Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020

Μελο-τυρόπιτα που θα σε κάνει να "κολλήσεις" - Μια μοναστηριακή συνταγή

Δοκιμάστε την

3 Ιουλίου 2020 09:09
Μελο-τυρόπιτα που θα σε κάνει να
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Follow us on Google News

Η Μελο-τυρόπιτα είναι από μόνη της ένα πρωτότυπο κέρασμα, και θα σας κάνει να "κολλήσετε". Είναι πρόχειρη, εύκολη και πεντανόστιμη. Δείτε την μοναστηριακή αυτή συνταγή παρακάτω.

Μια ιδιαίτερη συνταγή, που ξεφεύγει από τις κλασικές τυρόπιτες που έχουμε συνηθίσει. Για την Μελοτυρόπιτα θα χρειαστούμε: 4-5 φύλλα κρούστας χοντρά, μέλι, ελαφρώς αραιωμένο με ελάχιστο χλιαρό νερό, βούτυρο λιωμένο για το τηγάνισμα, κανέλα σκόνη, τυρί φέτα κομμένη σε κομμάτια 0,8×0,5×0,1 περίπου και καλά ξαρμυρισμένη αποβραδίς, ή ανθότυρο ή μυζήθρα ανάλατη ή και οποιοδήποτε ανάλατο τυρί.

Κόβουμε τα φύλλα σε διπλάσιο ή και τριπλάσιο μέγεθος από το τυρί και τυλίγουμε σε αυτά.

Τηγανίζουμε στο βούτυρο έως ότου ροδίσουν καλά. Αποσύρουμε, γλασσάρουμε και περιχύνουμε με το μέλι, επιπάσσοντες και την κανέλλα.Γίνεται και με φύλλο καταϊφι στο φούρνο.

Απλώνουμε το μισό καταϊφι σε βουτηρομένο ταψί. Κατόπιν το τυρί σε όλο το μήκος και πλάτος του ταψιού.Απλώνουε και το υπόλοιπο από πάνω.

Το πατάμε καλά, ραντίζουμε με νερό και ζεματίζουμε με βούτυρο. Όταν ροδίσει αποσύρουμε και περιχύνουμε και το αραιωμένο μέλι, ή με σιρόπι όπως και σε όλα τα άλλα γλυκά ταψιού.

Προσέχουμε ώστε το μέλι ή το σιρόπι να είναι κρύα. Αν είναι αμφότερα (καταϊφι-μέλι) ζεστά «λασπώνουν».

Από το βιβλίο ΚΑΛΟΓΗΡΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Αρχιμανδρίτου Δοσιθέου , ηγούμενου της Ι. Μονής Τατάρνης

Η πιο εύκολη τυρόπιτα στο τηγάνι έτοιμη στο άψε σβήσε

Η τυρόπιτα είναι ένα κλασσικό και παραδοσιακό σνακ με άπειρες παραλλαγές τόσο σε φύλλο όσο και σε γέμιση. Όσες τυρόπιτες κι αν δοκιμάσουμε ποτέ δεν θα μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε μόνο μία. Γι' αυτό σήμερα το Athensmagazine σου φέρνει μια κλασσική,παραδοσιακή αλλά πεντανόστιμη συνταγή για πανεύκολη τυρόπιτα στο τηγάνι που θα φτιάχνεις ξανά και ξανά! Κι επειδή ξέρουμε πως έχεις μια αδυναμία στις τυρόπιτες, δες εδώ την τέλεια τυρόπιτα με γιαούρτι, χωρίς φύλλο.

ΥΛΙΚΑ

Για να ξεκινήσετε, είναι απαραίτητο να έχετε στο ψυγείο σας φύλλα κρούστας και νόστιμα τυριά.

  • 4 φύλλα κρούστας
  • 3 κουτ. σούπας Βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι κίτρινα τυριά τριμμένα (Mozzarella, Arla)
  • 50γρ. φέτα σπασμένη
  • πιπέρι

τυρόπιτα στο τηγάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 24εκ. και βάζουμε 1 κουτ. σούπας βούτυρο.
  • Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε ξεχωριστό σκεύος.
  • Βουτυρώνουμε ξεχωριστά το κάθε φύλλο, τσαλακώνουμε 2 φύλλα και τα βάζουμε στο τηγάνι το ένα πάνω στο άλλο.
  • Ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν.
  • Τα αναποδογυρίζουμε, όπως κάνουμε στην ομελέτα, μοιράζουμε ομοιόμορφα το μείγμα των κίτρινων τυριών και τη φέτα, πασπαλίζουμε με πιπέρι και σκεπάζουμε με τα άλλα 2 βουτυρωμένα φύλλα.
  • Τέλος, ρίχνουμε από πάνω το βούτυρο που περίσσεψε.
  • Μόλις ροδίσει η μία πλευρά της τυρόπιτας, αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και η άλλη.

Πηγή: diadrastika.com

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share