Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Χάθηκαν όλα σε μια νύχτα: Η περιουσία που έφτιαξε ο Αριστοτέλης Ωνάσης και «διέλυσε» η Αθηνά - Το ξεπούλημα που θα «πλήγωνε» τον παππού της

Όλα αυτά για ένα ακριβό χόμπι...

16 Νοεμβρίου 2022 20:54
Χάθηκαν όλα σε μια νύχτα: Η περιουσία που έφτιαξε ο Αριστοτέλης Ωνάσης και «διέλυσε» η Αθηνά - Το ξεπούλημα που θα «πλήγωνε» τον παππού της
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης μπορεί να έκανε σπουδαία πράγματα στη ζωή του, ωστόσο δεν υπήρξε ουσιαστικά οικογένεια να απολαύσει τους κόπους του, με την Αθηνά, την τελευταία κληρονόμο, να αρνείται τα πάντα και σιγά σιγά να ξεπουλά μια απίθανη περιουσία.

Η χρυσή κληρονόμος, που ούτε καν την οικογένειά της πια δε θέλει να γνωρίζει, εκτός από το μυθικό όνομα κληρονόμησε και μια αμύθητη περιουσία από την μητέρα της, Χριστίνα και τον παππού της, Αριστοτέλη Ωνάση. Ωστόσο οι αναποδιές που έχουν βρει αυτή την οικογένεια και την ίδια την Χριστίνα, δεν είναι και λίγες.

Ο βιογράφος του Ωνάση, Δημήτρης Λυμπερόπουλος, ανέφερε στο βιβλίο του «Η δυναστεία Ωνάση» ότι η Χριστίνα Ωνάση άφησε πίσω της «ακίνητη περιουσία αξίας μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, καταθέσεις 40 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, καταθέσεις 90 εκατομμυρίων δολαρίων στη Λατινική Αμερική, επενδύσεις 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορες ναυτιλιακές, τουριστικές αεροπορικές, κατασκευαστικές και μεταλλουργικές εταιρείες και άγνωστα χρηματικά ποσά καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες».

Όταν η Αθηνά Ωνάση ενηλικιώθηκε, μεταβίβασε σε ένα trust υπέρ του πατέρα της την περιουσία της. Ωστόσο, μετά τη γνωριμία της με τον μετέπειτα σύζυγό της επήλθε η ρήξη με τον πατέρα της και ζήτησε πίσω όσα της ανήκαν. Οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, κατά τον οποίο η Αθηνά φέρεται να πέρασε στον πατέρα της 100 εκατ. δολάρια.

Η Αθηνά όμως σε μια προσπάθεια -όπως ισχυρίζονται πολλοί- να αποκοπεί από το παρελθόν αλλά και να συντηρήσει το ακριβό της χόμπι με τα άλογα, το οποίο της δίνει πολλά έσοδα πάντως, άρχισε το μεγάλο ξεπούλημα της περιουσίας της.

Έτσι, πούλησε:

  • Το ρετιρέ στην Αvenue Foch του Παρισιού
  • Τη βίλα Cristal στο Σεν Μόριτζ της Ελβετίας
  • Το οικόπεδο-φιλέτο 3,5 στρεμμάτων στη Γλυφάδα
  • Το Σκορπιό στον Ριμπολόβλεφ έναντι 117 εκατ. ευρώ
  • Κοσμήματα της μητέρας της (ο οίκος Christie’s του Λονδίνου έβγαλε σε δημοπρασία περισσότερα από 40 δαχτυλίδια, κολιέ και σκουλαρίκια της Χριστίνας Ωνάση και πλήθος προσωπικών αντικειμένων της, αντί 4 εκατ. δολαρίων)
  • Το 2014 δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Αθηνά έχει στη διάθεσή της μια περιουσία μικρότερη των 500 εκατ. ευρώ
  • Το 2015, όταν η Αθηνά έκλεισε τα 30 και πέρασε το trust στα χέρια της, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μια περιουσία 300 εκατ. δολαρίων σε μετρητά, 350 εκατ. δολαρίων σε μετοχές και ράβδους χρυσού 150 εκατ. δολαρίων

Επομένως η χρυσή κληρονόμος δεν φαίνεται ότι είναι δισεκατομμυριούχος, αλλά εκατομμυριούχος. Το διαζύγιο με τον Αλβάρο όμως, της κόστισε ακριβά μιας και όπως αναφέρει δημοσίευμα της Real News, η εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση, με δεδομένο το προγαμιαίο συμβόλαιο που υπεγράφη το 2005, θα κληθεί να δώσει περί τα 45 εκατομμύρια δολάρια στον Αλβάρο!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προγαμιαίο συμβόλαιο, πρέπει να του καταβάλει 11 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 1 εκατ. για κάθε ένα χρόνο γάμου, καθώς και το 50% από τα 60 εκατομμύρια που αξίζει η εταιρεία τους, δηλαδή ακόμη 30 εκατομμύρια δολάρια. Συν τα δικαστικά έξοδα, που κοστολογούνται στα 4 εκατομμύρια δολάρια.

