Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019

5+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν πως έχεις κλειστεί στον εαυτό σου!

Πως να το αλλάξεις;

13 Ιουνίου 2019 11:59
5+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν πως έχεις κλειστεί στον εαυτό σου!

Η μοναξιά είναι κάτι που αργά ή γρήγορα νιώθουμε όλοι οι άνθρωποι στη ζωή μας. Κάποιοι διαχειρίζονται σωστά (για εκείνους πάντα) τις στιγμές που θέλουν να κλειστούν στον εαυτό τους, υπάρχουν όμως και αυτοί που παρουσιάζουν συμπτώματα μοναξιάς αρκετά πιο συχνά και επιλέγουν να τα αγνοήσουν.
Παρακάτω θα βρεις 6 σημάδια, που σύμφωνα με διάφορες έρευνες αποδεικνύουν ότι νιώθεις μοναξιά και έχεις απομακρυνθεί από τον κοινωνικό σου περίγυρο.

1. Ψωνίζεις πολύ
Αν συνηθίζεις να ψωνίζεις αρκετά συχνά (χωρίς να σου είναι ιδιαίτερα απαραίτητο) τότε προσπαθείς να γεμίσεις ένα κενό μέσα σου, δεν το λέμε εμείς αλλά μια έρευνα που έκανε ο Rik Pieters. Η έρευνα έγινε σε 2.500 άτομα και τα τα αποτελέσματά της τονίζουν ότι όσοι άνθρωποι έχουν αποσυνδεθεί κοινωνικά επιδίδονται σε ψώνια για να βρουν αυτό το μικρό κομμάτι ευτυχίας που τους λείπει.

2. Βλέπεις πολλές ώρες τηλεόραση
Μια έρευνα που έγινε το 2015 στο Πανεπιστήμιο του Τέξας βρήκε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της μοναξιάς και της τάσης μας να βλέπουμε πολλές ώρες τηλεόραση- το λεγόμενο binge watching των αγαπημένων σου σειρών δηλαδή. Οι ερευνητές μάλιστα δήλωσαν ότι αυτή η συνήθεια, να βλέπουμε δηλαδή το ένα επεισόδιο μετά το άλλο, λειτουργεί σαν ναρκωτικό και μας αποσπά την προσοχή από ό,τι μας στεναχωρεί.

έχεις  κλειστεί στον εαυτό σου!

3. Νιώθεις συνέχεια κουρασμένη
Όταν νιώθεις συνέχεια κουρασμένη και κάνεις ακατάστατο ύπνο ενδέχεται να βιώνεις μια περίοδο μοναξιάς υποστηρίζει μια έρευνα που είχε γίνει το 2011 στο Σικάγο. Αναλυτικότερα ανακάλυψαν ότι αν δεν αισθάνεσαι ασφαλής και άνετα με τη ζωή που έχεις επηρεάζεται η ποιότητα του ύπνου σου για αυτό και νιώθεις ότι δεν ξεκουράζεσαι ποτέ.

4. Κάνεις συχνά μεγάλα σε διάρκεια ζεστά μπάνια
Αν κάνεις συχνά ζεστά μπάνια και μάλιστα μεγάλα σε διάρκεια αυτό σημαίνει ότι αναζητάς ζεστασιά μέσα από αυτό και δεν εννοούμε απλά την αίσθηση του ζεστού νερού πάνω σου. Μια σειρά από έρευνες που έγιναν το 2013 έβγαλαν το εξής ενδιαφέρον συμπέρασμα: Άτομα που νιώθουν μοναξιά έκαναν περισσότερα ζεστά μπάνια γιατί αυτό τους έκανε αυτομάτως να νιώθουν καλύτερα. Αυτό συμβαίνει γιατί νιώθουμε έντονα το αίσθημα της μοναξιάς όταν κρυώνουμε σε αντίθεση με τις στιγμές που νιώθουμε ζεστασιά και ευχαρίστηση.

5. 'Αρπάζεις' κρύωμα πιο συχνά
Η φυσική απομόνωση από τον κοινωνικό σου περίγυρο και το αίσθημα της μοναξιάς έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Μια μελέτη στο UCLA έδειξε ότι οι μοναχικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπής σε ιογενείς ασθένειες.

6. Έχεις φίλους που είναι κλεισμένοι στον εαυτό τους
Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε το 2010, η μοναξιά σε ορισμένα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να μεταδοθεί από τον έναν στον άλλον. Αν έχεις μοναχικά άτομα στον κοινωνικό σου κύκλο και μάλιστα αν είναι κοντινοί σου φίλοι και γυναίκες έχεις περισσότερες πιθανότητες να νιώσεις μοναξιά. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά το να έχεις φίλους δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν νιώθεις μόνος.

