Κυριακή, 12 Μαΐου 2024

Πανεύκολη τσαλακωτή τυρόπιτα

Απλή και γευστική συνταγή

19 Μαρτίου 2020 15:06
Πανεύκολη τσαλακωτή τυρόπιτα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την συνταγή για μία πανεύκολη τσαλακωτή τυρόπιτα από τσαλακωμένα φύλλα κρούστας για πίτες και νόστιμα υλικά γέμισης θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω. Ενώ, μπορείτε να φτιάξτε ακόμα μία ωραία τυρόπιτα, που θέλει μόνο 2 υλικά!

Υλικά:

  • 4 μερίδες
  • φύλλα κρούστας
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού
  • 400 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • 2 αυγά
  • πιπέρι,ρίγανη
  • σουσάμι για το τέλος

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη φέτα,το ανθότυρο,τα αυγά,ρίγανη και πιπέρι.
  3. Προσθέτουμε 2-3 κ.σ. λάδι και ανακατεύουμε καλά{μπορούμε να βάλουμε ένα γιαούρτι στραγγιστό μαζί}.
  4. Με ένα πινέλο αλείφουμε το ταψί μας,στρώνουμε με 3 φύλλα τσαλακωμένα σε μια στρώση το ένα πλαι στο άλλο, φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες τους έξω από το ταψί μας.
  5. Τα ραντίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο,ρίχνουμε την γέμιση φέτας-ανθότυρου,στρώνουμε να πάει παντού.
  6. Τσαλακώνουμε 2 φύλλα και τα σπάμε σε μικρά κομματάκια,τα βάζουμε πάνω από την γέμιση και τα λαδώνουμε καλά.
  7. Τέλος βάζουμε 3 φύλλα κρούστας τσαλακωμένα,ραντίζουμε με λάδι και γυρίζουμε τις άκρες που εξέχουν προς τα μέσα κλείνοντας καλά την γέμιση.
  8. Ψήνουμε την πίτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου μας 30 -40 λεπτά να ροδίσει.
  9. Καλή σας απόλαυση!

Η πιο νόστιμη τυρόπιτα με σιμιγδαλόκρεμα

Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για να σας περιγράψω την νοστιμιά αυτής της τυρόπιτας. Η γλύκα της σιμιγδαλόκρεμας με την αλμύρα των τυριών μας δίνει μια κορυφαία γεύση και αναδεικνύει την πίτα όποια ζύμη και να χρησιμοποιήσετε.

Υλικά:

Μπορείτε να επιλέξτε μία από τις παρακάτω ζύμες:

  • 1 δόση από την ζύμη με 30 φύλλα
  • 1 δόση από ζύμη για χωριάτικο φύλλο
    1 δόση από την ζύμη για σπιτική σφολιάτα
  • Για την σιμιγδαλόκρεμα
  • 3 φλ. γάλα
  • 3 κ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 6 κ. σούπας μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 3 αυγά
  • Αλάτι και πιπέρι

Για την γέμιση

  • 250 γρ. φέτα
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε την ζύμη της επιλογής μας.

Για την σιμιγδαλόκρεμα

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταίνεται και προσθέτουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το βούτυρο. Χτυπάμε λίγο τα αυγά και τα ρίχνουμε κι αυτά στο γάλα ανακατεύοντας.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρει βράση και αρχίσει να κοχλάζει το αποσύρουμε από την εστία και το αφήνουμε να κρυώσει. Καθώς θα κρυώνει, θα φουσκώνει το σιμιγδάλι και θα πήζει η κρέμα.
  • Όταν έχει κρυώσει ρίχνουμε την φέτα θρυμματισμένη.

Συναρμολόγηση

  • Ανοίγουμε το κάτω μέρος της ζύμης σύμφωνα με τις οδηγίες της ζύμης που επιλέξαμε και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί.
  • Αδειάζουμε το μείγμα της σιμιγδαλόκρεμας, το απλώνουμε ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με την κεφαλογραβιέρα.
  • Ανοίγουμε το πάνω μέρος της ζύμης, το απλώνουμε πάνω από την σιμιγδαλόκρεμα και κλείνουμε την πίτα. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε την πίτα μέχρι να ροδοκοκκινήσει σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνω για κάθε ζύμη χωριστά.

Κι επειδή είναι περίοδος νηστείας, δείτε εδώ την στριφτή νηστίσιμη τυρόπιτα της γιαγιάς. Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share