Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τυρόπιτα ξυπόλητη… σε 10 λεπτά

Υπέροχη

9 Ιουνίου 2020 07:40
Τυρόπιτα ξυπόλητη… σε 10 λεπτά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Athensmagazine.gr σας καλημερίζει με υπέροχη συνταγή για τυρόπιτα και συγκεκριμένα για την... ξυπόλητη, μετά από εκείνη της Ηπειρώτισσας πεθεράς που σας ξετρέλανε!

Πάμε να την δούμε αναλυτικά παρακάτω:

Υλικά

5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

1 γιαούρτι πρόβειο 300γρ

3/4 κιλού φέτα

1 φαρίνα!

Εκτέλεση

Λαδώνω καλά ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί 38 εκ.

Σέ ένα μπολ χτυπάω και 5 αυγά με το σύρμα, προσθέτω ένα κεσεδάκι γιαούρτι και ανακατεύω καλά.

Ρίχνω μέσα την φέτα θρυμματισμένη με το χέρι, μετά ρίχνω και 1 φαρίνα, και ανακατεύω. Αδειάζω το μπόλ στο ταψί και ψήνω στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά (ή ανάλογα το φούρνο).

Δεν έβαλα αλάτι(εσείς μπορείτε να δοκιμάσετε και να προσθέσετε), με καλύπτει η συγκεκριμένη φέτα. Για μικρότερο ταψί υπολογίζω λιγότερα υλικά για να παραμείνει λεπτή. Καλή όρεξη.

Τυρόπιτα "Μπομπότα" ή αλλιώς το «ψωμί των φτωχών» - Με τρία τυριά και γάλα

Μια διαφορετική τυρόπιτα από τις άλλες, που θα λατρέψετε και θα κάνετε συνέχεια. Αυτή είναι μια παραλλαγή της με τρία τυριά και γάλα.

Η μπομπότα, γνωστή ως «ψωμί των φτωχών» από την περίοδο της κατοχής, φτιάχνεται από καλαμποκάλευρο και ψήνεται στο ταψί. Είναι πιο λεπτή από το συνηθισμένο ψωμί με πιο πυκνή υφή. Μια εμπλουτισμένη εκδοχή της, με ποικιλία τυριών, βούτυρο, γάλα και μυρωδικά. Αν θέλετε μια με διαφορετικό φύλλο, όπως το χωριάτικο, δοκιμάστε αυτήν εδώ την τυρόπιτα.

Υλικά

  • 300γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 200γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 100γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο κατσικίσιο
  • 400γρ. καλαμποκάλευρο
  • 150ml γάλα φρέσκο
  • 2 αβγά χτυπημένα
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή ρίγανη, δυόσμο ή θυμάρι ξερά)
  • φρυγανιά τριμμένη για το πασπάλισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180-200ºC. Bράζετε μισό λίτρο νερό σε μια κατσαρόλα. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνετε το καλαμποκάλευρο. Ανακατεύετε μέχρι να πάρετε έναν ομοιόμορφο χυλό. Αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 2

Ρίχνετε το γάλα και ανακατεύετε καλά. Bουτυρώνετε ένα ταψί ή μια φόρμα και το πασπαλίζετε με φρυγανιά. Προσθέτετε στον χυλό τα τυριά, τα μυρωδικά, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και αλατοπιπερώνετε. Aνακατεύετε καλά και απλώνετε το μίγμα στο σκεύος. Iσιώνετε την επιφάνεια και την πασπαλίζετε με φρυγανιά και με το υπόλοιπο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share