Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

«Βόμβα» από Δήμητρα Λιάνη: «Ο πατέρας του Γιώργου Παπανδρέου δεν τον ήθελε...»

Άκρως αποκαλυπτική η χήρα του Ανδρέα Παπανδρέου

18 Απριλίου 2023 10:30
«Βόμβα» από Δήμητρα Λιάνη: «Ο πατέρας του Γιώργου Παπανδρέου δεν τον ήθελε...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Δήμητρα Λιάνη σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Metropolis 95,5 με αφορμή το νέο της βιβλίο «Η οργή του Ανδρέα», ήταν άκρως αποκαλυπτική και έριξε τη δική της «βόμβα» για τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον Κώστα Σημίτη, τον Μένιο Κουτσόγιωργα, ενώ σχολίασε το σημερινό ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη. Με την ευκαιρία, αυτός ήταν ο πρώτος σύζυγος της Δήμητρας Λιάνη πριν τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Αίσθηση όμως προκάλεσαν οι περιγραφές της από όσα έζησε στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου, τόσο από την προσωπική τους ζωή όσο και από την πολιτική διαδρομή του πρώην πρωθυπουργού και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Περιέγραψε χαρακτηριστικά τη στιγμή κατά την οποία λίγο πριν φύγει από τη ζωή ο Ανδρέας Παπανδρέου φώναξε τον Κώστα Λαλιώτη στο «Ωνάσειο» και του ζήτησε να μην πάει το κόμμα στον Κώστα Σημίτη, τον οποίο μάλιστα, χαρακτήριζε ακόμη και ο ίδιος ο Ανδρέας εχθρό του ΠΑΣΟΚ.

Δήμητρα Λιάνη και Γιώργος Παπανδρέου

Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες ιστορίες, όπως τι της είπε ο Παπανδρέου για τον Κουτσόγιωργα μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά, για τη σχέση τους, αλλά και για τον Γιώργο Παπανδρέου, για τον οποίο τόνισε πως ο πατέρας του δεν ήθελε για πρόεδρο του κόμματος και ότι έχει πρακτόρικη σχέση με τις ΗΠΑ.

«Όταν ήταν η εποχή του Κοσκωτά, όλοι ήθελαν να φύγει ο Κουτσόγιωργας από το ΠΑΣΟΚ. Ηταν με το Μένιο και συζητούσαν στο γραφείο. Βγήκε αναστατωμένος και του λέω καλά, δεν μπορεί να απομακρυνθεί; Και μου λεει: Όταν ήμουν στη φυλακή επί χούντας, ήμασταν με τον Μένιο μου άναβε τον αναπτήρα, ανάβαμε από ένα τσιγάρο ο καθένας και μιλούσαμε. Πολλοί του φιλούσαν τα χέρια για να μην τον βγάλουν από τις θέσεις που ήταν. Δεν θέλω να σπιλώσω μνήμες, απλά θέλω να δείξω πόσο τον επηρέαζε το συναίσθημα. Δεν ήταν αμνήμων» είπε αρχικά.

Καμία σχέση με τον πρωθυπουργό πατέρα της: Αυτή είναι η δουλειά που κάνει η κόρη του Γιώργου Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου αποτέλεσε πρωθυπουργό της Ελλάδας, συνεχίζοντας μια... οικογενειακή παράδοση δεκαετιών, αν και δεν ακολουθείται έντονα τα τελευταία χρόνια από τα παιδιά του, με τη Δήμητρα Λιάνη πάντως να έχει υπάρξει αποκαλυπτική εναντίον του.

Όπως φαίνεται, τα σχέδια της κόρης του, Μαργαρίτας, δεν έχουν καμία σχέση με την οικογενειακή παράδοση, τουλάχιστον προς το παρόν.

Κι αυτό γιατί η Δρ. Mαργαρίτα Έλενα Παπανδρέου ασχολείται με τη βιολογία και μάλιστα συμμετέχει σε ερευνητική ομάδα που πρωτοπορεί στην αντιγήρανση.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Δρ. Mαργαρίτα Έλενα Παπανδρέου και Δρ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, με επικεφαλής τον Δρ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, (καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και πρόεδρο του ΙΤΕ) αποκάλυψαν ένα νέο μοριακό μηχανισμό που λειτουργεί στα κύτταρα για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας και της λειτουργίας του πυρήνα, και ρυθμίζει τη σωματική καθώς και την αναπαραγωγική γήρανση.

