ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΦΑΓΗΤΟ

4 ταβέρνες της Αθήνας για φαγητό που «μιλάει» στην ψυχή!

4 ταβέρνες στην Αθήνα για αξέχαστο φαγητό

Από την ψαροταβέρνα-προορισμό στο Κερατσίνι μέχρι το σύγχρονο μεζεδοπωλείο του Ψυχικού

Σε μια πόλη που κρύβει γαστρονομικές εκπλήξεις σε κάθε της γωνιά, υπάρχουν κάποιες ταβέρνες που ξεχωρίζουν όχι μόνο για το φαγητό τους, αλλά και για την ατμόσφαιρα που δημιουργούν. Είτε ψάχνετε για αυθεντική θαλασσινή γεύση, είτε για εκλέκτους μεζέδες με κρητικό ταμπεραμέντο, είτε για κρέας ψημένο στην εντέλεια σε μοντέρνο σκηνικό, αυτά τα τέσσερα στέκια αποτελούν μια μικρή οδύσσεια γεύσεων, έτοιμα να σας ταξιδέψουν μακριά από τα συνηθισμένα.

Οι τέσσερις… διευθύνσεις που πρέπει να δοκιμάσεις

1. Ταξιδεύοντας: Η θάλασσα στο πιάτο (Κερατσίνι)

Το «Ταξιδεύοντας» δεν είναι απλώς μια ψαροταβέρνα. Είναι ο λόγος για να επισκεφθεί κανείς το Κερατσίνι, απολαμβάνοντας μια πραγματικά θαλασσινή εμπειρία.

Εδώ, ο ταραμάς σερβίρεται εν είδει μους, ενώ η αγγουροντομάτα «μεταμορφώνεται» σε δροσερή, θαλασσινή σαλάτα με αχνιστές γαρίδες και βινεγκρέτ τσίπουρου. Το ψητό χέλι είναι αναπάντεχα γλυκοφάγωτο, ενώ το μαστιχωτό πλοκάμι χταποδιού, κομμένο σε φετούλες, είναι σκέτη απόλαυση. Το τηγάνι του μαγαζιού είναι πάντα δυνατό, με τον «ανοιχτό» γαύρο και την πασπαλισμένη με άνηθο και κρεμμυδάκι σουπιά να κλέβουν την παράσταση.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις σαρδέλες μπουρδέτο, μια γλυκοκαυτερή παραλλαγή της κορφιώτικης σπεσιαλιτέ, αλλά και τα ρεβύθια από τη Λήμνο, σιγομαγειρεμένα στη γάστρα.

Info:

2. Σφήκα: Η κυψέλη των γεύσεων (Κουκάκι)

Στη σκιά της Ακρόπολης, στο Κουκάκι, η «Σφήκα» είναι μια προσεγμένη, ζεστή «κυψέλη» που σας υποδέχεται για εκλεκτούς μεζέδες. Οι ονομασίες των πιάτων είναι εξίσου παιχνιδιάρικες με τις γεύσεις, όπως η «δαιμονισμένη σφήκα» (καυτερό λουκάνικο) και το «περίεργο πουλί» (κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας).

Οι λάτρεις των αλμυρών λιχουδιών θα εκτιμήσουν τη φέτα σε φύλλο με μέλι, τις βελούδινες αλοιφές και φυσικά, τον πατροπαράδοτο, δροσερό ντάκο. Highlight το λαχταριστό κρητικό απάκι, σκέτο ή σε πιτάκια. Για να συνοδεύσετε, θα βρείτε εξαιρετικά αποστάγματα, από ρακές και κρασιά μέχρι πιο «πειραγμένες» γεύσεις, όπως ρακόμελα και οινόμελα.

Info:

3. Το Κάστρο της γεύσης: Παραδοσιακή ματιά με άποψη (Ίλιον)

Στο Ίλιον, «Το Κάστρο της γεύσης» προσφέρει μεζέδες με άποψη και κρέας ψημένο όπως πρέπει, όλα σε ένα ρετρό-πολυτελές περιβάλλον που σε ταξιδεύει. Εδώ, η παράδοση συναντά τη σύγχρονη ματιά.

Η κρητική απόλαυση του ντάκου σερβίρεται με χειροποίητο γαλοτύρι, ενώ η «σαλάτα του Κάστρου» συνδυάζει λόλα, φινόκιο, ρόκα, ανθότυρο και καρύδια.

Στα ορεκτικά ξεχωρίζουν οι μουσακοκεφτέδες, η σκοπελίτικη πίτα και οι πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με τρία είδη τυριών.

Στα κρέατα, κυριαρχεί το κοντοσούβλι Μετσοβίτικο και τα μπιφτέκια μοσχαρίσια XXL γεμιστά, πιάτα που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς κρεατοφάγους.

Info:

4. Μάγκας μοντέρνο μεζεδοπωλείο: Σαββατιάτικο απόγευμα με γεύση (Νέο Ψυχικό)

Ο «Μάγκας» στο Νέο Ψυχικό είναι ένα μοντέρνο καφενείο, ζεστό και φιλόξενο. Συνδυάζει την άνεση του σήμερα με τη νοσταλγία του χθες. Εδώ θα βρείτε το φιλέτο προβατίνας ψημένο σωστά, ενώ το καπνιστό μαστέλο Χίου στη σχάρα, συνοδευόμενο από μαρμελάδα σύκο, είναι μια γλυκιά και αναπάντεχη έκπληξη.

Οι τραγανοί, χειροποίητοι κολοκυθοκεφτέδες φέρνουν στο πιάτο τη νοστιμιά του καλοκαιριού που αφήσαμε πίσω μας. Το κριθαρότο με κόκορα κοκκινιστό είναι μελωμένο, γεμάτο αρώματα και μαγειρεμένο με υπομονή.

Για το τέλος, η σιροπιαστή και αρωματική πορτοκαλόπιτα με παγωτό καϊμάκι ή το cheesecake μερέντα με τραγανή βάση oreo κλείνουν ιδανικά το γεύμα, σε ένα περιβάλλον που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Info: