Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Ροχαλίζεις: Αυτές είναι οι 20 πληροφορίες που επιβάλλεται να γνωρίζεις!

27 Απριλίου 2017 11:38
Ροχαλίζεις: Αυτές είναι οι 20 πληροφορίες που επιβάλλεται να γνωρίζεις!

Το ροχαλητό προκαλείται από τους κραδασμούς των φαρυγγικών τοιχωμάτων και σύμφωνα με έρευνα του 2005, το 29,5% των ανδρών και το 8,9% των γυναικών ροχαλίζουν, γεγονός που προκαλεί προβλήματα τόσο για τους ίδιους όσο και για τους συντρόφους τους. Τι λύσεις υπάρχουν; Υπάρχει θεραπεία;

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ – ΑΝΑΣΗΚΩΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ
Υποφέρετε λόγω ροχαλητού; Το βράδυ, πριν πέσετε για ύπνο, τοποθετήστε μερικά μαξιλάρια κοντά στο κεφάλαρι του κρεβατιού σας για να είστε σε πιο όρθια θέση όταν ξαπλώνετε. Κατ' αυτό τον τρόπο θα αναπνέετε καλύτερα και ενδεχομένως να ροχαλίζετε λιγότερο. Απλώς βεβαιωθείτε ότι η στάση αυτή είναι βολική και δεν θα πονάτε στην πλάτη ή στον αυχένα όταν σηκωθείτε το πρωί.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Υπάρχουν πολλοί που ροχαλίζουν και προσφεύγουν στη λύση της επέμβασης κατά την οποία ο χειρουργός αφαιρεί ένα μέρος της μαλακής υπερώας ή της σταφυλής όταν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη αντιμετώπιση αφορά σε άτομα που παρουσιάζουν ανατομικά θέματα στην περιοχή και υποφέρουν από άπνοια. Για ποιο λόγο; Επειδή πρόκειται για χειρουργική επέμβαση η οποία ενέχει φυσικά και κάποιους κινδύνους και δεν είναι 100% αποτελεσματική. Παρόλο που οι τρεις στους τέσσερεις είδαν βελτίωση, πολλοί ανέφεραν ότι τα συμπτώματα επέστρεψαν μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες. Υπήρχαν και κάποιοι άλλοι που παρουσίασαν και κάποιες επιπλοκές (αλλαγή της φωνής, προβλήματα κατάποσης, κλπ.)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - Αποκλειστικό: Άγριο χώσιμο του Ντάνου στην Ευρυδίκη - "Θα έπρεπε να έχεις λίγο..."

