Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020

Βάζετε το τυρί στο πρώτο ράφι του ψυγείου; Μην το ξανακάνετε ποτέ!

Προσοχή!

5 Αυγούστου 2020 10:00
Βάζετε το τυρί στο πρώτο ράφι του ψυγείου; Μην το ξανακάνετε ποτέ!
Αρθρογράφος: Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη
ΝΑΝΤΙΑ ΞΥΘΑΛΗ ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ATHENSMAGAZINE.GR

Το τυρί είναι το αγαπημένο συνοδευτικό όλων στα περισσότερα φαγητά. Ανάλογα το φαγητό ταιριάζουμε και το κατάλληλο είδος. Είναι ένα υλικό που διατηρείται στο ψυγείο ή την κατάψυξη (δείτε εδώ πώς θα το διατηρήσετε φρέσκο για μήνες στην κατάψυξη σας), όμως αυτό δεν σημαίνει πως τοποθετώντας το απλά στο ψυγείο έχουμε λύσει και το πρόβλημα μας.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το συγκεκριμένο μέρος του ψυγείου που θα τοποθετηθεί. Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο πιο… ζεστό μέρος του ψυγείου, δηλαδή στα ειδικά συρτάρια όπου φυλάσσονται τα φρούτα και λαχανικά.

τυρί ψυγείο

Τα πιο ψηλά και πιο κρύα ράφια εμποδίζουν τη σωστή «αναπνοή» των τυριών. Εξάλλου, ορισμένα πολύ σκληρά τυριά, όπως η παρμεζάνα, μπορούν να συντηρηθούν άφοβα και εκτός ψυγείου για κάποιο διάστημα.

Με αυτό το μαγικό τρόπο δεν ξαναμουχλιάσει ποτέ το τυρί στο ψυγείο σας

υρί, εσείς γνωρίζετε πως να το διατηρείτε σωστά για να μη μουχλιάζει; Για να μπορεί να καταναλωθεί για μεγαλύτερο διάστημα; Διότι είναι πολλές οι φορές που όλοι μας αναγκαστήκαμε να πετάξουμε το τυρί γιατί είχε μουχλιάσει. Κι επειδή δεν είναι λίγες οι φορές που νομίζουμε πως κάνουμε τις σωστές κινήσεις αλλά τελικά κάνουμε μεγάλο λάθος,δείτε εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να τυλίγετε το τυρί με μεμβράνη.

Μπορείς όμως να ακολουθήσεις την παρακάτω συμβουλή και να σώσεις το τυρί από τη μούχλα.

Βάλε το τυρί σε ένα πλαστικό σακουλάκι. Πρόσθεσε 1-2 κύβους ζάχαρη και κλείσε καλά το σακουλάκι με ένα λαστιχάκι!

Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα τυριά συντηρούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 2-4 βαθμούς Κελσίου. Και έως την ημερομηνία λήξεως εφ’ όσον δεν ανοιχτεί η συσκευασία.

Αν τα ανοίξουμε μπορούμε να τα διατηρήσουμε:

*Τα κρεμώδη τυριά πρέπει να βρίσκονται κλεισμένα σε αεροστεγή δοχεία. Τα υπόλοιπα μπορούν να μπουν σε τάπερ, κατά προτίμηση γυάλινα. Και είναι σκόπιμο να βρίσκονται στα ψηλά ράφια του ψυγείου. Κυρίως τα λευκά που είναι και πιο ευπαθή και χρειάζονται χαμηλότερες θερμοκρασίες.

*Τα τυριά δεν πρέπει να ανακατεύονται στα τάπερ, αν για παράδειγμα βάλουμε το ροκφόρ μαζί με την γκούντα είναι πιθανό να αποκτήσει σύντομα και η γκούντα τη μούχλα του ροκφόρ. Ούτε όμως πρέπει να φυλάμε μαζί τα μαλακά τυριά (π.χ. φέτα) που έχουν υψηλή οξύτητα με τα σκληρά τυριά (π.χ. κεφαλογραβιέρα). Αφού το πιθανότερο είναι πως θα χαλάσουν ή θα αλλοιωθεί η γεύση όλων νωρίτερα από ότι θα περιμέναμε.

τυρί μούχλα

Τυρί πως το διατηρούμε φρέσκο

*Τα τυριά που έχουν εξωτερικό περίβλημα ή κόρα (π.χ. γκούντα, γραβιέρα κλπ.) δεν πρέπει να τα καθαρίζουμε όσο τα φυλάμε στο ψυγείο μας. Παρά μόνο όταν πρόκειται να τα φάμε, αν η κόρα δεν τρώγεται βέβαια μαζί με το εσωτερικό (π.χ. παρμεζάνα). Επίσης δεν είναι σκόπιμο να βγάζουμε τα τυριά που πωλούνται σε ειδικές συσκευασίες (π.χ. μοτσαρέλα, σεβρ κλπ.) από αυτές παρά μόνο όταν έχουμε σκοπό να τα καταναλώσουμε.

*Όταν αγοράζουμε τυριά μας τα τυλίγουν μέσα σε ένα ειδικό χαρτί. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να τα βγάζουμε από αυτό όταν μπαίνουν στο ψυγείο. Γιατί αλλιώς η ψύξη δεν διαπερνά εύκολα το χαρτί και υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθούν γρηγορότερα. Αλλά και να αποκτήσουν πολύ δυνατή γεύση και μυρωδιά. Αν θέλουμε να τα τυλίξουμε με κάτι για όσο διάστημα είναι στο ψυγείο μπορούμε να επιλέξουμε αλουμινόχαρτο ή διάφανη μεμβράνη για τρόφιμα.

*Τα λευκά τυριά, που είναι και αλμυρά, μπορούμε να τα ξαλμυρίζουμε σε νερό ή γάλα πριν τα βάλουμε στο ψυγείο. Μπορούμε όμως και να τα διατηρούμε μέσα σε γάλα ώστε να παρατείνουμε τη διάρκεια «ζωής» τους. Επίσης, τη φέτα μπορούμε να τη διατηρήσουμε μέσα σε άλμη που φτιάχνουμε μόνοι μας ως εξής:

Βράζουμε 80 γραμμάρια αλάτι μαζί με 1 λίτρο νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν το τοποθετούμε στο ψυγείο σε καθαρό δοχείο και όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 2 με 4 βαθμούς Κελσίου τοποθετούμε μέσα τη φέτα.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταναλώνουμε αυτά τα τυριά αν έχουν «μυρίσει» ή κιτρινίσει.

*Το τυρί που έχουμε σκοπό να τρίψουμε, π.χ. για να το προσθέσουμε στα μακαρόνια, καλό είναι το διατηρούμε ολόκληρο γιατί έτσι συντηρείται για περισσότερο διάστημα και σε καλύτερη κατάσταση και να το τρίβουμε όταν έχουμε σκοπό να το καταναλώσουμε.

*Το τριμμένο τυρί μπορούμε να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη και να βγάζουμε κάθε φορά όσο θέλουμε να καταναλώσουμε.

Με αυτές τις μεθόδους μπορούμε να διατηρήσουμε πάντα φρέσκο το τυρί μας στο ψυγείο.

TAGS
 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share