Η ιστορία του Σκορπιού και η πώληση στον Ριμπολόβλεφ

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, έγινε ιδιοκτήτης του νησιού το 1963, με το αντίτιμο των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η μικρή νησίδα της Λευκάδας, ήταν ένα πλήρως εγκαταλελειμμένο μέρος, όμως, αυτό δεν εμπόδισε τον Έλληνα μεγιστάνα να το «ερωτευτεί», και να «χτίσει» επάνω του ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος της ζωής του.

Για πέντε ολόκληρα χρόνια, ο ίδιος, ξόδεψε χρόνο και χρήμα, για να φυτέψει χιλιάδες δέντρα (τα περισσότερα από αυτά ήρθαν από το εξωτερικό, καθώς ήταν ποικιλίες που δεν βρίσκονταν στη χώρα μας), παρτέρια με σπάνια λουλούδια, αλλά και φυτά που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, μετέφερε άμμο για τη δημιουργία των παραλιών. Επίσης, έκτισε μικρούς ξενώνες, και έδωσε στο μικρό νησί την εικόνα ενός επίγειου παραδείσου. Βέβαια, η φυσική ομορφιά του νησιού είναι αξεπέραστη, με τα πρασινογάλανα νερά να κλέβουν την παράσταση.

Μάλιστα, διέταξε το άνοιγμα περιφερειακού δρόμου στο νησί, ώστε να μπορούν οι εκλεκτοί καλεσμένοι του να μπορούν να κάνουν τη βόλτα και τη ξενάγησή τους, στο μέρος, που ο ίδιος ο Αριστοτέλης Ωνάσης, λάτρευε. Ογδόντα στρέμματα παράδεισος.

Επειδή το συγκεκριμένο μέρος, ήταν το ησυχαστήριο του ίδιου, δεν υπήρχε πάνω σε αυτό κάτι το υπερβολικά πολυτελές, καθώς, όπως συνήθιζε να λέει στην κόρη του Χριστίνα «Aν θέλεις φώτα, πήγαινε στο Mπρόντγουεϊ».

Kανείς δεν νοιάστηκε για την ψιλή βροχή που έπεφτε στον Σκορπιό στις 20 Oκτωβρίου του 1968. O «γάμος του αιώνα», όπως έχει χαρακτηριστεί, έγινε με λιγοστούς καλεσμένους. H Tζάκι Kένεντι παντρεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση και η τελετή ήταν η εναρκτήρια κίνηση για τη «χρυσή εποχή» του Σκορπιού. Tα επόμενα χρόνια, η μικρή νησίδα νότια της Λευκάδας θα φιλοξενήσει βασιλιάδες και πρίγκιπες .Θα γίνουν φυσικά και πάρτι τα οποία θα μείνουν στην Ιστορία.

«Kαι μόλις τέλειωσε το νησί, άρχισαν οι θάνατοι» διηγείται η Άρτεμις Γαροφαλίδου, εννοώντας τον τραγικό χαμό του Αλέξανδρου Ωνάση, το 1973. Θα ακολουθήσει δύο χρόνια αργότερα και ο θάνατος του πατέρα του Αριστοτέλη, στο Παρίσι.

Mια εποχή τελειώνει, μια άλλη αρχίζει, με τη Χριστίνα Ωνάση στο πηδάλιο. O ζωγράφος Γιάννης Tσαρούχης και ο αρχιτέκτονας Kώστας Bουτσινάς δίνουν νέα νότα στη διακόσμηση. Xτίζεται η πισίνα. Για μία ακόμη φορά το jet set του πλανήτη αποβιβάζεται στον Σκορπιό για διακοπές και γλέντια μέχρι τελικής πτώσεως.

Tο 1985 βαφτίζεται στον Σκορπιό η Aθηνά Ωνάση. Tρία χρόνια αργότερα πεθαίνει η μητέρα της.

Η Aθηνά Ωνάση ντε Mιράντα Nέτο ήταν η μοναδική ιδιοκτήτρια του νησιού. Όμως, η εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση δεν επισκέπτεται τον Σκορπιό. Σιωπή τυλίγει το νησί που κάποτε ήταν σύμβολο του ελληνικού τουρισμού. Aπ’ ό,τι φαίνεται, το πάρτι τελείωσε το 2013.

Το νησί-σύμβολο του Αριστοτέλη Ωνάση αποτελεί πλέον ίσως το πολυτιμότερο απομεινάρι της άλλοτε αυτοκρατορίας του θρυλικού πλέον Ωνάση. Το όνομα του τείνει να γίνει «σύγχρονος» μύθος καθώς θυμίζει ιστορίες της αρχαίας τραγωδίας, εμπνευσμένες από τους μύθους των βασιλιάδων όπου η τραγικότητα τους έγκειται στην πτώση τους.

Το νησί αυτό αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο, που κάθε χρόνο έρχονται στο νησί της Λευκάδας για να δουν από κοντά αυτόν τον επίγειο παράδεισο και να «κλέψουν» κάτι από την αύρα του θρυλικού Ωνάση, του ανθρώπου με την θεαματικότερη άνοδο και την τραγικότερη πτώση.

Το 2013 η Αθηνά Ωνάση εκμίσθωσε το νησί στην κόρη του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ, παρά το γεγονός ότι η διαθήκη του Ωνάση όριζε ότι το νησί πρέπει να παραχωρηθεί στο ελληνικό Δημόσιο.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share