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ – ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
Υπάρχουν κάποια αιθέρια έλαια τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση του ροχαλητού όπως είναι το θυμάρι, ο δυόσμος, η λεβάντα, το χαμομήλι και ο ευκάλυπτος. Τοποθετήστε τα στον αρωματικό λύχνο η βάλτε τα κατευθείαν στο μαξιλάρι σας. Για να βρείτε την σωστή ποσότητα, ρωτήστε έναν αρωματοθεραπευτή.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ – ΧΑΣΤΕ ΒΑΡΟΣ
Σύμφωνα με μια έρευνα του 2005 οι παχύσαρκοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να ροχαλίζουν από εκείνους που έχουν φυσιολογικό βάρος. Χάνοντας βάρος, ελευθερώνεται η αναπνευστική σας οδός και ο φάρυγγας και αναπνέετε καλύτερα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ – ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Οι καπνιστές είναι πιθανότερο να ροχαλίζουν. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2004 το 24% των καπνιστών, το 20% των πρώην καπνιστών και το 14% των μη καπνιστών ροχαλίζουν τουλάχιστον τρεις φορές κάθε νύχτα. Στην πραγματικότητα όσο περισσότερο καπνίζετε τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να ροχαλίζετε. Άλλος ένας ακόμη λόγος για να το κόψετε εάν δεν το έχετε κάνει ήδη.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ – ΜΗΝ ΠΙΝΕΤΕ ΑΛΚΟΟΛ ΠΡΙΝ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΥΠΝΟ
Εάν καταναλώνετε αλκοόλ, ειδικά λίγο πριν κοιμηθείτε, αυξάνετε τις πιθανότητες να ροχαλίζετε. Οι χαλαρωτικές ιδιότητες του οινοπνεύματος χαλαρώνουν τους μυς του θώρακα και αυξάνονται οι πιθανότητες να εμποδίζεται η αναπνευστική σας οδός. Άλλος ένας λόγος για να μην πίνετε πολύ. Εάν πιείτε ωστόσο, προσπαθήστε να μην πάτε αμέσως για ύπνο, παρόλο που αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ – ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΛΑΙ
Εϊναι πιθανότερο να ροχαλίζετε εάν κοιμάστε ανάσκελα. Εάν κοιμάστε στο πλάι μειώνεται η πιθανότητα να ροχαλίζετε. Για να αποφύγετε να γυρίσετε ανάσκελα στον ύπνο σας, τποθετήστε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας. Επίσης προσπαθήστε να μην κοιμάστε μπρούμυτα. Παρόλο που μπορεί να ροχαλίζετε λιγότερο, είναι πιθανό να έχετε πρόβλημα με την πλάτη σας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ – ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΤΙΚΟ
Υπάρχουν κάποιες φορές που το ροχαλητό οφείλεται σε βουλωμένη μύτη λόγω αλλεργίας ή κρυώματος. Κάποιο αποσυμφορητικό ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο για την αλλεργία συχνά βοηθά στη μείωση του. Πριν το χρησιμοποιήσετε ωστόσο συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας. Υπάρχουν κάποια αποσυμφορητικά τα οποία προκαλούν αυπνίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είδαμε στο Survivor: Η αποκάλυψη για την χαμένη ματσέτα, τα νεύρα του Κοκκινάκη με την Λάουρα και η ατάκα του αιώνα από τον Σπαλιάρα…(Βίντεο)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ – ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΥΠΝΩΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
Είναι γνωστό ότι τα υπνωτικά χάπια αυξάνουν το ροχαλητό. Εκείνοι που ροχαλίζουν θα πρέπει να τα αποφεύγουν όσο μπορούν. Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση. Μπορεί να σας προτείνει άλλες μεθόδους χαλάρωσης ή κάποιο άλλο φάρμακο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ – ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΝΟΙΑΣ
Εκείνοι που υποφέρουν από αποφρακτική υπνική άπνοια έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των ειδικών συσκευών άπνοιας (CPAP). Οι εν λόγω συσκευές αποτελούνται από μια μάσκα μέσω της οποίας ο ασθενής λαμβάνει συνεχή ροή αέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Παρόλο που είναι αποτελεσματική, η συσκευή αυτή είναι αρκετά ακριβή και σχετικά παρεμβατική. Δεν καταφέρονουν όλοι να κοιμηθούν έχοντας μια μάσκα στο πρόσωπό τους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ – ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕΛΙ
Εάν τρώτε ένα κουτάλι της σούπας μέλι είναι πιθανό να μην ροχαλίζετε τόσο έντονα. Το μέλι μειώνει τη φλεγμονή στην περιοχή του λαιμού και βοηθά στη λίπανση. Για το λόγο αυτό μειώνεται η πιθανότητας απόφραξης της αναπνευστικής οδού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ – ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΥΓΡΑΝΤΗΡΑ
Μπορεί το ροχαλητό να οφείλεται στο γεγονός ότι η ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιό σας είναι αρκετά ξηρή. Εάν το επίπεδο της υγρασίας είναι χαμηλότερο από 30% μπορεί να προκαλεί τον ερεθισμό της μύτης και του λαιμού. Ένας υγραντήρας μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Φροντίστε μόνο να μην το παρακάνετε. Εάν τα επίπεδα της υγρασίας υπερβαίνουν το 60% μπορεί να βλάψετε την υγεία σας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ – ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ!
Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά είναι πιθανότερο να ροχαλίζουν. Πηγαίνετε για ύπνο νωρίς ή σηκωθείτε αργότερα το πρωί εάν θέλετε να μειώσετε τις πιθανότητες. Φροντίστε οι ώρες του ύπνου σας να είναι τακτικές και να πέφτετε για ύπνο περίπου την ίδια ώρα.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ – ΛΗΘΑΡΓΟΣ
Ορισμένα άτομα που ροχαλίζουν υποφέρουν κι από υπνική άπνοια, πράγμα που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου σταματούν να αναπνέουν. Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της κατάστασης αυτής είναι η κόπωση ακόμη κι εάν έχετε κοιμηθεί πολλές ώρες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και βρείτε λύση.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΝΗΜΗΣ
Μήπως είστε από εκείνους που κάθε πρωί προσπαθούν να θυμηθούν πού έχουν βάλει τα κλειδιά τους; Ίσως τα προβλήματα μνήμης που παρουσιάζετε να οφείλονται στο γεγονός ότι ροχαλίζετε. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επίσημο επιστημονικό περιοδικό Νευρολογίας των ΗΠΑ όσοι ροχαλίζουν έχουν αυξημένενες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα μνήμης.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ
Το ροχαλητό προκαλεί σε κάποιους χρόνιους πονοκεφάλους. Σύμφωνα με μελέτες το 24% των ατόμων που υποφέρουν από ημικρανίες ροχαλίζουν. Εάν μένετε μόνος σας μπορεί να μην έχετε αντιληφθεί ότι όντως ροχαλίζετε. Ωστόσο εάν υποφέρετε από ισχυρούς πονοκεφάλους η αιτία μπορεί να βρίσκεται εκεί. Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε αυτό το ενδεχόμενο.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ – ΥΠΕΡΤΑΣΗ
Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η υπέρταση δεν οφείλεται αποκλειστικά στο στρες και στην παχυσαρκία. Το ροχαλητό αποτελεί άλλη μια αιτία. Σύμφωνα με έρευνα του 2000 τα άτομα που ροχαλίζουν έχουν 1,6 με 6,8 περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση σε κάποια φάση της ζωής τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλη προσοχή: Τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου που οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν!

