Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Στριφτή τυρόπιτα με φέτα

Εύκολη και λαχταριστή συνταγή!

21 Οκτωβρίου 2020 08:37
Στριφτή τυρόπιτα με φέτα

Φτιάξτε λαχταριστή τυρόπιτα με φέτα. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Σε περίπτωση όμως, που θέλετε να φτιάξετε κάτι άλλο, δείτε εδώ συνταγή για ζαμπονοτυρόπιτα.

Υλικά - 6 μερίδες

  • 900 γρ. αλεύρι
  • 400 ml γάλα
  • 2 αυγά
  • 1 ασπράδι
  • 6 κ.σ. λάδι
  • 6 κ.σ. γιαούρτι
  • 40 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 100 γρ. μαργαρίνη για τα φύλλα
  • 400 γραμμάρια φέτα
  • 1 κρόκο και λίγο γάλα για να αλείψετε την πίτα σας πριν το ψήσιμο

Εκτέλεση

  • Τοποθετείτε όλα τα υλικά για την ζύμη μέσα σε ένα μπολ, με κοσκινισμένο το αλεύρι και ζυμώνετε την ζύμη. Η ζύμη σας θα είναι μαλακή.
  • Αφήνετε την ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
  • Χτυπάτε την μαργαρίνη για να μαλακώσει και να μπορείτε να αλείψετε τη ζύμη σας.
  • Αν το τυρί σας δεν είναι αλμυρό, αλατίστε το.
  • Χωρίζετε τη ζύμη σας σε 4 μέρη και ανοίγετε το κάθε σε ομοιόμορφα ορθογώνια πάχους 1 εκατοστού.
  • Αλείφετε τη ζύμη με τη μαργαρίνη και μετά βάζετε τη φέτα.
  • Συνεχίζετε τη διαδικασία για όλα τα φύλλα. Δεν βάζετε τίποτε στο τελευταίο φύλλο.
  • Με τα χέρια σας πιέζετε απαλά την ζύμη να ανοίξει μέχρι να έχει διαστάσεις μήκους περίπου 28×40 εκ.
  • Μοιράζετε τη ζύμη στη μέση και στην συνέχεια το κάθε μέρος στα δυο ώστε να πάρετε 6 λωρίδες ζύμης.
  • Παίρνετε τη λωρίδα και γυρίζετε την πάνω μεριά δεξιά και την κάτω αριστερά.
  • Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία για όλες τις λωρίδες.
  • Ετοιμάζετε το ταψιά με διάμετρο 30 με 32 εκ.
  • Αφήνετε την πίτα σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα πριν την ψήσετε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Πηγή: cookpad.com

Πανεύκολη και αφράτη τυρόπιτα σε ένα... μπολ

Η τυρόπιτα είναι ένα μία από τις πιο παραδοσιακές πίτες που απολαμβάνουμε καθημερινώς και συγκεκριμένα είναι μία από τις πίτες που έχει διάφορες παραλλαγές, όλοι όμως προτιμούν την κλασσική. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε και την Βολιώτικη κασερόπιτα με σπιτικό φύλλο της γιαγιάς που θα σας κάνει να γλύφετε μέχρι και το πιάτο.

Το Athensmagazine.gr σας προτείνει μία εύκολη αλλά και γρήγορη συνταγή της κλασσικής τυρόπιτας με την μόνη διαφορά ότι μπορεί να γίνει σε ένα μπολ ή έστω ένα ταψί.

Μερίδες: 10
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα & 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 5 λεπτά
Σκεύος: στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30εκ.

Υλικά

  • 1 συσκευασία (450γρ.) φύλλα κρούστας
  • 5 αυγά
  • 1 L φρέσκο γάλα πλήρες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 400 γρ. φέτα
  • 200 γρ. ανάμικτο τριμμένο τυρί
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. ξερό δυόσμο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βγάζουμε τα φύλλα από την συσκευασία τους, ξεχωρίζουμε, τα κόβουμε σε μικρά και μεγάλα κομμάτια με τα χέρια μας και τα απλώνουμε σε ένα ταψί. Τα ψήνουμε σε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 20 λεπτά. Κατα την διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε τα φύλλα μία φορά, για να ψηθούν πιο ομοιόμορφα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν όσο ετοιμάζουμε το υγρό μείγμα.
  2. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά, το γάλα και το ελαιόλαδο μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  3. Προσθέτουμε την φέτα, το ανάμικτο τριμμένο τυρί, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το δυόσμο και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
  4. Προσθέτουμε στο μείγμα τα μισά φύλλα κρούστας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  5. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα από τα σπασμένα φύλλα που μας έμειναν σε λαδωμένο ταψί, καλύπτουμε με το μισό μείγμα του μπολ και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και το υπόλοιπα μείγμα. Πιέζουμε ελαφρώς να απλωθούν ομοιόμορφα τα υλικά. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
  7. Αφήνουμε την τυρόπιτα να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά και σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Δείτε το βίντεο για το πως γίνεται η συνταγή:

Πηγή: madameginger.com

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share