Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Σε ποιο παιδί έχουν αδυναμία τελικά οι γονείς;

Ισχύει ότι αγαπάνε κάποιο περισσότερο!

26 Σεπτεμβρίου 2019 11:28
Σε ποιο παιδί έχουν αδυναμία τελικά οι γονείς;

Κάθε παιδί με αδέλφια το έχει νιώσει, και κανένας γονιός δεν το παραδέχεται ξεκάθαρα. Κάποιο παιδί τους είναι το αγαπημένο τους και του έχουν περισσότερο αδυναμία!

Δείτε επίσης: Παιδιά κουρεύουν τους γονείς τους και τους φρικάρουν!

Ακόμα παραμένει αμφιλεγόμενο το κατά πόσο οι γονείς δείχνουν προτίμηση σε κάποιο από τα παιδιά τους.

Εάν ρωτήσουμε όμως οποιονδήποτε υποφέρει από το λεγόμενο «σύνδρομο του μεσαίου παιδιού», μια πραγματική κατάσταση όπου το μεσαίο παιδί της οικογένειας συχνά αισθάνεται πιο παραμελημένο συγκριτικά με τα αδέλφια του τα οποία θεωρεί ότι παίρνουν περισσότερη γονεϊκή στοργή, δεν θα αμφισβητήσει ότι οι γονείς έχουν αδυναμίες.

Τι λένε όμως οι ίδιοι οι γονείς; Τον περασμένο χρόνο το mumsnet, ένα βρετανικό site αφιερωμένο στις μαμάδες, διεξήγαγε έρευνα σε 1.185 χρήστες που είναι γονείς ενώ το granset, ένα αντίστοιχo site που απευθύνεται σε όσους έχουν τουλάχιστον ένα εγγόνι, διεξήγαγε έρευνα σε 1.111 χρήστες του.

Διαπιστώθηκε ότι το 25% των χρηστών του mumsnet παραδέχτηκαν ότι είχαν ένα αγαπημένο παιδί, ενώ το 42% των χρηστών του granset παραδέχθηκαν ότι είχαν αδυναμία σε ένα από τα εγγόνια τους.

Περισσότεροι από τους μισούς γονείς με ένα αγαπημένο παιδί ομολόγησαν ότι ήταν το μικρότερο παιδί τους, με το 61% αυτών να δηλώνουν ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά τους ήταν «πιο δύσκολα ή απαιτητικά». Από την άλλη μεριά όμως το 26% των γονιών είπαν ότι το αγαπημένο τους παιδί ήταν το μεγαλύτερο.

Από τους γονείς που ομολόγησαν ότι είχαν αδυναμία σε ένα τους παιδί, το 41% δήλωσαν ότι το παιδί αυτό τους θύμιζε τον εαυτό τους, ενώ περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι το παιδί αυτό τους έκανε να γελούν περισσότερο από τα αδέλφια του.

Παρότι τα παιδιά που δεν απολαμβάνουν ειδικής μεταχείρισης μπορεί να αισθάνονται παραμελημένα, η πλειοψηφία των γονιών πιστεύουν ότι είναι λάθος να δείχνουν προτίμηση στο ένα παιδί.

Επίσης περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ήταν της άποψης ότι είναι πολύ άσχημο να δείχνουν προτίμηση σε ένα παιδί με το 75% αυτών να θεωρούν ότι αυτή η πρακτική είναι επιβλαβής για τα άλλα αδέλφια.«Η εκδήλωση αδυναμίας σε ένα παιδί παραμένει ζήτημα ταμπού και γεννά πολλές ενοχές, οπότε είναι παρήγορο να ειπωθεί ότι είναι αρκετά συχνό οι γονείς να έχουν μεγαλύτερη συμπάθεια προς ένα παιδί και αυτό δεν είναι καταστροφικό» επισημαίνουν οι ιθύνοντες των site. Διακρίνουν ωστόσο ανάμεσα στην ύπαρξη συμπάθειας και στην «τοξική» αδυναμία όπου τα άλλα αδέλφια αντιλαμβάνονται ότι αδικούνται και νιώθουν παραμελημένα.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι γονείς μπορεί να μην αγαπάμε τα παιδιά μας με τον ίδιο τρόπο, τα αγαπάμε όμως ολοκληρωτικά.

Πώς η τεχνολογία επηρεάζει την σχέση των γονιών με τα παιδιά;

Γνωρίζετε ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της τεχνολογίας στην σχέση μεταξύ των παιδιών και των γονιών; Η τεχνολογία είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και θα λέγαμε ότι εξαρτώμαστε πολύ από αυτήν!