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ – ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Εάν ροχαλίζετε περιστασιακά δεν διατρέχετε φυσικά κανένα κίνδυνο. Ωστόσο, εάν είστε από εκείνους που ροχαλίζουν σχεδόν κάθε βράδυ διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίσετε κάποια καρδιακή πάθηση ειδικά εάν υποφέρετε από άπνοια ή είστε υπέρβαροι.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ – ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Είναι γεγονός: το ροχαλητό μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Το 32% με 53% όσων ροχαλίζουν εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με το 21% του υπόλοιπου πληθυσμού.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΣΑΣ
Υπάρχουν και ροχαλητά που ξεπερνούν σε θόρυβο τα 100 ντεσιμπέλ. Αυτό είναι πιο δυνατό κι από όταν φωνάζουμε. Δεν προκαλεί εντύπωση λοιπόν το γεγονός ότι οι σύντροφοι εκείνων που ροχαλίζουν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο. Έρευνα του ομίλου ξενοδοχείων InterContinental (IHG) απέδειξε ότι ο ύπνος του 60% των ανθρώπων των οποίων ο σύντροφος ροχαλίζει είναι μειωμένος κατά τουλάχιστον 15 λεπτά (ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει ακόμη και τις πέντε ώρες). Μην σας κάνει εντύπωση λοιπόν εάν ο σύντροφός σας αποφασίσει να μετακομίσει σε άλλο δωμάτιο!

Πηγή: Espresso

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share