Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Eurovision: Οι μεγάλες αποτυχίες μας, οι Έλληνες τραγουδιστές που εξαφανίστηκαν και αυτά που σίγουρα δεν ξέρετε για τον θεσμό

Top 10 ερμηνείες της Eurovision

24 Μαΐου 2021 09:18
Eurovision: Οι μεγάλες αποτυχίες μας, οι Έλληνες τραγουδιστές που εξαφανίστηκαν και αυτά που σίγουρα δεν ξέρετε για τον θεσμό
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

O μεγαλύτερος διαγωνισμός τραγουδιού στην Ευρώπη, η γνωστή σε όλους Eurovision, μετρά 65 χρόνια, αμέτρητα κομμάτια που άφησαν την δική τους ιστορία και εκατοντάδες συμμετοχές από πολλές χώρες, της Ευρώπης και μη, oι καλλιτέχνες, οι Έλληνες, που πήγαν Eurovision, τραγούδησαν και μετά χάθηκαν στη σήραγγα της ανωνυμίας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έκαψαν τα φτερά τους, σαν τις πεταλούδες που πληρώνουν με τη ζωή τους το πάθος τους για φωτοτροπισμό. Ενώ, σάλος επικρατεί με τον Ιταλό νικητή της φετινής Eurovision, με τον ίδιο να κυριαρχεί στη σκηνή της «Ahoy Arena», αλλά ένα πλάνο να «φουντώνει» τις υποψίες για χρήση ναρκωτικών.

Σίγουρα όλοι θυμόμαστε αγαπημένα κομμάτια που σημάδεψαν τον διαγωνισμό και καλλιτέχνες που ξεχώρισαν με το ταλέντο τους πάνω στην σκηνή. Μπορεί να βλέπουμε για πολλά χρόνια Eurovision, αλλά πόσο καλά γνωρίζουμε αυτόν τον ιστορικό διαγωνισμό;

Η αρχή των πάντων: 1956

Η ιδέα της Eurovision γεννήθηκε το 1955 σε μια συνεδρίαση στο Μονακό από τον Marcel Bezençon, έναν Γάλλο που εργαζόταν στην EBU. Η ζωντανή μετάδοση ενός προγράμματος σε όλη την Ευρώπη ταυτόχρονα ήταν μια πρόκληση για τα μέσα και την τεχνολογία της εποχής. Το σχέδιο ήταν πολύ καινοτόμο και οι δυσκολίες αρκετές.

Δορυφορική τηλεόραση τότε δεν υπήρχε και το λεγόμενο «Δίκτυο της Eurovision» αποτελούταν από επίγειους αναμεταδότες. Μάλιστα, το όνομα Eurovision χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για να περιγράψει την EBU το 1951, από το δημοσιογράφο George Campey.

Η Ελβετία ήταν η πρώτη χώρα που φιλοξένησε τον διαγωνισμό, στις 26 Μαΐου 1956. Στην πόλη Λουγκάνο διαγωνίστηκαν επτά χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία), με δύο τραγούδια η καθεμία.

Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που επετράπη στις χώρες να στείλουν δύο τραγούδια. Η νικήτρια αυτού του διαγωνισμού ήταν η διοργανώτρια Ελβετία.

Στιγμιότυπο από την πρώτη διοργάνωση του διαγωνισμού της Eurovision
Στιγμιότυπο από την πρώτη διοργάνωση του διαγωνισμού της Eurovision, 1956

Έκτοτε η Eurovision υπέστη πολλαπλές ζυμώσεις και αλλαγές, μέχρι να φτάσει στην γνωστή σε όλους μας μορφή που έχει και σήμερα. Εκτός από τις χώρες της Ευρώπης έχει κατακτήσει και πολλές άλλες χώρες όλου του κόσμου.

Ενδεικτικά μεταδίδεται στις εξής: Αυστραλία, Καναδάς, Αίγυπτος, Ιορδανία, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Κορέα, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ. Καμία από αυτές δεν έχει συμμετάσχει στον διαγωνισμό, εκτός από την Αυστραλία που έκανε το ντεμπούτο της το 2015.

