ΑΡΧΙΚΗ GOSSIP

Μιλτιάδης Μαρινάκης: Ο Ολυμπιακός, ο Μητσοτάκης και η αγάπη για προσφορά – Η μεγάλη παρακαταθήκη στον γιο του, Βαγγέλη

Φωτογραφία δεξιά: (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Έχοντας χτίσει μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία σε πολλούς τομείς ο πατέρας του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει αφήσει μία τεράστια κληρονομιά

Η 25 Μαρτίου είναι μέρα ξεχωριστή και για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, διότι έχει την ονομαστική του εορτή. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού έχει χτίσει μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στον χώρο του αθλητισμού, της πολιτικής και της επιχειρηματικότητας, αλλά δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει χωρίς τη συμβολή και του πατέρα του Μιλτιάδη Μαρινάκη.

Όπως ο ίδιος ο Βαγγέλης αναφέρει συχνά, ο πατέρας του έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, αποτελώντας το πρότυπό του, τόσο μέσα από την επιχειρηματική του δραστηριότητα, όσο και με τις αρετές τους, οι οποίες του καθόρισαν τη ζωή.

Από τον Μιλτιάδη Μαρινάκη ο γιος του κληρονόμησε την αγάπη για τον Πειραιά, την Κρήτη, τον Ολυμπιακό. Η ιδιαίτερα ισχυρή  και υγιής  σχέση μεταξύ πατέρα και γιου λειτούργησε ως οδηγός για τη μετέπειτα προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ποιος όμως ήταν ο Μιλτιάδης Μαρινάκης; Το Athensmagazine.gr κάνει μία σύντομη αναδρομή της ζωής του με άξονα την οικογένεια, τα πρωτοποριακά επιχειρηματικά βήματα, τη ναυτιλία, τον Ολυμπιακό και την ενασχόληση με την πολιτική.

Πώς ξεκίνησε ο Μιλτιάδης Μαρινάκης

Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης γεννήθηκε το 1930 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της κατοχής, η περιουσία της οικογένειάς του σχεδόν χάθηκε ολοκληρωτικά. Από την ηλικία των 10 ετών αναγκάστηκε να δουλέψει σκληρά, ενώ σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ.

Προπολεμικά, η οικογένεια είχε στην ιδιοκτησία της το πλέον γνωστό χυτήριο της Κρήτης, στο Ηράκλειο, καθώς και εργαστήριο επισκευών πλοίων, αλλά και οχήματα χερσαίων μεταφορών. Ακόμη και σήμερα οι καμπάνες που κατασκεύαζε κοσμούν την εκκλησία του Αγίου Μηνά του προστάτη Άγιου του Ηρακλείου, αλλά και εκκλησίες της Σητείας, του Ρεθύμνου και των Χανίων. Πρωτοπόροι στην τέχνη, πραγματοποιούσαν εξαγωγές σε Ιταλία, Γαλλία και Δαλματικές ακτές, με επίκεντρο την Τεργέστη.

Μιλτιάδης Μαρινάκης

Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης σπούδασε μηχανικός στη σχολή Εμπορικού Ναυτικού. Το 1958 μετακόμισε μόνιμα στον Πειραιά, όπου ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση, ένα μηχανουργείο για την επισκευή πλοίων. Η ενασχόλησή του με τον κόσμο της ναυτιλίας άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, μέσα από την ίδρυση της ναυτιλιακής εταιρείας του. Το 1970 ίδρυσε την εταιρεία “Vanimar” αποκτώντας παράλληλα το πρώτο του πλοίο. Δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της ναυτιλίας μέχρι και τον θάνατό του, αυξάνοντας σημαντικά τον στόλο του. Παράλληλα ασχολήθηκε με την πολιτική, εκλεγόμενος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά (1978-1989) και βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στις 20 Δεκεμβρίου 1986 και στις εκλογές του Νοεμβρίου 1989.

Αγάπη για τον Ολυμπιακό

Ποδοσφαιρόφιλος από μικρός, έπαιζε μπάλα στο Ηράκλειο στον Εργοτέλη μαζί με τον αδελφό του. Αργότερα, το 1979 μετείχε στην ομάδα των εφοπλιστών που υπό τον Σταύρο Νταϊφά ίδρυσαν την ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Έως το 1984 διετέλεσε γενικός αρχηγός της ομάδας, κατακτώντας 5 πρωταθλήματα. Έχοντας τεράστια αγάπη για το ποδόσφαιρο, αναζητούσε διαρκώς ταλέντα που θα ξεχωρίζουν για τον Ολυμπιακό. Είναι αυτός που ανακάλυψε τον Νίκο Βαμβακούλα και που καθιέρωσε τον Σαργκάνη ως πρώτο τερματοφύλακα της ομάδας.

Σταύρος Νταϊφάς και Μιλτιάδης Μαρινάκης

Εκτός από την ενασχόλησή του με τον Ολυμπιακό, ο Μιλτιάδης Μαρινάκης δραστηριοποιήθηκε και στην πολιτική. Συχνά έλεγε ότι πρέπει να ασχολείσαι με την πολιτική μόνο όταν έχεις διάθεση να προσφέρεις στον τόπο σου, στην πατρίδα, στους συνανθρώπους σου. Ήταν ο μόνος, μαζί με τον Λουκά Χατζηιωάννου, που δεν πώλησε το μερίδιό του στον Γιώργο Κοσκωτά, προσέφυγε δε, μαζί με τον Νίκο Ευθυμίου, στα δικαστήρια κατά της ανάληψης της προεδρίας από τον Σαλιαρέλη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης στον Βόλο

Ενασχόληση με την πολιτική

Συχνά έλεγε ότι πρέπει «να ασχολείσαι με την πολιτική μόνο όταν έχεις διάθεση να προσφέρεις στον τόπο σου, στην πατρίδα, στους συνανθρώπους σου». Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πειραιά. Από το 1978 έως το 1986 ήταν πρώτος σε ψήφους Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά, ενώ το 1985 και το 1989 εξελέγη βουλευτής στην Πρώτη Περιφέρεια Πειραιά και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία.

Ήταν επιστήθιος φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στενός συνεργάτης του σε όλη του ζωή και στην πολιτική του καριέρα.

Νυμφεύθηκε την Ειρήνη Καρακατσάνη και απέκτησε ένα γιο, τον Βαγγέλη Μαρινάκη, στον οποίο μετέδωσε την αγάπη για το ποδόσφαιρο και τον προίκισε με μία πλούσια κληρονομία.

Πειραιώτης «παλαιάς κοπής», που τον έβρισκες στην ταβέρνα, στο καφενείο, στα μπαλκόνια με φίλους του στην Φρεαττύδα, ο Μιλτιάδης Μαρινάκης έφυγε από τη ζωή στις 27 Απριλίου 1999, σε ηλικία 68 ετών.