Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Αυτές είναι οι 4 πάστες με ιστορία σε ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο!

Τις ξέρετε;

21 Μαρτίου 2019 14:47
Αυτές είναι οι 4 πάστες με ιστορία σε ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο!

To 1915, ιδρύεται το παραδοσιακό γαλακτοπωλείο της οικογένειας Ασημακοπούλου στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρίσκεται και σήμερα, στον αριθμό 82 της οδού Χαριλάου Τρικούπη, με τις καλύτερες πάστες.

Κρέμες, ρυζόγαλα, φρέσκο γάλα στο ποτήρι είχαν την τιμητική τους. Μάλιστα, πέρα από το σερβίρισμα στα παραδοσιακά μαρμάρινα τραπέζια της εποχής, γινόταν και ντελίβερι από τα 20 ανίψια του ιδρυτή του γαλακτοπωλείου.

Γύρω στο 1930, τα 4 ανίψια Ασημακόπουλοι -που είχαν κατέβει με τα πόδια από το χωριό για να δουλέψουν στο θείο τους- αγοράζουν το μαγαζί έναντι 50.000 προπολεμικών δραχμών. Η πορεία προς την επιτυχία μόλις ξεκινά. Πρώτο βήμα η εισαγωγή αγελάδων από την Ολλανδία και η ίδρυση βουστάσιου. Πλέον, είναι σε θέση να παράγουν το δικό τους γάλα και να προμηθεύουν και άλλους γαλατάδες της Αθήνας.

Τη δεκαετία του ’80, βρίσκονται στο τιμόνι της επιχείρησης ο Δημήτρης και ο Θανάσης, παιδιά του Βασίλη Ασημακόπουλου. Δικό τους δημιούργημα είναι το πιο σύγχρονο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που υπήρξε ποτέ στην Αθήνα μέχρι τότε.
Τη δεκαετία του ’50, αφού νωρίτερα με δική τους πρωτοβουλία είχε ιδρυθεί συνεταιριστικό εργοστάσιο παραγωγής παγωτού, μπαίνουν δυναμικά στη ζαχαροπλαστική. Αρχικά με γαλακτομπούρεκα, τσουρέκια, παγωτά, πάστες ενώ μερικά χρόνια αργότερα, θα δοθεί και έμφαση στη σοκολατοποιία.

Τη δεκαετία του ’80, βρίσκονται στο τιμόνι της επιχείρησης ο Δημήτρης και ο Θανάσης, παιδιά του Βασίλη Ασημακόπουλου. Δικό τους δημιούργημα είναι το πιο σύγχρονο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που υπήρξε ποτέ στην Αθήνα μέχρι τότε. Στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου ξεκίνησε το παραδοσιακό γαλακτοπωλείο στις αρχές του αιώνα.

Δείτε εδώ, περισσότερα γλυκά που φτιάχνει αυτό το υπέροχο ζαχαροπλαστείο!

Πλέον στις ημέρες μας, η τρίτη γενιά, η Τζέιν και η Χριστίνα, έχει ήδη δώσει δυναμικά το παρόν στην επιχείρηση με φρέσκες ιδέες, αλλά και την ίδια προσήλωση στην εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών και τις παραδοσιακές συνταγές.

Tip: Στο ζαχαροπλαστείο Αφοι Ασημακόπουλοι χρησιμοποιούν αυθεντική ελληνική σοκολάτα, φρέσκο βούτυρο παραγωγής τους αλλά και γάλα απευθείας από επιλεγμένους κτηνοτρόφους.

Κλασσική Αμυγδάλου ή Νουγκατίνα: Εδώ όλη η υπόθεση είναι στη κρέμα πατισερί, η οποία οφείλει και πρέπει να είναι βελούδινη. Σίγουρα μετράει η ποιότητα των πρώτων υλών και κυρίως του αγελαδινού γάλακτος από το οποίο φτιάχνεται. Με αυτή την πάστα, η επιλογή του φρέσκου γάλακτος από Έλληνες παραγωγούς του ζαχαροπλαστείου Αφοί Ασημακόπουλοι δικαιώνεται. Όταν μάλιστα αυτή η κρέμα συνοδεύεται από πραγματικά αφράτο παντεσπάνι και ολόφρεσκα αμύγδαλα, τότε προκύπτει ένα γευστικό αποτέλεσμα που πρέπει να δοκιμάσεις.