Η χρονιά που η Ελλάδα έγινε «Number One»: 2005

Το 2005 η εντυπωσιακή Έλενα Παπαρίζου κατέκτησε την πρώτη θέση με το τραγούδι «My Number One», το οποίο γράφτηκε από τους Χρήστο Δάντη και Ναταλία Γερμανού. Συγκέντρωσε 230 πόντους συνολικά και δέκα χώρες τού έδωσαν το 12άρι τους (Αλβανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Γερμανία, Ουγγαρία, Σερβία – Μαυροβούνιο, Σουηδία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Η Έλενα Παπαρίζου ήταν ο άσσος στο μανίκι της ΕΡΤ και όπως αποδείχθηκε, η επιλογή της εν λόγω καλλιτέχνιδας για να εκπροσωπήσει την χώρα μας, ήταν η ιδανική, αφού μάγεψε όλη την Ευρώπη και έκανε περήφανη την Ελλάδα.

Μάλιστα, εκείνο το βράδυ, η διαδικασία της ψηφοφορίας κυλούσε σαν roller coaster και ήταν πολύ επεισοδιακή, αφού μέχρι και τα μισά της διαδικασίας η Ελλάδα βρίσκονταν στις τελευταίες θέσεις. Αρκετοί πίστεψαν τότε πως το «My Number One» δεν θα μπει καν στην δεκάδα.

Η Έλενα Παπαρίζου στη Eurovision
Η Έλενα Παπαρίζου ερμηνεύει συγκινημένη το “My Number One”, λίγο αφότου αναδείχθηκε νικήτρια του διαγωνισμού

Όταν άρχισαν όμως να δίνουν τα 12αρια τους πολλές χώρες στην Ελλάδα, σιγά σιγά το τραγούδι μας ανέβαινε όλο και πιο ψηλά, μέχρι να φτάσει στην κορυφή και να παραμείνει εκεί. Η ίδια η Έλενα Παπαρίζου ήταν βαθύτατα συγκινημένη και πρόκειται για μια ανεπανάληπτη εμπειρία που όπως έχει πει και η ίδια, δεν θα ξεχάσει ποτέ.