Η έρευνα της ομάδας όπου εργάζεται η Μαργαρίτα Παπανδρέου

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται σήμερα, Τρίτη (27/12) στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature Aging, ρίχνοντας για πρώτη φορά φως σε ένα θεμελιώδη μηχανισμό ελέγχου της γήρανσης και της αναπαραγωγικής γονιμότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΤΕ «ο πυρήνας είναι το κεντρικό οργανίδιο των ευκαρυωτικών κυττάρων, όπου βρίσκεται το γενετικό υλικό, ή αλλιώς, το DNA, το οποίο καθορίζει την κυτταρική ταυτότητα και λειτουργία σε όλους τους οργανισμούς. Η δομή και η αρχιτεκτονική του πυρήνα αλλάζουν δραματικά κατά τη γήρανση, αλλά και κατά την καρκινογένεση. Επιπρόσθετα, ένα κοινό χαρακτηριστικό της γήρανσης, των παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με αυτή, αλλά και των προγεροειδών συνδρόμων (π.χ., σύνδρομα Hutchinson-Gilford, Werner, Bloom, Cockayne, και άλλα), αποτελούν οι αλλοιώσεις που εντοπίζονται στον πυρηνίσκο του κυττάρου, μία δομή μέσα στον πυρήνα που ελέγχει την παραγωγή ριβοσωμάτων τα οποία λειτουργούν ως μηχανές σύνθεσης πρωτεϊνών των κυττάρων». Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ), ότι η διατήρηση της ακεραιότητας του πυρήνα και του πυρηνίσκου έχει συσχετιστεί με τη μακροζωία, και με παρεμβάσεις που παρατείνουν τη ζωή σε πειραματόζωα. Ωστόσο, οι μοριακοί και κυτταρικοί μηχανισμοί που επιτηρούν και διασφαλίζουν την δομή του πυρήνα και του πυρηνίσκου παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Δεν είναι, επίσης, γνωστό αν ο προοδευτικός εκφυλισμός της αρχιτεκτονικής του πυρήνα, που παρατηρείται κατά τη γήρανση, και σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, αποτελεί επακόλουθο, ή απλή συνέπεια αυτών των καταστάσεων, ή συνεισφέρει καθοριστικά στη διαδικασία της γήρανσης και της παθογένεσης των προγεροειδών συνδρόμων. Χρησιμοποιώντας δύο πειραματικούς οργανισμούς, τον νηματώδη Caenorhabditis elegans και το ποντίκι, οι ερευνητές του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ μελέτησαν αυτά τα βασικά ερωτήματα. Η διατήρηση της πυρηνικής δομής και λειτουργίας απαιτεί τη συνεχή και αυστηρά ρυθμιζόμενη ανακύκλωση των ελαττωματικών ή κατεστραμμένων πυρηνικών συστατικών. Η στόχευση και η αποικοδόμηση των κατεστραμμένων πυρηνικών συστατικών πραγματοποιείται με έναν επιλεκτικό τύπο αυτοφαγίας, την πυρηνοφαγία, η οποία χρησιμεύει ως μηχανισμός ελέγχου της πυρηνικής ομοιόστασης. Η διατήρηση της μορφολογίας του πυρήνα και η ανακύκλωση του πυρηνικού υλικού είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του κυττάρου. Προβλήματα στη σωστή διεξαγωγή πυρηνοφαγίας έχουν ενοχοποιηθεί για ένα ευρύ φάσμα παθολογικών καταστάσεων, όπως οι βλάβες στο DNA, ο καρκίνος και οι νευρεκφυλιστικές ασθένειες. Παρέμενε όμως άγνωστο το πώς ρυθμίζεται η πυρηνοφαγία, καθώς και ποιες είναι οι επιπτώσεις που έχει η απορρύθμισή της στη γήρανση.

