτά είναι ενδιαφέροντα, δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα από αυτά χωρίς περαιτέρω μέλετη. Η ίδια εκτίμησε ότι πιθανότατα είναι κάτι στη διαδικασία παρασκευής του καφέ που σχετίζεται με τη νόσο και όχι με την καφεΐνη.

Άλλα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο ίδιο επιστημονικό συνέδριο, σύμφωνα με το Live Science, ήσαν πιο καθησυχαστικά: Η κατανάλωση καφέ δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο γλοιώματος ή καρκίνου του παχέος εντέρου σε άνδρες και γυναίκες, ούτε με καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων σε άνδρες καπνιστές.

Επίσης ο καφές βρέθηκε ότι σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ενώ το τσάι με μικρότερο κίνδυνο γλοιώματος στις γυναίκες. Σε άνδρες και γυναίκες, ο καφές χωρίς καφεΐνη βρέθηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share