20 Facts που δεν γνωρίζατε για την Eurovision:

  1. Όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν συμμετάσχει στον διαγωνισμό, με εξαίρεση το Λίχτενσταϊν, το Κοσσυφοπέδιο και το Βατικανό.
  2. Η Φινλανδία έπρεπε να περιμένει 44 χρόνια από το ντεμπούτο της, για να κερδίσει την πρώτη θέση. Μέχρι τότε είχε λάβει μόνο τρία 12άρια.
  3. Το Μαρόκο έχει συμμετάσχει στην Eurovision, μόνο για μια φορά, το 1980. Πήρε την προτελευταία θέση, καθώς έλαβε πόντους μόνο από την Ιταλία.
  4. Tα τραγούδια της Eurovision απαγορεύεται να ξεπερνούν σε όριο τα τρία λεπτά.
  5. Η χώρα με τις περισσότερες νίκες είναι η Ιρλανδία. Έχει κερδίσει επτά νίκες (1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996).
  6. Το 1981 η Ιταλία έκανε μποϊκοτάζ στον διαγωνισμό, διότι ήταν πολύ «παλιομοδίτικος».
  7. Το Λουξεμβούργο έχει κερδίσει στην Eurovision πέντε φορές, αλλά κανείς από τους καλλιτέχνες δεν είχε καταγωγή από την ίδια την χώρα. Οι τέσσερις τραγουδιστές ήταν Γάλλοι και η μία ήταν η Ελληνίδα Βίκυ Λέανδρος.
  8. Η Πορτογαλία συμμετείχε 49 φορές στον διαγωνισμό πριν πετύχει μια νίκη, το 2017.
  9. Η Eurovision διεξάγεται συνήθως στα μέσα του Μαΐου. Το 1957 ωστόσο, διεξήχθη στις 3 Μαρτίου και το 1999 στις 29 Μαΐου.
  10. Η μικρότερη σε ηλικία νικήτρια του διαγωνισμού ήταν η 13χρονη Sandra Kim από το Βέλγιο. Πήρε την πρώτη θέση το 1986 και έκτοτε οι κανόνες σχετικά με την ηλικία των τραγουδιστών άλλαξαν.
  11. Οι μεγαλύτεροι «χαμένοι» της Eurovision είναι οι Κύπριοι, οι οπoίοι δεν έχουν κατακτήσει ποτέ νίκη. Η καλύτερη θέση που έχει λάβει η χώρα ήταν το 2018, με το Fuego της Ελένης Φουρέιρα.
    Η Φουρέιρα στη συμμετοχή της στη Eurovision με την Κύπρο
    Η Ελένη Φουρέιρα ερμηνεύει το Fuego στην σκηνή του Altice Arena, στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας
  12. Οι ημιτελικοί εισήχθησαν για πρώτη φορά στον διαγωνισμό το 2004.
  13. Ο 60ος διαγωνισμός της Eurovision, το 2015, κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων χωρών που συμμετείχαν στον τελικό. Οι συμμετέχουσες χώρες ήταν 27.
  14. Η Σερβία συμμετείχε για πρώτη φορά ως ανεξάρτητο κράτος το 2007 (μέχρι πρότινος συμμετείχε μαζί με το Μαυροβούνιο) και κέρδισε την πρώτη θέση. Η Μαρίγια Σερίφοβιτς με το τραγούδι Molitva έλαβε 268 πόντους και βγήκε πρώτη.
  15. Μετά την νίκη της Conchita Wurst, το 2014, ένας Ρώσος πολιτικός δήλωσε τα εξής: «Το αποτέλεσμα έδειξε ποιο είναι το μέλλον της Ευρώπης: Ένα κορίτσι με μούσια». Η Conchita Wurst τότε έδωσε την εξής απάντηση : «Όταν μια ολόκληρη χώρα φοβάται ότι ένας γκέι άνδρας, που του αρέσει να ντύνεται σαν γυναίκα, μπορεί να φέρει ολόκληρη την Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού, αυτό μόνο σαν κοπλιμέντο μπορώ να το εκλάβω».
  16. Η πρώτη χρονιά που η Eurovision μεταδόθηκε έγχρωμα στην τηλεόραση ήταν το 1968.
  17. Το 2004 η Ρουσλάνα ήταν η νικήτρια του διαγωνισμού, εκπροσωπόντας την Ουκρανία. Μετά την Eurovision, η ίδια έγινε σύμβουλος του πρωθυπουργού της χώρας.
  18. Η πρώτη φορά που ο διαγωνισμός διεξήχθη εκτός Ευρώπης, ήταν το 1979, στην Ιερουσαλήμ.
  19. Απαγορεύεται να βρίσκονται στην σκηνή της Eurovision περισσότεροι από έξι άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων και των χορευτών). Μέχρι το 1971 το επιτρεπόμενο όριο ήταν μόλις τρία άτομα.
  20. Το 2001 ήταν η χρονιά με τους περισσότερους θεατές live τoυ διαγωνισμού. Σχεδόν 38.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο στάδιο Parken της Κοπεγχάγης και το 95% των τηλεθεατών παρακολουθούσε Eurovision.

Βίντεο: Top 10 ερμηνείες της Eurovision

Eurovision: Οι μεγάλες αποτυχίες μας, οι Έλληνες τραγουδιστές που εξαφανίστηκαν

Τραγουδιστές και τραγουδίστριες που έφυγαν διάσημοι και γύρισαν για να κλειστούν στον μικρόκοσμό τους και μετά, σχεδόν ούτε λέξη πια γι' αυτούς...

«Ούτε λέξη», σχήμα λόγου, γιατί είναι κάτι πρωινά σε κάτι διαγνωστικά κέντρα, περιμένοντας με αγωνία τη σειρά σου για εξετάσεις, που πέφτει το μάτι σου αμήχανα στον απέναντι τοίχο με τη γιγαντοοθόνη και διαβάζεις - γιατί δεν μπορείς ν' ακούσεις - «Τι κάνει σήμερα ο... τάδε». Και θυμάσαι τον «τάδε» που κάποτε ήταν «παντού» και τώρα «λείπει» και λες, μέσα στην ανυπομονησία και το καρδιοχτύπι σου που φτάνει η σειρά σου: «Πού πήγε, ρε αυτός, πού χάθηκε;».

