Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Η τυρόπιτα της ακαμάτρας

Τρομερή!

11 Μαρτίου 2020 09:26
Η τυρόπιτα της ακαμάτρας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αυτή η τυρόπιτα είναι πανεύκολη κι ετοιμάζεται στο τσακ - μπαμ. Επίσης είναι πεντανόστιμη και μπορεί να φαγωθεί σε θερμοκρασία δωματίου. Η τυρόπιτα της Ακαμάτρας ανήκει, όπως μάθαμε, στην κατηγορία "Ξεβράκωτες Πίτες". Πίτες, δηλαδή, που γίνονται χωρίς φύλλο.

Και ναι, το ομολογώ, το "ακαμάτρα" και το "ξεβράκωτη" στην ταυτότητά της είναι που με ενθουσίασαν ακόμα περισσότερο και από την ίδια τη συνταγή. Μα αλήθεια τώρα, μια τυρόπιτα που την φωνάζουν ακαμάτρα και κυκλοφορεί ανέμελη και ξεβράκωτη, δεν ακούγεται σαν ηρωίδα παιδικού ποιήματος;

Υλικά

  • 400 γρ. φέτα (εγώ προτιμώ τις πιο πικάντικες, όπως Ηπείρου ή Δωδώνης)
  • 2 αυγά
  • 2 φλιτζ. γάλα και λίγο ακόμα γάλα σε ένα μικρό μπολάκι
  • 3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 35 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1 χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο (αν σας αρέσει ο δυόσμος μπορείτε να βάλετε και περισσότερο)
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Στο μπολάκι με το γάλα ρίχνουμε τη μαγιά και την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Σε μια μπασίνα ρίχνουμε όλα τα άλλα υλικά: τα αυγά, το γάλα, το αλεύρι, τη φέτα, την οποία τη σπάμε σε κομματάκια με τα χέρια μας, τον δυόσμο και τέλος τη διαλυμένη μαγιά και τα ανακατεύουμε.
  • Αν δούμε ότι το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα. Σκεπάζουμε τη μπασίνα με μια πετσέτα και την αφήνουμε στην ησυχίας της για 15 λεπτά, όσο χρειάζεται για κάνει η μαγιά τα μαγικά της.
  • Προθερμάνουμε το φούρνο, λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα πυρέξ και ψήνουμε την τυρόπιτά μας στους 180 °C για περίπου 20 λεπτά. Αν θέλετε, μπορείτε 10 λεπτά πριν την βγάλετε από το φούρνο να την πασπαλίστε με λίγο τριμμένο τυρί της προτίμησης σας.
  • Τρώγεται καλύτερα παρέα με μια δροσερή πράσινη σαλάτα και φίλους.

Σε περίπτωση που νηστεύετε, δείτε εδώ την στριφτή νηστίσιμη τυρόπιτα της γιαγιάς. Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Φτιάξτε τυρόπιτα διαίτης

Κάνετε δίαιτα; Σας έχουμε την κατάλληλη συνταγή! Φτιάξτε λαχταριστή τυρόπιτα διαίτης με μόνο λίγα υλικά. Είναι εύκολη και γρήγορη.

Υλικά

  • 2 φύλλα σπιτικά
  • 1 κιλό ανάλατη μυζήθρα
  • αλάτι, πιπέρι
  • πιπεριά κόκκινη (προαιρετικά)
  • τομάτα σε κυβάκια (προαιρετικά)
  • ρίγανη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Αλείψτε με λάδι ένα ταψί. Βάλτε το πρώτο φύλλο.
  • Από πάνω βάλτε τη μυζήθρα αφού την έχετε ανακατέψει με το αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Αν θέλετε βάλτε πιπεριά, τομάτα και ρίγανη.
  • Από πάνω βάλτε το άλλο φύλλο και ψήστε για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθεί το φύλλο μιας και τα υπόλοιπα υλικά γίνονται αμέσως.

Σε περίπτωση, όμως, που νηστεύετε, δείτε εδώ την νηστίσιμη τυρόπιτα με τραχανά που έτοιμη μέσα σε 15 λεπτά!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share