Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Γρήγορη και εύκολη πατσαβουροτυρόπιτα!

Θα φαγωθεί σε χρόνο dt!

21 Ιουλίου 2019 13:25
Γρήγορη και εύκολη πατσαβουροτυρόπιτα!

Αν σας περισσεύουν μερικά φύλλα κρούστας και δεν θέλετε να κάθεστε να τυλίγετε και να ξετυλίγετε πιτάκια και μπουρεκάκια, τότε ανοίγετε το ψυγείο, βρίσκετε λίγο τυρί, δυο αβγά και λίγο γάλα και στο λεπτό φτιάχνετε μια πίτα μούρλια. Θα την πούμε πατσαβουρόπιτα και θα φαγωθεί σε χρόνο dt.

Υλικά
6 φύλλα κρούστας
200γρ. φέτα ή κατσικίσιο τυρί
5-6 φέτες γαλοπούλα καπνιστή ή λίγο σαλάμι αέρος σε κυβάκια (προαιρετικά)
1½ φλιτζάνι γάλα
2-3 αβγά
λίγο ελαιόλαδο
λίγο σουσάμι (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στου 180ºC. Αλείφετε τα φύλλα ένα ένα με λίγο ελαιόλαδο, τα τσαλακώνετε και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο όπως είναι πατσαβουριασμένα μέσα σε ένα ταψάκι μικρό που έχετε επίσης λαδώσει ελαφρά. Βάζετε το ταψάκι στο φούρνο να προψηθούν λίγο και να πάρουν χρώμα τα φύλλα.

Βγάζετε το ταψάκι από το φούρνο και σπάζετε τη φέτα με τα δάχτυλα σε κομμάτια. Μοιράζετε το τυρί ανάμεσα στα τσαλακωμένα φύλλα και κάνετε το ίδιο και με το σαλάμι ή την καπνιστή γαλοπούλα, αν χρησιμοποιήσετε.

Χτυπάτε τα αβγά μέσα σε ένα μπολ με το σύρμα. Προσθέτετε το γάλα και λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και χτυπάτε λίγο ακόμη να γίνουν όλα ένα ομοιογενές μίγμα. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνετε μίγμα και το περιχύνετε στα φύλλα παντού, μοιράζοντάς το ομοιόμορφα. Αν θέλετε, πασπαλίζετε την πίτα με λίγο σουσάμι. Βάζετε το ταψάκι ξανά στο φούρνο και ψήνετε την πίτα μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα. Τη σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή κόβοντας σε κομμάτια.

Απλή και πεντανόστιμη Καλοκαιρινή πίτα με λαχανικά!

Ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα μιας νοικοκυράς είναι όταν φρούτα και λαχανικά έχουν αρχίσει και ωριμάζουν στο ψυγείο αρκετά και δε θέλει να τα πετάξει… Άλλη μια εύκολη αλμυρή γιαουρτόπιτα που σας σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλα σας!

Πιο κάτω θα φτιάξουμε μια ελαφριά και εύκολη πίτα με καλοκαιρινά λαχανικά, που ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

Υλικά:

Χυλός από αλεύρι ( χυλός τύπου λουκουμάδων )

3 – 3 1/2 κούπες αλεύρι

1 κ.σ. Μαγιά

Νερό, αλάτι, ζάχαρη

Γέμιση

2-3 καρότα τριμμένα

2-3 κολοκυθάκια τριμμένα

1-2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες

1 πιπεριά κόκκινη τριμμένη

1 πιπεριά πράσινη τριμμένη

1 πιπεριά πορτοκαλί τριμμένη

2 ώριμες ντομάτες τριμμένες

λάδι

αλάτι, πιπέρι, παπαρουνόσπορο

Τριμμένη παρμεζάνα ( προαιρετικά )

Εκτέλεση:

Λαδώνω και αλευρώνω ελαφρώς ένα ταψί μετρίου μεγέθους. Σε μια λεκάνη ετοιμάζω το χυλό ως εξής:Ρίχνω το αλεύρι και τη μαγιά ( την οποία έχω λιώσει σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό με 1/2 κ.γ. ζάχαρη ). Προσθέτω σταδιακά χλιαρό και λίγο αλάτι, σε τέτοια ποσότητα ώστε στο τέλος να έχω ένα πηχτό χυλό όπως αυτόν για λουκουμάδες. Αφήνω τη λεκάνη με το χυλό να .

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω ελάχιστο λάδι και όλα τα λαχανικά τριμμένα και τα αφήνω να μαραθούν μέχρι να βγάλουν όλα τα ζουμιά τους. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι και παπαρουνόσπορο.

Στη συνέχεια στο ταψί που έχω λαδώσει ρίχνω τα 2/3 του χυλού και απλώνω ομοιόμορφα να πάει παντού. Από πάνω καλύπτω με το μίγμα λαχανικών. Στο τέλος ολοκληρώνω την πίτα μου ρίχνωντας τον υπόλοιπο χυλό πάνω από τα λαχανικά σε τυχαία σημεία του ταψιού. Ρίχνω την τριμμένη παρμεζάνα και ψήνω στους 180 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά. Η πίτα σερβίρεται κρύα με συνοδεία σαλάτας εποχής.

TAGS
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share