Ποντικάκι: Με αυτό το γλυκό μεγαλώσαμε όσοι είμαστε λίγο πάνω από 30. Αναμνήσεις από αναρίθμητες βραδιές που κάποιος θείος, θεία, συγγενής ή γονιός ερχόταν στο σπίτι με ένα κουτί “ποντικάκια” για τα παιδιά. Εδώ το ποντικάκι είναι στην καλύτερη του εκδοχή.

Πάστα παλαιού τύπου: Απλά μοναδική. Έχει αυτό το κάτι που σου θυμίζει τα παιδικά σου χρόνια. Φτιάχνεται εδώ και δεκαετίες με την ίδια ακριβώς συνταγή. Σφιχτή κρέμα πατισερί κακάο, μια φίνα και πολύ λεπτή στρώση σαντιγί, παντεσπάνι με λαχταριστό κακάο και γυαλιστερό γλάσσο σοκολάτας.

Πάστα από Μους Σοκολάτας: Όχι αυτή δεν είναι η σοκολατίνα που έχεις συνηθίσει. Η αυθεντική ελληνική σοκολάτα που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, κάνει τη διαφορά. Μια γεύση που δύσκολα περιγράφεται με λόγια και μόνο αν τη δοκιμάσεις θα καταλάβεις τι σημαίνει ελληνική σοκολάτα.
Facebook Αφοί Ασημακόπουλοι / ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ, Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, Τηλ: 210 3610092

Φτιάξτε μια πεντανόστιμη και εύκολη πάστα με Lacta!

To ιδανικό γλυκό για όσους αγαπάνε τη Lacta! Μια εύκολη και οικονομική πάστα με την αγαπημένη σοκολάτα Lacta.

Για το παντεσπάνι θα χρειαστείτε:

140 γρ. ‏βούτυρο
440 γρ. ‏ζάχαρη
70 γρ. ‏κακάο
250 γρ. ‏βραστό νερό
250 γρ. ‏αλεύρι
1 1/2 κ.σ. ‏σόδα
1 πρέζα ‏αλάτι
3 ‏αυγά
1 ‏βανίλια
260 ml ‏ξυνόγαλο ή γιαούρτι
100 γρ. ‏σοκολάτα γάλακτος (lacta) ψιλοκομμένη

Για την κρέμα θα χρειαστείτε:

1 συσκευασία μεγάλη ‏τυρί κρέμα
4 φακελάκια ‏κρέμα στιγμής βανίλια
6 κούπες ‏γάλα
500 γρ ‏κρέμα γάλακτος
6 κ.σ. ‏ζάχαρη άχνη

Για την γκανάς θα χρειαστείτε:

400 γρ. ‏Lacta (ή άλλη σοκολάτα γάλακτος της αρεσκείας σας)
150 γρ. ‏γάλα εβαπορέ
1 κ.σ. ‏γλυκόζη ή μέλι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ προσθέτετε το κακάο και το βραστό νερό και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να δέσει το μείγμα. Αφήστε στην άκρη να κρυώσει. Εν τω μεταξύ στον κάδο του μίξερ προσθέτετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάτε με το φτερό, για τουλάχιστον 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Με το που αφρατέψει το μείγμα στον κάδο, προσθέτετε ένα ένα τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας (θέλουμε να χτυπηθούν καλά η ζάχαρη με τα αυγά). Όταν γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, προσθέτετε το μείγμα κακάο-νερό στον κάδο και χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνετε το ξυνόγαλα και ανακατεύετε. Ρίχνετε και το αλεύρι ανακατεμένο με τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύτε.

Ρίχνετε το μείγμα σε ένα μεγάλο ταψί βουτυρωμένο (εγώ έβαλα 35χ30 αλλά και λίγο μεγαλύτερο νομίζω θα είναι καλύτερο), προσθέστε τα κομματάκια lacta και ψήνετε για 25-30 λεπτά μέχρι να δείτε ότι το μαχαίρι βγαίνει στεγνό.

Για την κρέμα χτυπάτε τις κρέμες με το γάλα και ρίχνουμε το Φιλαδέλφεια. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σαντιγί και την στρώνετε πάνω από την πρώτη κρέμα.

Για την γκανας λιώνετε την σοκολάτα σε μπέν-μαρι και προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς να ομογενοποιηθεί. Τέλος προσθέτετε τη γλυκόζη και ξαναανακατεύουμε.

Αφού έχει κρυώσει το παντεσπάνι το βρέχετε ελαφρά με γάλα αραιωμένο με λικέρ της αρεσκείας σας, από πάνω στρώνετε την κρέμα,την σαντιγί και πάνω σε αυτήν την γκανας.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share