ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΦΑΓΗΤΟ

Taste Atlas: Ελληνικές οι δύο καλύτερες σαλάτες του κόσμου – Στην κορυφή ντάκος και χωριάτικη

Ο ντάκος στην κορυφή της λίστας του Taste Atlas με τις καλύτερες σαλάτες του κόσμου

Δημοσιεύθηκε η λίστα με τις 50 κορυφαίες σαλάτες στον πλανήτη

Λίγες ημέρες μετά το «σκάνδαλο» της λίστας του «Taste Atlas» για τα κορυφαία street food στον κόσμο, όπου ο γύρος και το σουβλάκι είχαν υποβαθμιστεί, η γνωστή γαστρονομική πλατφόρμα επανέρχεται εξιλεώθηκε με τις σαλάτες.

Στη νέα κατάταξη, για τις καλύτερες σαλάτες του κόσμου, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή, με όχι μία αλλά δύο επιλογές: τον ντάκο και τη χωριάτικη.

Ντάκος

Το Taste Atlas γράφει για τον ντάκο: «Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ποικιλίες ελιάς όπως η κορωνέικη ή οι λιανές. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται τυρί μυζήθρα και όχι φέτα, η οποία σερβίρεται συνήθως στα τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με αλάτι».

Χωριάτικη

Για τη δεύτερη ελληνική παρουσία στην κορυφή της λίστας μετά τον ντάκο, το Taste Atlas γράφει: «Η ελληνική σαλάτα, επίσης γνωστή ως χωριάτικη, είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας και αποτελείται από κομμένες ντομάτες, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να υπάρχουν ελιές, πράσινες πιπεριές, φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα απλό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά). Όταν η φέτα υπάρχει στη σαλάτα, συνήθως είναι απλώς κομμένη σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναμειγνύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς. Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν κάποια βασικά συστατικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί» σημειώνει ο γαστρονομικός οδηγός.

Χόρτα

«Τα χόρτα είναι μια παραδοσιακή σαλάτα που αποτελείται από αχνιστά ή βρασμένα χόρτα και αγριόχορτα που περιχύνονται με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Συνήθως περιλαμβάνουν πικραλίδα, τσουκνίδα, άγριο σπανάκι και ραδίκια. Η γεύση της σαλάτας μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο πικρή, ανάλογα με το φυτό. Καταναλώνονται σε όλη την Ελλάδα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή το καλοκαίρι, επειδή είναι μια δροσιστική και εύκολη στην παρασκευή της σαλάτα. Αν και συνήθως καταναλώνονται μόνα τους, μπορεί επίσης να σερβιριστούν ως συνοδευτικό για ψάρι ή πιάτα με κρέας στη σχάρα».

Πατατοσαλάτα

«Η ελληνική πατατοσαλάτα είναι απίστευτα ευέλικτη και μπορεί να συμπληρώσει διάφορα ελληνικά πιάτα. Συνήθως αποτελείται από μεγάλα κομμάτια πατάτας σε μέγεθος μπουκιάς που επικαλύπτονται με ένα γευστικό ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το γιαούρτι ή τη μαγιονέζα. Η σαλάτα προσαρμόζεται εύκολα με διάφορες προσθήκες που μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορα λαχανικά, βραστά αυγά, ελιές και φρέσκα μυρωδικά όπως άνηθο ή μαϊντανό. Ο χυμός λεμονιού θεωρείται απαραίτητο συστατικό σε κάθε πατατοσαλάτα, καθώς προσφέρει την απαραίτητη φρεσκάδα. Είτε σερβίρεται χλιαρή είτε καλά παγωμένη, η πατατοσαλάτα ταιριάζει εξαιρετικά με ψητό κρέας».

Η παρουσία της Ελλάδας δε σταματά εκεί, αφού άλλες δύο ελληνικές σαλάτες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 50 κορυφαίων του κόσμου. Στην 28η θέση, βρίσκονται τα χόρτα ενώ στη θέση 40, η πατατοσαλάτα.

Οι υπόλοιπες σαλάτες της πεντάδας

Μαζί με τις δύο ελληνικές σαλάτες που φιγουράρουν στην κορυφή, τις υπόλοιπες τρεις θέσεις της πεντάδας καταλαμβάνουν επιλογές από την Τυνησία, την Ιταλία και τον Λίβανο.

Στην τρίτη θέση, συναντάμε τη σαλάτα Houria από την Τυνησία, η οποία φτιάχνεται με βραστά καρότα που πολτοποιούνται και αναμειγνύονται με σκόρδο, ελαιόλαδο, ξύδι και κύμινο. Το πιάτο συχνά γαρνίρεται με μαϊντανό και μπορεί να περιλαμβάνει επιπλέον υλικά όπως αυγά, φέτα ή κόλιανδρο.

Ακολουθεί, στην τέταρτη θέση, η γνωστή ιταλική Caprese, που αποθεώνει τη μεσογειακή απλότητα με τη χρήση ώριμων ντοματών, φρέσκιας μοτσαρέλας και βασιλικού. Το Taste Atlas υπογραμμίζει ότι η αυθεντική εκδοχή δεν περιλαμβάνει βαλσάμικο ή άλλο ξίδι, παρά την κοινή παρανόηση.

Και τέλος, στην πέμπτη θέση, βρίσκουμε τη σαλάτα Fattoush, τυπική της Μέσης Ανατολής. Φτιάχνεται με ψημένη ή τηγανητή πίτα κομμένη σε κομμάτια, που συνδυάζεται με διάφορα λαχανικά, φρέσκα βότανα και το ιδιαίτερο άρωμα του σουμάκ.