Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Δέκα φαγητά από όλο τον κόσμο, που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε!

Επιβάλλεται να τα φας!

4 Σεπτεμβρίου 2018 12:49
Δέκα φαγητά από όλο τον κόσμο, που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε!

Το Lonely Planet ρώτησε εκατοντάδες υπαλλήλους και συνεργάτες του, σε όλον τον κόσμο να προτείνουν το καλύτερο φαγητό που έφαγαν ποτέ. Για την ακρίβεια, να ονομάσουν την κορυφαία γαστριμαργική εμπειρία. Στα ζητούμενα που θα έδιναν την τελική βαθμολογία δεν ήταν μόνο οι γεύσεις, αλλά και το περιβάλλον, η πρωτοτυπία και το επίπεδο δημιουργικότητας στο οποίο έφτασε κάθε σεφ/μάγειρας.

"Δεν αναζητήσαμε το τέλειο γεύμα, σε εστιατόριο με αστέρι Michelin, αλλά τη γεύση ενός πιάτου, την πολιτιστική του σημασία και τη σημασία της τοποθεσίας όπου φτιάχνεται και σερβίρεται", εξήγησε στο CNN ένας εκ των υπευθύνων του γευστικού ταξιδιού, στο Lonely Planet, ο Matt Phillips. Διευκρίνισε ότι "μπορείς να φας μια σαλάτα Nicoise στη Νέα Υόρκη και να πεις ότι είναι ωραία. Όταν όμως, την απολαμβάνεις στον τόπο που την εμπνεύστηκε, τη Νίκαια της Γαλλίας, αντιλαμβάνεσαι πως εκεί τα υλικά έχουν "δέσει", ότι το πιάτο ταιριάζει στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι".

Στην κορυφή της λίστας που δημοσιεύτηκε στις 14/8 εμφανίστηκαν τα "pintxos" του Σαν Σεμπαστιάν. Στη χώρα των Βάσκων ως "pintxos" ονομάζονται τα γνωστά σε όλη την άλλη Ισπανία, ως tapas. Όπως έγραψαν οι ειδικοί "αυτό που κάνει μοναδική την γαστριμαργική εμπειρία, στην παλαιά πόλη του Σαν Σεμπαστιάν είναι ότι μπορείς να μπεις από το ένα μπαρ στο άλλο, στους μικρούς δρόμους της περιοχής και να γευτείς τα μοναδικά pintxos κάθε κουζίνας".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μερομήνια 2018-2019: Τι καιρό θα κάνει τον φετινό χειμώνα; Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα;

Στο Νο2 ήταν ένα μπολ laksa (καυτερή σούπα με noodle από ρύζι, με κοτόπουλο, γαρίδα ή ψάρι και με πλούσιο και πικάντικο κάρι γάλα καρύδας), κάτω από τους πύργους στην Kuala Lumpur και το ΤΟΡ3 συμπλήρωσε το sushi στο Tokyo "όπου προτιμήστε τα μέρη που δεν έχουν ουρές και αφήστε τους ειδικούς να επιλέξουν για εσάς".

Τι άλλο υπάρχει στο ΤΟΡ10

Το Beef brisket που θα βρείτε στο Τέξας είναι καπνιστό βοδινό κρέας, που μαγειρεύεται σε χαμηλή θερμοκρασία (τα καρυκεύματα είναι αλάτι και μαύρο πιπέρι) και καπνίζεται σε δρυ, έως ότου λιώσει. Είναι ζουμερό και πολύ γευστικό.

Το Som tum στο Bangkok, είναι σαλάτα που συνδυάζει το ξινό, με το αλμυρό, το γλυκό και το καυτερό. Μπαίνουν και τραγανά φιστίκια, με δροσερά κομμάτια πράσινης παπάγιας, καρότο και μικρές, γλυκές γαρίδες, συν τομάτες.

Το Smørrebrød στην Κοπεγχάγη είναι μια φέτα ψωμί σίκαλης, με βούτυρο που το ζεσταίνουν και μετά βάζουν ό,τι άλλο υλικό θέλουν. Φυσικά, δεν είναι όσο απλό ακούγεται και συνδυάζει ψάρι με κρέας, συν τυρί. Συνολικά, έχετε 140 επιλογές. Οι ειδικοί λένε πως "πρόκειται για χορογραφία, ειδικά σχεδιασμένη για να περπατήσει απαλά στον ουρανίσκο σας, με το συνδυασμό γεύσεων, χωρίς να "σκεπάζει" η μια την άλλη".

Η καραβίδα στην Kaikoura, την ανατολική ακτή της Νέας Ζηλανδίας, που προετοιμάζεται με βούτυρο, σκόρδο και μαϊντανό, λίγο λεμόνι και το απολαμβάνετε συνοδεία μπύρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκαριστικό βίντεο: Η στιγμή που απεγκλωβίζουν την άτυχη 30χρονη από το φαράγγι στην Κρήτη!

Το Bibimbap στη Σεούλ σερβίρεται επίσης, σε μπολ. Έχει βοδινό κρέας και σοταρισμένα λαχανικά που μπαίνουν στο ζευστό, λευκό, αρωματισμένο και καυτερό -με τζίλι- ρύζι, ενώ υπάρχει ζύμη σόγιας που έχει υποστεί ζύμωση και τηγανητό αυγό.

Την απλότητα σε όλο της το μεγαλείο, θα τη βρείτε στη πίτσα μαργαρίτα της Νάπολι. Για την ιστορία, η Νάπολι είναι το "σπίτι" της πίτσας.

Και φτάσαμε στο Νο10 που είναι το Dim sum (σημαίνει "ελαφρύ σνακ") του Χονγκ Κονγκ. Μπορεί να 'χει γαρίδες ή χοιρινό ή λαχανικά ή ακόμα και φουά γκρα.

Για την ιστορία, η πρώτη αναφορά στην Ελλάδα είναι στο Νο49 και αφορά τη Σαντορίνη και τους τοματοκεφτέδες Τα υπόλοιπα στο βιβλίο "Lonely Planet's Ultimate Eatlist: The world's top 500 food experiences...ranked!".

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share