Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κουλούρα ξηρομερίτικη με φέτα - Μια φανταστική παραδοσιακη πίτα

Εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή

23 Οκτωβρίου 2020 04:07
Κουλούρα ξηρομερίτικη με φέτα - Μια φανταστική παραδοσιακη πίτα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κουλούρα ξηρομερίτικη με φέτα: Μια φανταστική συνταγή για μια παραδοσιακή εύκολη και πεντανόστιμη πίτα. . Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε και την Βολιώτικη κασερόπιτα με σπιτικό φύλλο της γιαγιάς που θα σας κάνει να γλύφετε μέχρι και το πιάτο.

ΥΛΙΚΑ:

  • 2 1/2 κούπες περίπου χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1 1/2 κουτ.γλ. αλάτι ψιλό
  • 1/2 φλυτζάνι λάδι
  • 1 κουτ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ.φέτα σκληρή πικάντικη τριμμένη με το χέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί, βάζω τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, τη λαδώνω και απο πάνω και την αφήνω σκεπασμένη να φουσκώσει.
  2. Σε επιφάνεια εργασίας λαδωμένη(δεν βάζω αλεύρι) ανοίγω το ζυμάρι με τα χέρια όσο μπορώ σε ένα μεγάλο φύλλο.
  3. Αλείφω όλη την επιφάνεια με έξτρα λαδάκι και πασπαλίζω παντού το τυρί.
  4. Τυλίγω σε ρολό,και έπειτα το στρίβω σαν πατσαβούρι και το στρώνω σε λαδωμένο ταψί.
  5. Το πατάω με τα δαχτυλα να απλώσει και το ψήνω στους 180 περίπου 35 λεπτά να ροδοκοκκινήσει.
  6. Μέσα από το λάδι και το στρίψιμο που κάνω στη ζύμη, ξεχωρίζει σε φύλλο, φύλλο. Είναι καταπληκτική!

Πηγή: idiva.gr

Πανεύκολη και αφράτη τυρόπιτα σε ένα... μπολ

Η τυρόπιτα είναι ένα μία από τις πιο παραδοσιακές πίτες που απολαμβάνουμε καθημερινώς και συγκεκριμένα είναι μία από τις πίτες που έχει διάφορες παραλλαγές, όλοι όμως προτιμούν την κλασσική. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε και την Βολιώτικη κασερόπιτα με σπιτικό φύλλο της γιαγιάς που θα σας κάνει να γλύφετε μέχρι και το πιάτο.

Το Athensmagazine.gr σας προτείνει μία εύκολη αλλά και γρήγορη συνταγή της κλασσικής τυρόπιτας με την μόνη διαφορά ότι μπορεί να γίνει σε ένα μπολ ή έστω ένα ταψί.

Υλικά

  • 1 συσκευασία (450γρ.) φύλλα κρούστας
  • 5 αυγά
  • 1 L φρέσκο γάλα πλήρες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 400 γρ. φέτα
  • 200 γρ. ανάμικτο τριμμένο τυρί
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. ξερό δυόσμο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βγάζουμε τα φύλλα από την συσκευασία τους, ξεχωρίζουμε, τα κόβουμε σε μικρά και μεγάλα κομμάτια με τα χέρια μας και τα απλώνουμε σε ένα ταψί. Τα ψήνουμε σε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 20 λεπτά. Κατα την διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε τα φύλλα μία φορά, για να ψηθούν πιο ομοιόμορφα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν όσο ετοιμάζουμε το υγρό μείγμα.
  2. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά, το γάλα και το ελαιόλαδο μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  3. Προσθέτουμε την φέτα, το ανάμικτο τριμμένο τυρί, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το δυόσμο και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
  4. Προσθέτουμε στο μείγμα τα μισά φύλλα κρούστας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  5. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα από τα σπασμένα φύλλα που μας έμειναν σε λαδωμένο ταψί, καλύπτουμε με το μισό μείγμα του μπολ και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και το υπόλοιπα μείγμα. Πιέζουμε ελαφρώς να απλωθούν ομοιόμορφα τα υλικά. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
  7. Αφήνουμε την τυρόπιτα να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά και σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Δείτε το βίντεο για το πως γίνεται η συνταγή:

Πηγή: madameginger.com

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share