Οι γονείς δεν αποτελούν φυσικά εξαίρεση. Επηρεάζει όμως αυτή τους η σχέση με τη τεχνολογία τη συμπεριφορά των παιδιών τους; Δείτε ακόμα: Πώς η τεχνολογία επηρεάζει την εκπαίδευση;

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα θέλησε να δώσει μία νέα έρευνα, εξετάζοντας το κατά πόσο η συχνή χρήση της τεχνολογίας από τους γονείς διαταράσσει τη σχέση τους με το παιδί και διακόπτει τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται και «technoference», και η έρευνα εξετάζει εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτού του φαινομένου και των ζητημάτων που προκύπτουν στη συμπεριφορά των παιδιών.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Child Development, έγινε από την Δρ. Jenny Radesky και τον καθηγητή Brandon T. McDaniel με αντικείμενο 170 οικογένειες που έχουν παιδιά ηλικίας 3 ετών.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους γονείς σχετικά με τη χρήση που κάνουν στα κινητά, στα laptop, στα tablet και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Η έρευνα εξέτασε το πώς οι συσκευές αυτές παρεμβαίνουν στον χρόνο που περνάνε μαζί με την οικογένειά τους, από το να διαβάζουν μηνύματα την ώρα του βραδινού, του παιχνιδιού, ή κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων, μέχρι και κατά τις συζητήσεις που έχουν με τα παιδιά τους.

Ζητήθηκε από τους γονείς να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους για το χρονικό διάστημα δύο μηνών, αναφέροντας κάθε πόσο γκρινιάζουν, μουτρώνουν, δείχνουν σημάδια υπερκινητικότητας, είναι εκνευρισμένα ή απλώς αναστατωμένα.

Οι δύο ερευνητές έλαβαν υπόψη τους διάφορους παράγοντες, όπως σημάδια άγχους και κατάθλιψης στους γονείς, το εισόδημα και τη μόρφωσή τους, καθώς και κατά πόσο υποστήριζαν ο ένας τον άλλο.

Τα αποτελέσματα

Το 48% των γονιών ανέφερε τρεις ή και περισσότερες περιπτώσεις «technoference» την ημέρα, το 24% είπε ότι η τεχνολογία διέκοπτε την επικοινωνία δυο φορές την ημέρα και το 17% μία φορά την ημέρα. Μόλις το 11% είπε ότι δεν υπήρχε καμία παρέμβαση.

Ωστόσο, αν και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η τεχνολογία ενδεχομένως να επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών, οι συγγραφείς τονίζουν ότι είναι σίγουρα αναγκαίες έρευνες που θα γίνουν σε μεγαλύτερο βάθος και χρονικό διάστημα.

Οι παράγοντες που συντελούν άλλωστε στο πώς θα διαμορφωθεί η συμπεριφορά ενός παιδιού είναι πολλοί και σύνθετοι και σίγουρα η «δαιμονοποίηση» της τεχνολογίας θα ήταν λανθασμένη.

Πώς να καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει εθιστεί στην τεχνολογία!

Αναμφισβήτητα η χρήση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση αλλά και την καθημερινή κοινωνική μας ζωή έχει κάνει την τεχνολογία μέρος της ζωής μας. Πόσο όμως έχει επηρεάσει τα παιδιά αυτή η τεχνολογική εξάρτηση ή εθισμός όπως θα το χαρακτηρίζαμε καλύτερα;! Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Νύχτα-μέρα «αγκαλιά» με τον υπολογιστή είναι όλο και περισσότερα παιδιά στη χώρα μας. Αυτό έχει συνέπειες στην κοινωνική τους ζωή και την ατομική τους κατάσταση.

Προειδοποιητικά σημάδια - συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

• Το παιδί ασχολείται συνεχώς με το διαδίκτυο ή με δραστηριότητες σχετικές με αυτό, παραμελώντας συχνά τις υποχρεώσεις του στο σπίτι και στο σχολείο.
• Το παιδί ξεχνιέται συχνά στον υπολογιστή και δεν έχει συναίσθηση του χρόνου που
αναλώνει σε αυτόν.
• Προτιμά τα παιχνίδια στο διαδίκτυο, από το να συναντά φίλους του, με αποτέλεσμα να απομονώνεται.
• Πέφτει η απόδοση του στο σχολείο.
• Το διαδίκτυο το απασχολεί ακόμα και την ώρα που τρώτε ή την ώρα που διαβάζει.
• Αντιδρά πολύ νευρικά θυμωμένα ή επιθετικά όταν κάποιος το διακόπτει από το παιχνίδι ή από τη συζήτηση που είχε online.
• Ξενυχτά συχνά για να μένει συνδεδεμένος / συνδεδεμένη στο διαδίκτυο.
• Λέει συχνά «καλά, θα παίξω μόνο ένα λεπτό ακόμη». .
• Δείχνει άγχος, ανησυχία, εξάρσεις θυμού ή βίας ή καταθλιπτική συμπεριφορά όταν δεν παίζει στο διαδίκτυο.

 

Σχέσεις

Ροή ειδήσεων

Share