Φτιάξτε εύκολη, γρήγορη και λαχταριστή ζύμη για τυρόπιτα και όχι μόνο. Πρόκειται για μια σούπερ συνταγή με λίγα μόνο υλικά. Ωστόσο, αν θέλετε να φτιάξετε κάτι διαφορετικό, δείτε εδώ συνταγή για μανιταρόπιτα.
Υλικά (5 μερίδες)
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σακουλάκι ξερή μαγιά
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη
Δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 κούπα χλιαρό νερό
2 κούπες περίπου Αλεύρι γ.ο.χ. ή μαλακό
Φέτα
Γαλοπούλα τοστ
Τυρί τοστ
1 κρόκο αυγού για το ψήσιμο στον φούρνο
Σουσάμι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, την μαγιά κ την ζάχαρη, ανακατεύουμε λίγο κ αφήνουμε για 10 λεπτά να αφρίσει.
Μετά προσθέτουμε το λάδι, το αλεύρι λίγο λίγο και το αλάτι (προσέχουμε να μην ακουμπήσει το αλάτι με τη μαγιά απευθείας).
Ζυμώνουμε το μείγμα μας μέχρι να γίνει μαλακό ζυμαράκι που να μην κολλάει στα χέρια.
Χωρίζουμε σε 5 μέρη κ ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα με πολύ πολύ λίγο αλεύρι.
Γεμίζουμε με ότι θέλουμε. Εγώ βάζω φέτα με δυόσμο ή γαλοπούλα κ τυρί του τοστ κ κλείνουμε σε μισοφέγγαρο σφραγίζοντας την άκρη με ένα πιρούνι.
Ή αλείφουμε με αυγό κ βάζουμε αν θέλουμε σουσάμι και ψήνουμε στους 180° σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου να σιγουρευτείτε ότι έχουν ψηθεί κ από κάτω.
Ή με λίγο νεράκι επάνω βάζουμε το σουσάμι κ τηγανίζουμε σε λίγο λάδι κ από της δύο πλευρές.
Δεν τραβάει λάδι η ζύμη. Μπορεί να γίνει κ με ολικής άλεσης αλεύρι.
Αν δεν έχετε πρόβλημα με τα λιπαρά θα ήταν τέλειες με πηχτή μπεσαμέλ τυριών κ γαλοπούλα ή ζαμπόν.
Τυρόπιτα με... ενισχύσεις - Γρήγορη και σπιτική συνταγή
Φτιάξτε λαχταριστή τυρόπιτα με... ενισχύσεις. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή, η οποία εκτός από τυρί έχει και κάποια αλλαντικά. Ωστόσο, αν προτιμάτε την κλασική τυρόπιτα, δείτε εδώ μια άλλη συνταγή.
Υλικά (12-15 κομμάτια)
Για το φύλλο:
730 γρ. αλεύρι
330 μλ. ανθρακούχο νερό
1 φακελάκι μπέικιν
1 γεμάτο κ.γ. αλάτι
170 γρ. βούτυρο
Για τη γέμιση:
500-700 γρ. τυρί φέτα
10 φέτες γκούντα
10 φέτες αλλαντικό της αρεσκείας σας
2 αυγά
1 πιπεριά ψιλοκομμένη
1 ντομάτα ψιλοκομμένη (χωρίς τα σπόρια)
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
1 κρόκο και 2 κ.σ. γάλα για το άλειμμα της πίτας
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν. Κατόπιν, ρίχνουμε το ανθρακούχο νερό και ανακατεύουμε.
Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και ζυμώνουμε. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Ωστόσο, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μπολ χοντροκόβουμε με τα χέρια τη φέτα, ρίχνουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο, τα αυγά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την πιπεριά και την ντομάτα και ανακατεύουμε πάλι.
Βγάζουμε τη ζύμη απ' το ψυγείο και τη χωρίζουμε στα δύο. Ανοίγουμε το ένα μπαλάκι σε φύλλο λεπτό με τα χέρια μας ή τον πλάστη σε βουτυρωμένο ταψί και από πάνω απλώνουμε τη γέμιση.
Στρώνουμε από πάνω τις φέτες γκούντα και αλλαντικού και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Χαράζουμε απαλά σε κομμάτια. Αλείφουμε την πίτα μας με τον κρόκο και το γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.