Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Τυρόπιτα με σφολιάτα και αφράτη κρέμα τυριών

Λαχταριστή συνταγή!

23 Οκτωβρίου 2020 10:39
Τυρόπιτα με σφολιάτα και αφράτη κρέμα τυριών
Από Σοφία Φυρογένη

Φτιάξτε μια λαχταριστή και αφράτη τυρόπιτα με κρέμα τυριών. Πρόκειται για μια εύκολη, γρήγορη και οικονομική συνταγή που σίγουρα θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Αν πάλι θέλετε να φάτε κάτι διαφορετικό, δείτε εδώ μια συνταγή για κουλούρα ξηρομερίτικη με φέτα.

Υλικά - 1 ταψί μιας χρήσης

Για το φύλλο:

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • Ελαιόλαδο για το ταψί
  • 1 αυγό
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • Σουσάμι

Για τη γέμιση:

συνταγή για τυρόπιτα

  • 4 κς ελαιόλαδο
  • 100 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 λίτρο γάλα χλιαρό
  • 300 γρ φέτα μαλακή
  • 2 κεσεδάκια κότατζ dirillo 2,2 % λιπαρά
  • 2 αυγά
  • 100 γρ γκούντα τριμμένο
  • Λίγο αλάτι
  • Πιπέρι αρκετό
  • Δυόσμο
  • Βασιλικό

Εκτέλεση

  • Λαδώνω το ταψί μου με πινέλο και προθερμαίνω το φούρνο στους 180.

Ετοιμάζω τη γέμιση:

  • Ζεσταίνω το ελαιόλαδο και ρίχνω πασπαλιστά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με κουτάλα ξύλινη μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  • Ρίχνω το ζεστό γάλα σιγά σιγά, ανακατεύοντας πάντα με σύρμα μέχρι να πήξει.(κάθε φορά να απορροφάται η δόση του γάλακτος που ρίχνετε).
  • Σε λίγο θα έχω μια κρέμα πυκνή.
  • Κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω να μισοκρυώσει. Ρίχνω μέσα τα τυριά και τη φέτα θρυμματισμένη με τα χέρια.
  • Προσθέτω τα μυρωδικά και τα αυγά.
  • Ανακατεύω καλά και αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
  • Ανοίγω το φύλλο, το χωρίζω στη μέση. Στρώνω το μισό στο ταψί, ανοίγοντας το με τις παλάμες (φορώντας γάντια πάντα).
  • Αδειάζω τη γέμιση και καλύπτω με το άλλο μισό φύλλο.
  • Χαράσσω σε κομμάτια και πασπαλίζω με σουσάμι.
  • Σε μπολ χτυπάω το αυγό με το γάλα.
  • Περιχύνω την πίτα.
  • Ψήνω στους 180 για μια ώρα.

Πηγή: cookpad

Γρήγορη και εύκολη τυρόπιτα για γονείς με δύσκολο πρόγραμμα!

Πολλοί γονείς με "φουσκωμένο" πρόγραμμα έχουν πάντα στο νου τους το τι θα φάνε τα παιδιά τους για δεκατιανό και αν φάνε κάτι αν θα είναι υγιεινό. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα διότι στα σχολικά κυλικεία δεν μοιράζουν πάντα ότι πιο υγιεινό υπάρχει ή έστω κάποια σχολεία δεν έχουν καν κυλικείο. Επίσης δείτε και μια λαχταριστή τυρόπιτα με φέτα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Όμως σας έχουμε την ιδανική πρόταση για ένα πλήρες, νόστιμο, θρεπτικό σνακ, πλούσιο σε πρωτεΐνες & ασβέστιο και, το πιο σημαντικό, εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία του! Πρόκειται για την πιο απλή τυρόπιτα, χωρίς φύλλο, με 5 βασικά υγιεινά υλικά της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας: τυρί της επιλογής σας, γιαούρτι, αλεύρι, αυγά και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο!

Υλικά για ένα γυάλινο πυρέξ (8 περίπου κομμάτια)

  • ½ κιλό φέτα (δοκιμάστε φέτα με 40% λιγότερο αλάτι ή ελαφρύ τυρί άλμης με 12% λιπαρά, αν συντρέχει λόγος υγείας)
  • 200 γρ τυρί cottage
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
  • 2 αυγά
  • ½ φακελάκι baking powder
  • 1 ποτήρι αλεύρι λευκό ή ολικής
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
    πιπέρι
  • 1 κ.γ. κουρκουμά ή κάρι ήπιο
  • σουσάμι καβουρδισμένο
  • τριμμένο κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking και ρίχνουμε το νερό, το baking και το αλάτι, ανακατεύοντας. Έπειτα προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τριμμένη τη φέτα, το cottage και το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180oC .

HealthyTips

Πειραματιστείτε και εμπλουτίστε την συνταγή με λαχανικά (π..χ μανιτάρια) και μυρωδικά (π.χ. άνηθο). Φροντίστε τα λαχανικά να μην έχουν καθόλου υγρασία γιατί η πίτα από μόνη της έχει αρκετή υγρασία.

Προσθέστε μπαχαρικά όπως κουρκουμά ή κάρυ και πασπαλίστε την επιφάνεια με σουσάμι και Ζεμύθα (τριμμένο τυρί με 27% πρωτεΐνη και 1% λιπαρά)

Μπορεί να τοποθετηθεί σε γυάλινο πυρέξ ή σε ατομικές θήκες muffin και να αποτελέσει ένα ιδανικό αλμυρό muffin για το δεκατιανό γεύμα στο σχολείο!

Πηγή: cheeselovers.gr

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share