Και δεν ήταν ένας ή μια, ήταν αρκετοί αυτοί που πήγαν, τραγούδησαν, γύρισαν και έφυγαν από τη σκηνή κι αποτραβήχτηκαν απ' το πολύβουο κοινό τους και κλείστηκαν στον εαυτό τους, να θυμούνται, να μετρούν λάθη κι επιτυχίες και πάλι να μην τους βγαίνει σωστά «μια ζωή ολόκληρη». Ιδού λοιπόν, τα αστέρια της Eurovision - οι Έλληνες - που τα κατάπιε η Μεγάλη Έκρηξη, το Big Bang του κόσμου τους!

Ο Γιώργος Αλκαίος είπε «Ώπα», δεν πάει άλλο και γύρισε για να φύγει

Ο Γιώργος Αλκαίος – το πραγματικό του όνομα είναι Γιώργος Βασιλείου γιος του Γιαννάκη Βασιλείου («Μπες μες το καμπριολέ»…) γεννήθηκε το 1971.

Βγήκε για πρώτη φορά στο «γυαλί» σε ηλικία δεκαεπτά ετών σε ένα από τα πρώτα ριάλιτι στην Ελλάδα, το «Έλα στο Φως» της ΕΡΤ2. Είχε και ένα γρήγορο πέρασμα από τη σκηνή ως ηθοποιός, ο Αλκαίος, αλλά τον γοήτευσε η μουσική. Το πρώτο του single, το θρυλικό «Τι Τι», τον έκανε διάσημο στον μικρό τόπο μας. Τι δύσκολο….

Ο Γιώργος Αλκαίος στη Eurovision

Ακολούθησε τα βήματα της ποπ μουσικής κι αυτά τα βήματα τον οδήγησαν μέχρι τον βορρά, εκεί που ο ήλιος είναι σπάνιος σαν τις βροχές στην έρημο: Ο Αλκαίος εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2010 στη Eurovision του Όσλο της Νορβηγίας, με το τραγούδι «ΩΠΑ»! Και μετά… Μετά γύρισε με την παγωνιά της Νορβηγίας στους ώμους και με τον προβληματισμό του Ίψεν στο μυαλό κι είπε να πορευτεί όπως εκείνος ήθελε. Από το 2010 και μετά νέο τραγούδι δεν κυκλοφόρησε, ούτε σε πίστα σκαρφάλωσε.

Λίγους μήνες μετά τη συμμετοχή του στη Eurovision, ο τραγουδιστής που άρεσε τη δεκαετία του ’90, άφησε την πρωτεύουσα για να ζήσει στη Μήλο, όπου απολαμβάνει βουτιές στον Παπάφραγκα και στο Σαρακήνικό εδώ και χρόνια.

Ο Γιώργος Αλκαίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο νησί, που ανακάλυψαν την πιο διάσημη Αφροδίτη του κόσμου, και άνοιξε ένα μίνιμαλ boutique hotel, στην Πολλώνια, το οποίο ονόμασε «Salt». «Ένιωσα πως έπρεπε να αποτραβηχτώ, όταν είδα πως υπήρχε γκρίνια στα μαγαζιά εξαιτίας της κρίσης» έχει δηλώσει σε συνέντευξή του. Είπε «Ώπα» κι έκανε στην άκρη. Αυτά είναι!

Σαρμπέλ: Γειά σου Μαρία... και να μας γράφεις

Ο Σαρμπέλ - κατά κόσμον Μιχάλης Μαρωνίτης - σε ηλικία 21 χρονών ήταν ήδη αναγνωρίσιμος καλλιτέχνης· τώρα στα 40 του κάποιοι τον θυμούνται και διερωτώνται: "Πού είναι αυτό το παλικάρι;"

Το παλικάρι λοιπόν, που τραγούδησε το «Ya Baba-Sidi Mansour» με ελληνικούς στίχους και τίτλο «Σε πήρα σοβαρά», δεν πήρε σοβαρά την πορεία του στο χώρο του άσματος και κάποια στιγμή έφυγε στην Αγγλία, όπου διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του με ζήλο και ασχολείται και με το θέατρο (έχει κάνει εμφανίσεις στην English National Opera, στο Royal Opera House και σε προγράμματα του BBC και του Channel 4).