«Η μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα αποκαλύπτει έναν κομβικό μηχανισμό ρύθμισης της πυρηνοφαγίας. Συγκεκριμένα, η γιγαντιαία πρωτεΐνη αγκύρωσης του πυρηνικού περιβλήματος, ANC-1 στον νηματώδη, και η αντίστοιχη Nesprin 2 στα ποντίκια, λειτουργούν ως ειδικοί ρυθμιστές της πυρηνοφαγίας. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι τα επίπεδα των πρωτεϊνών αυτών διαμορφώνονται κατάλληλα μέσω της αυτοφαγίας. Η πρωτεΐνη ANC-1/Nesprin 2 βρίσκεται στην εξωτερική μεμβράνη του πυρήνα όλων των κυττάρων, ενώ έχει βρεθεί ότι μεταλλάξεις της εμπλέκονται σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, μυοκαρδιοπάθειες και καρκίνο, στον άνθρωπο. Ελέγχοντας την επιλεκτική αποικοδόμηση συστατικών του πυρήνα και του πυρηνίσκου, η πρωτεΐνη ANC-1/Nesprin 2 εξασφαλίζει τη θωράκιση της ομοιόστασης των κυττάρων, την ανθεκτικότητα σε στρεσογόνους παράγοντες και τη σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής του οργανισμού. Επιπλέον, η πυρηνοφαγία, με τη μεσολάβηση της πρωτεΐνης ANC-1/Nesprin 2, συνεισφέρει ως μηχανισμός ποιοτικού ελέγχου στην εκκαθάριση δυσλειτουργικών πρόδρομων γεννητικών κυττάρων, κατά τη διαφοροποίησή τους, στο αναπαραγωγικό σύστημα του νηματώδους. Η διαταραχή αυτής της διαδικασίας κάθαρσης προκαλεί τη δημιουργία όγκων στο γεννητικό σύστημα του C. elegans, και προοδευτική στειρότητα.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο θνητότητας της βλαστικής κυτταρικής σειράς που απαιτείται για την αναπαραγωγή όλων των ζωικών οργανισμών και είναι, κανονικά, αθάνατη. Παρομοίως, η απενεργοποίηση της πρωτεΐνης Nesprin 2 σε θηλυκά ποντίκια προκαλεί καρκίνωμα των ωοθηκών, ενώ πολυμορφισμοί στην αντίστοιχη ανθρώπινη πρωτεΐνη, Syne2, έχουν συνδεθεί με στειρότητα στις γυναίκες» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Ένα από τα πιο συναρπαστικά αινίγματα της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας είναι η κατανόηση της μοριακής βάσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετων, θεμελιωδών φαινομένων στη βιολογία: της θνητότητας του σώματος και της αθανασίας της λεγόμενης βλαστικής κυτταρικής σειράς, δηλαδή των κυττάρων του γεννητικού συστήματος που εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή. Η προοπτική της αποκάλυψης του μηχανισμού που είναι υπεύθυνος για αυτό τον έντονα ιδιοσυγκρασιακό χαρακτήρα των κυτταρικών τύπων, μέσα στον ίδιο οργανισμό, αποτέλεσε για εμάς ισχυρό κίνητρο για να προσπαθήσουμε να δώσουμε απάντηση σ' αυτό το σημαντικό ερώτημα. Αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στη μορφολογία του πυρήνα, η οποία επιδεινώνεται στα σωματικά κύτταρα κατά τη γήρανση, ενώ, αντίθετα, παραμένει αναλλοίωτη στη βλαστική κυτταρική σειρά. Η υπόθεση που κάναμε ήταν ότι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός ομοιοστατικός μηχανισμός διατηρεί τη δομή του πυρήνα των γεννητικών κυττάρων, ενώ αποτυγχάνει να κάνει το ίδιο στα σωματικά κύτταρα του οργανισμού, κατά τη γήρανση. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι μια ειδική διαδικασία αυτοφαγίας, η πυρηνοφαγία, αποτελεί κεντρικό παράγοντα διατήρησης της αρχιτεκτονικής του πυρήνα, ανακυκλώνοντας πυρηνικό υλικό, ενώ δρα περιοριστικά στην αύξηση του μεγέθους του πυρηνίσκου, που παρατηρείται κατά τη γήρανση. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι η ίδια η πυρηνοφαγία ρυθμίζεται από σηματοδοτικά μονοπάτια και παρεμβάσεις, όπως εκείνα της ινσουλίνης και του θερμιδικού περιορισμού, που καθορίζουν τη διάρκεια ζωής σε πολλούς, διαφορετικούς οργανισμούς, από τους νηματώδεις έως τα θηλαστικά. Αυτό αναδεικνύει την κομβική θέση της πυρηνοφαγίας, ως σημείου σύγκλισης των μοριακών και κυτταρικών διεργασιών που επηρεάζουν τη γήρανση, δήλωσε ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας των επιστημόνων του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ αναδεικνύουν την πυρηνοφαγία ως έναν κεντρικό μοριακό μηχανισμό, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη διατήρηση της πυρηνικής αρχιτεκτονικής και ομοιόστασης. Μέλη της οικογένειας πρωτεϊνών ANC-1/Nesprin έχουν ρόλο βασικού ρυθμιστή της πυρηνοφαγίας. Η ανακύκλωση πυρηνικού υλικού μέσω πυρηνοφαγίας συμβάλλει στη μακροζωία των σωματικών κυττάρων, ενώ διασφαλίζει την αθανασία της βλαστικής σειράς κυττάρων του γεννητικού συστήματος, και, κατ' επέκταση, την αναπαραγωγική υγεία. Το γεγονός ότι οι μοριακοί μηχανισμοί που ελέγχουν τη πυρηνοφαγία έχουν διατηρηθεί όμοιοι εξελικτικά, ανάμεσα σε πολύ διαφορετικούς οργανισμούς, υποδεικνύει ότι αντίστοιχες διαδικασίες διέπουν τη γήρανση και την αναπαραγωγή στον άνθρωπο. Τα ευρήματα αυτά αναμένεται ότι θα αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση νοσημάτων τα οποία χαρακτηρίζονται από κατάρρευση της αρχιτεκτονικής του πυρήνα, αλλά και της ανθρώπινης υπογονιμότητας.

