Τρίτη, 14 Μαΐου 2024

«Προσεγγίζοντας τον σουρεαλισμό»

28 Ιουνίου 2012
«Προσεγγίζοντας τον σουρεαλισμό»

Η αποδομητική δύναμη του σουρεαλισμού, του κινήματος που έφερε τα πάνω κάτω στη λογοτεχνία, την ποίηση και τα εικαστικά δεν σταμάτησε ποτέ να θέλγει το φιλότεχνο κοινό. Ακόμη και σήμερα οι καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν το σημαντικότερο, ίσως κίνημα του εικοστού αιώνα δοξάζονται ως καινοτόμοι και πρωτοπόροι μιας έκφρασης που αρνήθηκε πεισματικά οριοθετημένα σχήματα και πεπερασμένες αντιλήψεις. Οι θεωρίες του Φρόιντ που διαπέρασαν το έργο τους και τους οδήγησαν στο πειραματικό αυτοματισμό, η έμφαση στο ονειρικό στοιχείο και τη φαντασία καθώς κι η έντονη κρητική που άσκησαν στη θρησκευτική επιβολή, διατηρούν ακόμη και σήμερα ζωντανά τα στοιχεία μιας ασπαίρουσας και φαντασμαγορικής τέχνης. Άπειρες είναι οι ιστορίες των συζητήσεων-διενέξεων μεταξύ Αντρέ Μπρετόν-συγγραφέα και του ομώνυμου σουρεαλιστικού μανιφέστου-Πολ Ελυάρ και των αρθρογράφων της εφημερίδας Literature στα διάφορα καφέ του Παρισιού-κι όχι μόνο. Μνημειώδης επίσης παραμένει και η μορφή του Σαλβαντόρ Νταλί αλλά και των Αρπ, Ντε Κίρικο, έρνστ, Μαν Ρέι, Πικάσο-για να αναφέρουμε απλώς μερικούς από τους σημαντικότερους.

Φέρνοντας λοιπόν και πάλι στο προσκήνιο το έργο των σουρεαλιστών το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στους χώρους του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Χώρα της Άνδρου έκθεση με περισσότερα από 100 περίπου ενθέματα. Μέσα από τα κολλάζ, ζωγραφικά έργα, γλυπτά, κατασκευές, χαρακτικά, φωτογραφίες- καθώς και αρχεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν φέτος την ευκαιρία να «προσεγγίσουν τον σουρεαλισμό», μέσα από έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Το πρώτο μέρος, που θα αποτελεί και τον κύριο άξονα του αφιερώματος θα αναφέρεται στην ιστορική διάσταση του κινήματος, το οποίο καθοριστικά επηρέασε τον 20ό αιώνα, με έργα είκοσι περίπου καλλιτεχνών και αρχειακό υλικό αυτών που το συγκρότησαν, αλλά και όσων στην πορεία προσχώρησαν σ’ αυτό.

Στο δεύτερο μέρος θα γίνεται λογοτεχνική και εικαστική αναφορά στα ονόματα που συγκρότησαν τον ελληνικό υπερρεαλισμό.

Η έκδοση που θα συνοδεύει την έκθεση θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο ΜΙΚΡΗ ΆΡΚΤΟΣ σε ελληνικά και αγγλικά και θα περιλαμβάνει εισαγωγικό κείμενο του κ. Κυριάκου Κουτσομάλλη, διευθυντή του Μουσείου καθώς και κείμενα των κυριών Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, Νάντιας Αργυροπούλου, Ιουλίτας Ηλιοπούλου και Νίκης Λοϊζίδη και των κυρίων Νάνου Βαλαωρίτη και Αλέκου Φασιανού.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν και φέτος συμπληρωματικές εκδηλώσεις, όπως η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα το σουρεαλισμό και ομιλητές εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και συντονίστρια όπως κάθε χρόνο την Πρύτανη κυρία Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

Από 1/7-30/9 στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στους χώρους του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Χώρα της Άνδρου
Πηγή:protothema.gr

 

Ροή ειδήσεων

Share