Μετά το «Yassou Maria» και τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό της Eurovision στο Ελσίνκι το 2007, είπε κι εκείνος «γειά σου» και τον ξέχασαν κι όσοι τον αγαπούσαν... Κι όχι τίποτα, οι 190 βαθμοί που πήρε στον τελικό και η έβδομη θέση στην κατάταξη δεν ήταν αποτυχία από εκείνες που δικαιολογούν τάσεις φυγής. Είδε ο Σαρμπέλ ότι έχει πιο μαλακό «ψωμί» στο Λονδίνο, μάζεψε τα πράγματά του και «μακριά κι αγαπημένοι», που λένε.

Ο Σαρμπέλ στη Eurovision

Ο Σαρμπέλ είναι παντρεμένος με την αγαπημένη του Ελπίδα. Το 2018 διαγνώστηκε με καλοήθη όγκο στο λάρυγγα και χειρουργήθηκε. Μετά το χειρουργείο απέκτησε έντονη ευαισθησία στις φωνητικές χορδές και μάλιστα το 2020 του είχε συστηθεί αφωνία για σχεδόν δυο μήνες.

Κι ο Σαρμπέλ, όταν ο καιρός και η θεματολογία το επιτρέπουν, εμφανίζεται σαν τα αποδημητικά πουλιά, στα πρωινάδικα και μας υπενθυμίζει ότι κάποτε είχε υπάρξει στο ελληνικό μουσικό στερέωμα υπηρετώντας - με τον τρόπο του - την τέχνη της Μούσας Ευτέρπης…

Καλομοίρα: Βρήκε τον... Secret Combination της ζωής στην οικογένεια μακριά από τη δημοσιότητα

Η Μαρία Καλομοίρα Σαράντη, πιο γνωστή απλά ως Καλομοίρα, είναι Ελληνοαμερικανίδα τραγουδίστρια, παρουσιάστρια και YouTuber. Άρχισε την καριέρα της το 2004, με τη συμμετοχή της στο μουσικό ριάλιτι του ΑΝΤ1 «Fame Story», στο οποίο και κατέκτησε την πρώτη θέση.

Έχει κυκλοφορήσει συνολικά τέσσερις προσωπικούς δίσκους -με τον πρώτο της να γίνεται χρυσός -, ένα karaoke, τέσσερα cd singles και συνολικά 21 τραγούδια. Ασχολήθηκε, επίσης, με την παρουσίαση τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών και διαδικτυακών εκπομπών, έχει συμμετάσχει στη θρυλική σειρά του Φώσκολου «Η Λάμψη», έχει κάνει promotion σε αρκετές επώνυμες εταιρείες και έχει κυκλοφορήσει μια σειρά από αξεσουάρ με το όνομά της.

Το 2008, η Καλομοίρα, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, με το τραγούδι «Secret Combination» και κατέκτησε την τρίτη θέση (η καλύτερη μετά την πρωτιά της Παπαρίζου). Κι έκτοτε, η συμπαθής Καλομοίρα άρχισε σιγά σιγά ν' αποφεύγει τα πολλά φώτα.

Η Καλομοίρα στη Eurovision

Σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό «Down Town», είπε ξεκάθαρα, ότι κάποιοι «τη μεταχειρίστηκαν πολύ βρώμικα και αποφάσισε να διακόψει την καριέρα της στο τραγούδι».

Λίγο καιρό μετά, η Καλομοίρα επέστρεψε στην τηλεόραση, ως παρουσιάστρια, με την ελληνική έκδοση του «Big In Japan» στον Alpha και τον Ιούνιο του 2015 επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολτείες στην Ελλάδα με σκοπό να επιστρέψει και στη δισκογραφία.

Τον Ιούνιο του ‘15 εμφανίστηκε στα MAD Video Music Awards και ερμήνευσε κι ένα νέο της τραγούδι το «This Is Summer». Αμέσως μετά γύρισε στην Αμερική, καθώς ήταν έγκυος στην κόρη της.

Μιχάλης Ρακιντζής: Μας έκλεισε το μάτι, μας είπε S.A.G.A.P.O. και μας γύρισε την πλάτη

Ο Μιχάλης Ρακιντζής άρχισε την καριέρα στη δεκαετία του '80 και είχε πορεία ανοδική με τραγούδια ποπ - ροκ, αλλά και άλλα που θύμιζαν κάτι μεταξύ ανατολίτικων, ρέγγε και λαϊκοφανών· όπως παλιά τα αρχοντορεμπέτικα;

Κάτι τέτοιο. Το 2002 ταξίδεψε μέχρι το Ταλίν της Εσθονίας και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, καταλαμβάνοντας με κόπο τη 17η θέση τραγουδώντας «S.A.G.A P.O.».

