Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ποια είναι η σωστή διατροφή όταν έχετε πολυκυστικές ωοθήκες;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

10 Ιουνίου 2019 12:11
Ποια είναι η σωστή διατροφή όταν έχετε πολυκυστικές ωοθήκες;

Ποια είναι η σωστή διατροφή όταν έχετε πολυκιστικές ωοθήκες; Πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται με αυτό το πρόβλημα που αν το ρυθμίσουν με τον σωστό διατροφολόγο και γυναικολόγο δεν θα έχουν κανένα θέμα!

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένα συχνό φαινόμενο ενδοκρινικής διαταραχής που εμφανίζεται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Το σύνδρομο πήρε το όνομα του από τις πολλές μικρές κύστεις που δημιουργούνται στις ωοθήκες και συνήθως συνοδεύεται από ενδοκρινικές διαταραχές, αυξημένη παραγωγή ανδρικών ορμονών και μειωμένη γονιμότητα, και ινσουλινοαντίσταση.

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών απασχολεί πολλές γυναίκες και η διατροφή μπορεί να βοηθήσει, παρ’ όλο που οι περισσότερες δεν το γνωρίζουν.

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν συνήθως την τάση να συσσωρεύουν λίπος στην κοιλιά. Το αυξημένο σπλαχνικό λίπος σε συνδυασμό με την ινσουλινοαντίσταση είναι παράγοντες που δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητικά έχει αποδειχθεί ότι η σωστή διατροφική προσέγγιση β άσει της μεσογειακής διατροφής μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων όσο και στη βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου, Το διατροφικό σχήμα εξατομικεύεται σε κάθε περίπτωση, σε γενικές όμως γραμμές αφορά τις παρακάτω συστάσεις:

Η μείωση του σωματικού βάρους κατά 5-10% , για παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα και η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικού βάρους άτομα, μπορεί να μειώσει τις ενδοκρινικές ανωμαλίες, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον αριθμό των κύστεων. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών οωθηκών δυσκολεύονται να χάσουν βάρος λόγω των διαταραχών του κύκλου και των ορμονικών διαταραχών όμως οπωσδήποτε πρέπει να γίνει προσπάθεια.

Επίσης για τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα συστήνεται η μείωση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά όπως είναι το βούτυρο, η μαγιονέζα, τα πλήρη τυριά, το ζωικό λίπος, και τα τηγανιτά. Αντίθετα πρέπει να ενισχυθεί η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και να δοθεί έμφαση στην κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης.

Όταν το σύνδρομο παρουσιάζεται μαζί με ινσουλινοαντίσταση τότε το διατροφικό σχήμα θα πρέπει να προσαρμοστεί με βάσει τις αρχές για πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη . Δηλαδή μείωση της κατανάλωσης υδατανθράκων και ζάχαρης. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στα προϊόντα τα οποία περιέχουν ζάχαρη , καθώς επιδεινώνουν την ινσουλιναιμίακαι την ινσουλινοαντίσταση. Η διατροφή επίσης πρέπει να εμπλουτίζεται με υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και πρωτεΐνες.

Τέλος συνίσταται φυσική δραστηριότητα καθώς βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και βελτιώνει την ευαισθησία της γλυκόζης στους μυς.

Συμπερασματικά, μία ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα μπορεί να φανεί ευεργετική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, αλλά και την πρόληψη των επιπλοκών του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών. Η ιατρική διάγνωση, σε συνδυασμό με την προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή και ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και να μην ταλαιπωρούνται οι γυναίκες που έχουν αυτό το σύνδρομο!

Τα 3+1 πιο υγιεινά λαχανικά που πρέπει να έχεις στην διατροφή σου!

Ο γενικός κανόνας ίσχυε και πάντα θα ισχύει: τα λαχανικά, οι πρασινάδες, τα φρούτα, κάνουν καλό και πάντα θα είναι ιδανικά για όλους όσοι έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή.
Υπάρχουν όμως και ορισμένα λαχανικά που ναι μεν υπάγονται σε αυτή την γενικότερα "υγιεινή κατηγορία", αλλά δεν τους έχει αναγνωριστεί το πόσο καλό σου κάνουν τελικά. Ακολουθούν τέσσερις από τους αφανείς ήρωες της "πράσινης οικογένειας", οι οποίοι ακόμα κι αν δεν έχουν το χαρακτηριστικό αυτό χρώμα, δεν στερούνται σε τίποτα των μαγικών και θρεπτικών ιδιοτήτων αυτής της διατροφικής ομάδας.

Καλαμπόκι
Σύμφωνα με μελέτη στο Journal of Agricultural Food and Chemistry, όσο περισσότερο έχει μαγειρευτεί το καλαμπόκι, τόσο υψηλότερο είναι και το επίπεδο των αντιοξειδοτικών τους, όπως η λουτεΐνη, η οποία καταπολεμά την τύφλωση στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Κόκκινη Πιπεριά
Μια μέτρια, κόκκινη πιπεριά, έχει λίγες θερμίδες (μόλις 32), αλλά είναι τόσο πλούσια σε βιταμίνη C, ώστε να σου παρέχει το 150% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας κι έτσι αποτρέπει την αθηροσκλήρωση, η οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα αντιοξειδωτικά σε αυτά τα λαχανικά μπορούν να σε βοηθήσουν να αποτοξινωθείς και λαμβάνοντας το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C, με μισή μόλις κούπα, καταπολεμάς ταυτόχρονα και τις καρδιακές παθήσεις

Παντζάρια
Όπως και να τα φας, τα παντζάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που συμβάλλουν στην ενίσχυση του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο, καθώς και λουτεΐνη που προστατεύει τα μάτια. Επίσης τα φύλλα τους είναι το πιο θρεπτικό τους κομμάτι, οπότε μαγείρεψέ τα κι αυτά όπως κάνεις και με το υπόλοιπο λαχανικό.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share