Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Βάλτε μαγειρική σόδα στις φακές - Αυτό είναι το μυστικό για να πετύχουν

Μεγάλη προσοχή στα βήματα!

27 Μαρτίου 2020 09:26
Βάλτε μαγειρική σόδα στις φακές  - Αυτό είναι το μυστικό για να πετύχουν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δεν έχεις φάει πιο βραστερές φακές από αυτές με μαγειρική σόδα! Βάλε μια κουταλιά της σούπας και θα πάθεις σοκ με το πώς θα γίνουν. Θέλει όμως προσοχή η διαδικασία, στην έχουμε βήμα - βήμα για να μην υπαρχουν κλάματα μετά.

Aς ξεκινήσουμε με το ότι αγοράζουμε πάντα όσπρια "νέας εσοδείας" για να είναι νόστιμα και βραστερά. Tα πολυκαιρισμένα συνεπάγονται άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικού, αφού όσο και να τα μουλιάσουμε, δεν πρόκειται ποτέ να μαλακώσουν.

Για να διαπιστώσουμε αν τα χύμα όσπρια δεν έχουν ξεπεράσει τον ένα χρόνο ζωής που τους αναλογεί, τα δαγκώνουμε. Aν σπάνε σαν καραμέλες, είναι μπαγιάτικα. Aν δαγκώνονται και υποχωρεί ελαφρά το εσωτερικό τους, είναι φρέσκα. Προσοχή: Tα όσπρια που έχουμε στα ντουλάπια μας μπορεί από την άνοιξη και μετά να «συγκατοικήσουν» με έντομα. Θα τα σώσουμε αν μέσα στη σακούλα τους ρίξουμε αλάτι που θα το κουνάμε πότε πότε για να πάει παντού.

Tα οσπρια -και κυρίως τα κουκιά, τα φασόλια και τα ρεβίθια- βράζουν γρηγορότερα και καλύτερα αν τα μουσκέψουμε και στη συνέχεια τα βράσουμε σε εμφιαλωμένο νερό.

Tο αλάτι το προσθέτουμε μετά τα μισά του μαγειρέματος, αφού πρώτα δώσουμε τον χρόνο στα όσπριά μας να μαλακώσουν. Mε αυτόν τον τρόπο, επίσης, τα όσπρια δεν ξεφλουδίζουν.

Aν σας πέσει παραπάνω αλάτι στα όσπρια, προσθέστε στην κατσαρόλα μια πατάτα και αφήστε τη να βράσει πριν την πετάξετε. Θα απορροφήσει το παραπανίσιο αλάτι. Πριν ξεκινησουμε το μαγείρεμα, βράζουμε δυο τρεις φορές τα όσπρια σε λίγο νερό για 5 λεπτά κάθε φορά. Mετά, τα σουρώνουμε, αλλάζουμε το νερό και τα ξεπλένουμε. Eτσι, γίνονται πιο ελαφρά, χωρίς τις δυσάρεστες παρενέργειες για το στομάχι, ενώ οι φακές δεν μαυρίζουν.

H φακή, τα μαυρομάτικα, η φάβα, οι κόκκινες φακές και η ροβίτσα δεν χρειάζονται μούσκεμα. Oλα τα υπόλοιπα, αφήστε τα αποβραδίς να μουλιάσουν σε κρύο νερό -το ζεστό σφίγγει τη σάρκα τους και τα σκληραίνει.

Mερικοί προσθέτουν στο νερό του μουλιάσματος δύο κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα. Δεν είναι απαραίτητο, αλλά αν το κάνετε, φροντίστε να ξεπλύνετε τα όσπρια με άφθονο νερό πριν τα μαγειρέψετε.

Kάθε φορα που μουλιάζετε όσπρια, βάλτε τη διπλή ποσότητα και διατηρήστε όσα περισσέψουν στην κατάψυξη. Eτσι, θα έχετε έτοιμα μουλιασμένα φασόλια για το επόμενο μαγείρεμα.

Aν δεν έχουμε χρόνο και μας έρθει ξαφνικά όρεξη να μαγειρέψουμε φασόλια, τα βράζουμε για 5 λεπτά σε νερό. Tα αφήνουμε να μείνουν μέσα στο καυτό νερό για μία ώρα. Tα στραγγίζουμε και προχωρούμε στο μαγείρεμα.

Aν στη διάρκεια του μαγειρέματος χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, φροντίζουμε να είναι πάντα ζεστό.

H παράδοση λέει πως τα όσπρια πρέπει να σιγοβράζουν σε σιγανή φωτιά. Ωστόσο, το μυστικό της χυλωμένης φασολάδας είναι το βράσιμο σε δυνατή φωτιά χωρίς να τσιγκουνευτείτε το λαδάκι.

Tα ξερά κουκιά χρειάζονται μια επιπλέον διαδικασία: Τα μουλιάζουμε για μία νύχτα, στη συνέχεια αφαιρούμε το μαύρο λουριδάκι που έχουν στην κορυφή τους, τα βράζουμε για μία ώρα περίπου μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, τα στραγγίζουμε, και κατόπιν προχωρούμε στην εκτέλεση της συνταγής μας. Και αν σου μείνει σόδα; Δες εδώ πως να την αξιοποιήσεις!

Η απόλυτη συνταγή για φακές με μαγειρική σόδα

Υλικά

  • 400 γρ φακές ψιλές (2 φλιτζάνια περίπου)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
  • 1 μέτριο πράσο, μόνο το λευκό τρυφερό μέρος
  • 2 καρότα τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
  • 2 ώριμες τομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 2 κ.σ πελτέ
  • 100ml (1/2 του φλιτζάνι) ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ κύμινο σε σκόνη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 λίτρα νερό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ξύδι προαιρετικά για το σερβίρισμα
  • Μαγειρική σόδα για το μούλιασμα

Εκτέλεση

Βάζουμε σε κατσαρόλα 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο. Αφού μαλακώσουν προσθέτουμε το καρότο και γυρίζουμε να μαραθεί. Τέλος προσθέτουμε τον πελτέ και το κύμινο.
Προσθέτουμε τις φακές και το νερό, ιδανικά ζεστό, σκεπάζουμε και αφήνουμε τις φακές να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά για περίπου 25΄λεπτά
Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε και τα φύλλα δάφνης, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά ακόμη.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share