Όταν γύρισε από το Ταλίν δέχτηκε βομβαρδισμό επικριτικών σχολίων για τη σκηνική παρουσία και για το τραγούδι. Τα τηλεοπτικά παράθυρα ανοιγόκλειναν σαν χτυπημένα από ξεροβόρι σε νησί, οι κάθε λογής «μαϊντανοί» εμφανίζονταν και ξυλεύονταν από το πεσμένο δένδρο «Ρακιντζή» και το σίριαλ κράτησε για καιρό.

Τι Μπίγαλης (αυτός που βγήκε στην Eurovision με «Τραχαντήρι ντίρι ντίρι» και τσαγαλί σακκάκι), τι Δάντης, τι Ελίνα Κωνσταντοπούλου, τι Κατερίνα Τοπάζη… Όλοι οι «αναμάρτητοι» του χώρου έριχναν κι από έναν λίθο! Κι ο Ρακιντζής που μας έκλεισε το μάτι από το Ταλίν, πήρε των ομματιών του και μας γύρισε την πλάτη.

Ο Μιχάλης Ρακιντζής στη Eurovision

Χαλαρός και μακριά από τα δυνατά φώτα συνεχίζει τη δουλειά του. Ο Ρακιντζής του «Μωρό μου φάλτσο» της Μπόνι Τάιλερ και του Ίαν Γκίλαν των Deep Purple, ο Ρακιντζής του «Viva Sahara», του «Δεν Πιστεύω σ΄αγάπες κι έρωτες», ο Ρακιντζής του «Μ’ έχεις κάνει αλήτη, θα μου κλείσεις το σπίτι…».

Αυτόν τον Ρακιντζή λιθοβόλησαν κι αυτός ο Ρακιντζής - έφηβος ετών 64 πια - τους γύρισε την πλάτη και συνέχισε αθόρυβα να κάνει αυτό που του άρεσε, βρήκε τον καλό «Παλιό εαυτό» του και συνέχισε να δημιουργεί.

Το Νοέμβριο του 2016 ανακοινώθηκε επίσημα η επιστροφή της στην Ελλάδα με σκοπό την παρουσίαση του backstage του μουσικού ριάλιτι «Rising Star». Αυτό το πήγαινε – έλα Ατλαντικό – Μεσόγειο κάπου την κούρασε και (τους) κούρασε. Η τραγουδίστρια εδώ και καιρό ζει την απόλυτη ευτυχία στο πλευρό του συζύγου της, με τον οποίο έχει αποκτήσει τρία παιδάκια.

Η πενταμελής οικογένεια ζει μόνιμα στην Ουάσιγκτον σε ένα αρκετά μεγάλο με σπίτι, ώστε να χωράει και τα όνειρα της Καλομοίρας που έμειναν… όνειρα. Για την ώρα η, στο κατώφλι των 40, «γατούλα» Καλομοίρα εμφανίζεται αραιά και που σε τηλεοπτικά «πρωινάδικα» καταθέτοντας μια κουρασμένη ζωντάνια από τα χρόνια της μετά-αθωότητας.

Η Μαντώ μας είπε «Never Let You Go», αλλά δεν κράτησε την υπόσχεσή της...

Η Μαντώ τραγούδησε με την εκπληκτική φωνή της το «Never Let You Go» στη Ρίγα, αλλά το ενδιαφέρον τον τηλεθεατών και της κριτικής επιτροπής μάλλον επικεντρώθηκε στο βαθύ ντεκολτέ της και το δερμάτινο φουστάνι με τα εντυπωσιακά σκισίματα.

Η 17η θέση ήταν το θλιβερό φινάλε μιας λαμπερής βραδιάς στην πρωτεύουσα της Λετονίας. Να σημειώσουμε ότι η ερμηνεία της ελληνίδας τραγουδίστριας αναδείχθηκε πρόσφατα σε μία από τις 10 καλύτερες στην ιστορία της Eurovision. Η καριέρα της Μαντούς δεν είχε όμως τη λαμπερή συνέχεια και την σταθερά ανοδική πορεία που κρατούσε πριν από τη συμμετοχή στον διαγωνισμό της Eurovision.

