Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Τυρόπιτα στο ποτήρι - Πανεύκολη συνταγή

Δοκιμάστε την και θα μας θυμηθείτε!

27 Οκτωβρίου 2020 10:11
Τυρόπιτα στο ποτήρι - Πανεύκολη συνταγή
Από Σοφία Φυρογένη

Φτιάξτε την πιο εύκολη και γρήγορη τυρόπιτα στο... ποτήρι! Ναι, καλά διαβάσατε. Πρόκειται για μια πρωτότυπη συνταγή, πεντανόστιμη και εξαιρετικά όμορφη στην όψη. Μάλιστα, είναι ωραία ιδέα για πρώτη γεύση πριν το κυρίως γεύμα. Σε περίπτωση όμως, που θέλετε κάτι πιο κλασικό, δείτε εδώ συνταγή για τυρόπιτα με τρία τυριά και φύλλο... μπακλαβά.

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. Φέτα τριμμένη
  • 100 γρ γραβιέρα τριμμένη
  • 50 γρ γκούντα
  • Πιπέρι
  • Βασιλικός

Για τα φύλλα

  • 3 φύλλα
  • Λάδι για το άλειμμα
  • Γραβιέρα

Για το γαρνίρισμα

  • Μέλι
  • Σουσάμι
  • Ούζο

Εκτέλεση

  • Σε ένα ταψί βουτυρωμένο μεγάλο, απλώνω το πρώτο φύλλο. Το λαδώνω και τρίβω από πάνω γραβιέρα να πάει παντού. Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα, απλώς ένα λεπτό στρώμα.
  • Βάζω το δεύτερο φύλλο, το λαδώνω και τρίβω άλλη μια δόση γραβιέρα. Τοποθετώ και το τρίτο φύλλο, το λαδώνω και το βάζω σε ήδη προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μόλις πάρει ένα χρυσό χρώμα, το βγάζω και αφήνω να κρυώσει.
  • Σε ένα μπολ, βάζω όλα τα τυριά, το πιπέρι, τα κομμένα φύλλα βασιλικού (όχι πολύ μικρά) και με ένα πιρούνι τα πατάω όλα μαζί να ανακατευτούν τα υλικά. Τοποθετώ μια μικρή ποσότητα (2 μεγάλα κουτάλια σούπας) από το μείγμα σε ποτήρια.
  • Στη συνέχεια σπάω με τα χέρια μου το φύλλο σε μικρά κομμάτια. Τα τοποθετώ μέσα στο μείγμα σπρώχνοντας τα ελαφρά προς τα κάτω. Σαν μικρά παγόβουνα.
  • Για το γαρνίρισμα ρίχνω μισό κουταλάκι μέλι, λίγο σουσάμι και μια σταγόνα ούζο.

Πηγή: cookpad

Απολαυστική τυρόπιτα... σαν κέικ με απάκι

Είναι σίγουρο, ότι θα θέλατε να δημιουργήσετε μια ωραία λιχουδιά, που θα συνοδεύσει το οικογενειακό τραπέζι. Το Athensmagazine.gr, λοιπόν, σας προτείνει αυτή την εξαιρετική συνταγή για μια απολαυστική τυρόπιτα, που μοιάζει… με κέικ και το απάκι κάνει τη διαφορά.

Πρόκειται για μια πρόταση εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς έχει έναν πλήρως εναλλακτικό τρόπο στο στήσιμο και το ψήσιμό της, με το εν λόγω αλλαντικό να προστίθεται σαν ξεχωριστό υλικό. Σας προτείνουμε να τη δοκιμάσετε και είναι σίγουρο, ότι θα θέλετε συνέχεια να την επαναλαμβάνετε, αν και φυσικά θα μπορούσατε να εκτελέσετε και μια άλλη ωραία συνταγή για τυρόπιτα, κάνοντάς τη με σφολιάτα και αφράτη κρέμα τυριών, σε άλλη μια περίπτωση όπου δεν πρόκειται να μετανιώσετε για την επιλογή σας.

τυρόπιτα κέικ απάκι

Υλικά

8 φύλλα κρούστας

1 φλιτζάνι απάκι, ψιλοκομμένο

2 και 2/3 φλιτζάνια φέτα, θρυμματισμένη

1 συσκευασία κατίκι

1 και 1/2 φλιτζάνια, τριμμένη μοτσαρέλα

1 φλιτζάνι γραβιέρα, τριμμένη

4 αβγά

7 – 10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

3/4 κούπας ελαιόλαδο για τα φύλλα

πιπέρι

αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ταυτόχρονα, σε ένα μικρό τηγάνι προσθέτετε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί βάζετε το ψιλοκομμένο απάκι . Τσιγαρίζετε για 2 – 3 λεπτά ή έως ότου αρχίσει να καβουρδίζεται και να απελευθερώνει τα αρώματά του.

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτετε όλα τα τυριά, τα αβγά, το θυμάρι και το απάκι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Παίρνετε μια κλασική στρογγυλή φόρμα για κέικ και τη λαδώνετε καλά. Τοποθετείτε το πρώτο φύλλο κρούστας στη φόρμα και με ένα πινέλο το λαδώνετε. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.

Αδειάζετε όλο το μίγμα με τα τυριά στη φόρμα και σκεπάζετε με το φύλλο κρούστας που περισσεύει στα πλάγια. Σιγουρευτείτε ότι έχετε κλείσει καλά τα φύλλα.Ψήνετε για 55 – 60 λεπτά. Μόλις κρυώσει, ξεφορμάρετε.

Πηγή: Olivemagazine.gr

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share