Η επιστήμη μίλησε, το να είσαι single κάνει καλό στην υγεία σου!

Η επιστήμη μίλησε, το να είσαι single κάνει καλό στην υγεία σου!

Θυμάσαι την εποχή που ήσουν 20κάτι και κανένας, δεν νοιαζόταν για τα προσωπικά σου και για το αν είσαι single και ready to mingle ή αν είσαι με τον ίδιο φίλο από το πρώτο έτος στη σχολή; Ε, όλα αυτά για κάποιο λόγο δεν έχουν σημασία μόλις σβήσεις το 27ο κεράκι στην τούρτα - λες και πατάει κάποιος ένα κουμπί σε γονείς και συγγενείς και τους βάζει στη λειτουργία ''εσύ πότε θα βρεις ένα καλό παιδί''.

Πριν μιλήσουμε με ντοκουμέντα και έρευνες θα πω το αυτονόητο- η προσωπική σου ζωή δεν αφορά κανέναν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγχωθείς γιατί δεν έχεις σχέση!

Το πώς θα ζήσεις τη ζωή σου, το αν θα κάνεις οικογένεια ή όχι είναι καθαρά προσωπική επιλογή και αν επιλέξεις να κάνεις καριέρα από το να μεγαλώσεις χ, ψ παιδιά δεν πρέπει να σου δημιουργεί τύψεις. Το bullying που έχουν υποστεί οι single σε αυτό τον κόσμο είναι ανυπόφορο και ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους· στην τελική το λέει και η επιστήμη, οι single ζωή είναι πιο υγιής επιλογή. (Ααπ, δεν σας χάλασε!)

Οι single έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση
Οκ, αυτό δεν ισχύει 100%, καθώς η φυσική μας κατάσταση και το πόσο φροντίζουμε το σώμα μας δεν συνδέεται άμεσα με την ερωτική μας ζωή. Αρκετές έρευνες ωστόσο έχουν δείξει ότι οι single έχουν την τάση να γυμνάζονται πολύ περισσότερο από εκείνους που βρίσκονται σε σχέση, άρα έχουν πολύ καλύτερη φυσική κατάσταση και μεγαλύτερες πιθανότητες να καταπολεμήσουν συμπτώματα κατάθλιψης, διαβήτη κ.ά ασθενειών.

να είσαι single κάνει καλό στην υγεία σου

Η διατροφή τους είναι πιο υγιεινή
Η ποπ κουλτούρα μας έχει μάθει ότι οι single γυναίκες παίρνουν αγκαλιά ένα κουβά παγωτό, τρώνε μόνο junk food και πίνουν μόνες τους στο σπίτι για να διασκεδάσουν την μοναξιά τους. Αυτό είναι ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ψέμα και σύμφωνα με την σεξολόγο Laurel House όσοι είναι σε κακές και μη υγιείς σχέσεις έχουν πολύ χειρότερη διατροφή από τους single.

Δεν στρεσάρονται τόσο για τα χρήματα
Το ίδιο είναι να έχεις να υπολογίσεις μαθήματα παιδιών, οικογενειακές διακοπές, πάγια έξοδα (φαγητό, λογαριασμούς) για 5 άτομα και το ίδιο είναι να έχεις ΜΟΝΟ τα δικά σου έξοδα; Nope. Χαρακτηριστικά έρευνες έχουν δείξει ότι οι single γυναίκες 18-30 ετών βγάζουν σχεδόν 1500 ευρώ περισσότερα από τις παντρεμένες μεταξύ των ηλικιών 44-46 ετών. Προφανώς παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά όπως και να το κάνεις όταν εξαρτώνται από σένα και άλλα άτομα, το στρες που βιώνεις είναι έντονο και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία σου.

Είναι πολύ πιο αυτάρκεις
Η single ζωή, είτε την έχεις επιλέξει είτε όχι, σε αναγκάζει να γίνεις αυτόνομη και ανεξάρτητη καθώς δεν υπάρχει κάποιος, στον οποίο μπορείς να στραφείς ανά πάσα ώρα και στιγμή (εκτός από γονείς, αδέρφια, κολλητούς). Αυτό δεν σημαίνει ότι απλά έχεις μάθει να πορεύεσαι μόνη σε αυτή τη ζωή *παίζει μικρό βιολάκι* αλλά ότι δεν πληγώνεσαι τόσο εύκολα από τους άλλους και ότι ξέρεις να προφυλάσσεις τον εαυτό σου. Είσαι μια strong, powerful και confident woman, θα έλεγε κανείς.

 

Έρωτας και Σχέσεις

Ροή ειδήσεων

Share