Η Μαντώ ήταν μόλις 13 χρονών όταν συμμετείχε στη μουσική παράσταση «Jesus Christ Superstar», με την επιμέλεια του Μίμη Πλέσσα κι αυτή ήταν η αρχή μιας μεγάλης καλλιτεχνικής πορείας. Το πρώτο δισκογραφικό βήμα γίνεται το 1981 με τη συμμετοχή της στο «Motorcycle-Granny», σε μουσική και στίχους του Τζίμη Πανούση, με το όνομα Mandy.

Το 1989 κυκλοφορεί η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά της με τις επιτυχίες «Αυτό το καλοκαίρι», «Δώσ' μου ένα φιλί»… Η καταξίωση ήρθε την επόμενη δεκαετία, όταν η Μαντώ κυκλοφόρησε οκτώ άλμπουμ, τα οποία έγιναν χρυσά και πλατινένια.

H Μαντώ στη Eurovision

Από το 2010 διδάσκει φωνητική και ορθοφωνία στο Ωδείο Τέχνης Φακανά, ενώ έχει ιδρύσει την Παιδική Ακαδημία Μουσικού Θεάτρου (CMTA, Children’s Musical Theatre Academy), η οποία φιλοξενείται στους χώρους του ωδείου.

Το 2013 η Μαντώ πήρε μέρος στο τηλεοπτικό «Your Face Sounds Familiar» του ΑΝΤ1, αλλά από τότε δεν έχει κάνει κάποια άλλη τηλεοπτική εμφάνιση. Ωστόσο, κάνει επιλεκτικές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και καλλιτεχνικά στέκια στην Αθήνα και όχι μόνο.

Μετά το 2010, υπερηφάνεια και προκατάληψη και ουδείς θυμάται ποιος τραγούδησε τι και πότε

Από το 2010 και μετά τη συμμετοχή του Γιώργου Αλκαίου και των «Friends» είχαμε συμμετοχές ελάσσονος ακτινοβολίας καλλιτεχνών που όλοι σχεδόν απέτυχαν και στο να διακριθούν κάτω από τους προβολείς της διοργάνωσης, αλλά και μετά. Σημειώστε:

2011: Λούκας Γιώρκας & Stereo Mike κατακτούν την 7η θέση με το «Watch My Dance».

2012: Η Ελευθερία Ελευθερίου με το «Aphrodisiac» κατακτά την 17 θέση και λίγα χρόνια αργότερα (εφέτος) μια θέση στο Survivor…

Η Ελευθερία Ελευθερίου στη Eurovision

2013: Koza Mostra & Αγάθωνας Ιακωβίδης τραγουδούν «Alcohol Is Free» και… μεθούν με την 6η θέση.

2014: Κάποιοι Freaky Fortune & Riskykidd πατούν στην 20 θέση της τελικής κατάταξης με το τραγούδι «Rise Up».

2015: Η Μαρία Έλενα Κυριάκου από το τηλεοπτικό The Voice of Greece εμφανίζεται στη σκηνή της γενέτειρας του Μότσαρτ, στην Αυστρία, παίρνει μια βαθιά ανάσα, τραγουδάει το «One Last Breath» και βυθίζεται στη 19η θέση…

2016: Οι Argo… ακόμα ταξιδεύον για την πρόκριση· δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό του τελικού.

2017: Η Demy μας περιγράφει τι είναι αγάπη με το «This is Love» και αποχωρεί με την απογοήτευση της 19ης θέσης.

2018: Γιάννα Τερζή και το «Όνειρο» της πρόκρισης γίνεται εφιάλτης…

2019: Η Κατερίνα Ντούσκα τραγουδάει «Better Love» και θα κέρδιζε… αν έπαιζε Black Jack, αλλά με θέση 21 στη Eurovision έχει χάσει! Τώρα η Stefania από πέρσι κάτι προσπαθεί να μας πει, αλλά λόγο κορονοϊού το «Supergirl» το σκέπασε η πανδημία και φέτος το «Last Dance», ελπίζουμε να μην είναι και τελευταίο στη βαθμολογία… Καλή ακρόαση!

 

Eurovision

Ροή ειδήσεων

Share