Η πιθανότητα ενασχόλησής της με την πολιτική

Η κόρη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Μαργαρίτα έδωσε συνέντευξή στο Marie Claire, το οποίο κυκλοφόρησε με το «Πρώτο Θέμα της Κυριακής» για την έρευνά της ως βιολόγος ερευνήτρια, το ενδεχόμενο ενασχόλησής της με την πολιτική αλλά και το πώς είναι να μεγαλώνεις στην οικογένεια Παπανδρέου.

Μάλιστα, στην ερώτηση αν πέρασε ποτέ από το μυαλό της να ασχοληθεί με την πολιτική, η Μαργαρίτα Παπανδρέου απαντά «νομίζω πως σοβαρά δεν πέρασε ποτέ» και διευκρινίζει ότι, μολονότι κάτι τέτοιο δεν περνά τώρα από το μυαλό της, «στη ζωή δεν πρέπει ποτέ να λες ποτέ».

«Έχω ζήσει την καλή αλλά και την αρνητική πλευρά της πολιτικής και θεωρώ ότι θυσιάζεις μεγάλο μέρος του προσωπικού σου χώρου, της προσωπικής ζωής και της ψυχικής σου υγείας, αν θες να είσαι έντιμος και προσηλωμένος σε αυτό που κάνεις. Σίγουρα έχει πολύ ενδιαφέρον να ασχολείσαι με τα κοινά, αλλά ζώντας αυτό το κομμάτι από μικρή σε διάφορες εκφάνσεις, το απέφυγα», απαντά στο ερώτημα για το πώς δεν έχει προκύψει μέχρι τώρα στη ζωή της η Πολιτική.

«Είναι ξεκάθαρο πως ως τώρα δεν υπήρχε φιλοδοξία για πολιτική καριέρα. Το αποκλείεις και για το μέλλον;» ρωτά η δημοσιογράφος στο τέλος της συνέντευξης, με τη Μαργαρίτα Παπανδρέου να απαντά: «Νομίζω πως ναι, αλλά δεν θέλω να είμαι απόλυτη. Ποτέ μη λες ποτέ».

Εξάλλου, ερωτηθείσα για τα σχέδιά της και αν θα ήθελε να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Αθήνα, απαντά:

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψω μόνιμα στην Ελλάδα. Είναι καλό να έχεις την εμπειρία του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, η Αγγλία, μάλιστα, έχει πολλά καλά. Εκτίθεσαι στους διαφορετικούς πολιτισμούς και στις καινοτομίες πολύ περισσότερο.

Θέλω όμως αυτά που μαθαίνω να έρθω να τα εφαρμόσω εδώ. Εχω μάθει να εργάζομαι πολύ κι έτσι με φαντάζομαι, έχοντας κοντά την οικογένειά μου, τους φίλους μου και τη θάλασσα».

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share