Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022

Περιοδοντίτιδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Ποιες είναι οι αιτίες;

22 Μαΐου 2019 11:34
Περιοδοντίτιδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Τι είναι η περιοδοντίτιδα; Αν ο οδοντίατρος σας διέγνωσε περιοδοντική νόσο (όπως ακριβώς λέγεται), μην ανησυχήσετε. Να ξέρετε ότι δε πρόκειται για κάποια σπάνια ασθένεια. Αρκετοί ενήλικες έχουν κάποια μορφή της νόσου.

Μπορεί να πρόκειται για μια απλή φλεγμονή των ούλων ή για μια περισσότερο σύνθετη κατάσταση που καταλήγει σε ζημιά των οστών που στηρίζουν τα δόντια. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια δοντιού.

Tο αν η περιοδοντίτιδα θα θεραπευτεί πλήρως, αν θα επιβραδυνθεί, ή αν θα επιδεινωθεί, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά και συχνά θα φροντίζετε τα δόντια και τα ούλα σας, από τη διάγνωση και έπειτα.

Τι προκαλεί την ασθένεια των ούλων;

Το στόμα μας είναι γεμάτο βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια, μαζί με βλέννα και άλλα σωματίδια, σχηματίζουν μια κολλώδη, άχρωμη “πλάκα” στα δόντια. Το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα μας βοηθούν να απαλλαγούμε από την πλάκα. 'Αλλο ένα πρόβλημα των δοντιών είναι η πέτρα, η οποία μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με καθαρισμό από τον οδοντίατρο.

Η ουλίτιδα

Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η πλάκα και η πέτρα μένουν στα δόντια, τόσο πιο επιβλαβείς γίνονται. Τα βακτήρια προκαλούν φλεγμονή των ούλων που ονομάζεται “ουλίτιδα.” Στην ουλίτιδα, τα ούλα γίνονται κόκκινα, πρήζονται και αιμορραγούν εύκολα. Η ουλίτιδα είναι μια ήπια μορφή της ασθένειας των ούλων και συνήθως υποχωρεί με καθημερινό βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και τακτικό καθαρισμό από τον οδοντίατρο. Η ουλίτιδα δεν οδηγεί σε απώλεια των οστών και των ιστών που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους.

Η περιοδοντίτιδα

Όταν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε «περιοδοντίτιδα», που σημαίνει «φλεγμονή γύρω από το δόντι». Στην περιοδοντίτιδα, τα ούλα τραβιούνται μακριά από τα δόντια και δημιουργούν κενά, τους θύλακες, που μολύνονται. Η πλάκα μεγαλώνει κάτω από τη γραμμή των ούλων. Αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση, τα οστά, τα ούλα, και οι ιστοί που στηρίζουν τα δόντια καταστρέφονται. Τα δόντια τελικά χαλαρώνουν και πρέπει να αφαιρεθούν.

Περιοδοντίτιδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Παράγοντες κινδύνου

Το κάπνισμα

Ήδη ξέρετε πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα. Εάν θέλετε όμως έναν ακόμη λόγο για να το κόψετε, ίσως θα σας ενδιέφερε να μάθετε ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ανάπτυξη περιοδοντίτιδας. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για την επιτυχή θεραπεία της νόσου.

Οι ορμονικές αλλαγές σε γυναίκες

Αυτές οι αλλαγές κάνουν τα ούλα πιο ευαίσθητα και ευνοούν την ανάπτυξη ουλίτιδας.

Ο διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης και της νόσου των ούλων.

Φάρμακα

Πολλά φάρμακα μειώνουν τη ροή του σάλιου, το οποίο έχει μια προστατευτική επίδραση στο στόμα. Χωρίς αρκετό σάλιο το στόμα είναι ευάλωτο σε λοιμώξεις, καθώς και στην ασθένεια των ούλων. Κάποια άλλα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ανώμαλη υπερανάπτυξη των ιστών των ούλων, γεγονός που απειλεί την σταθερότητα και την καθαριότητα των δοντιών.

Γενετική προδιάθεση.

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές ασθένειες των ούλων από άλλους, λόγω γενετικής προδιάθεσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν παρουσιάζονται συμπτώματα της ασθένειας των ούλων πριν τα 30 ή τα 40 χρόνια. Οι άνδρες έχουν συχνότερα ουλίτιδα από τις γυναίκες. Παρά το γεγονός ότι οι έφηβοι σπάνια αναπτύσσουν περιοδοντίτιδα, πάσχουν συχνά από ουλίτιδα, την ηπιότερη μορφή της ασθένειας των ούλων.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share