Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου στο Μέγαρο Μουσικής στις 12/2

9 Φεβρουαρίου 2011
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου στο Μέγαρο Μουσικής στις 12/2

Από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, η περίφημη LSO (London Symphony Orchestra), στα εκατό και πλέον χρόνια ζωής της έχει να επιδείξει, πέραν της λαμπρής καλλιτεχνικής της πορείας, με εμφανίσεις στην έδρα της - το Μπάρμπικαν του Λονδίνου - αλλά και σε περιοδείες σε όλο τον κόσμο, σημαντικό εκπαιδευτικό έργο και ηχογραφήσεις που έχουν αφήσει εποχή. Με την Ορχήστρα έχουν συνεργαστεί μεγάλοι αρχιμουσικοί, όπως ο Μπέρναρντ Χάιτινκ, ο Πιερ Μπουλέζ, ο Αντρέ Πρεβέν και ο Σάιμον Ρατλ. Στο Μέγαρο Μουσικής η LSO θα δώσει δύο συναυλίες υπό τη διεύθυνση του Μόνιμου Προσκεκλημένου Αρχιμουσικού της, του Βρετανού Ντάνιελ Χάρντινγκ. Ο κορυφαίος Βρετανός αρχιμουσικός της είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό, αφού τον Μάιο του 2009 διηύθυνε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Βασιλική Ορχήστρα Κοντσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ. Η επιστροφή του με τη Συμφωνική του Λονδίνου αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό μουσικό γεγονός.

Στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης στο πλαίσιο του Κύκλου "Μεγάλες Ορχήστρες - Μεγάλοι Μαέστροι" η LSO θα παρουσιάσει έργα Ρίχαρντ Στράους, Σούμαν, Βάγκνερ και Μπραμς.

Τα συμφωνικά ποιήματα "Don Juan" και "Τάδε έφη Ζαρατούστρα" του Richard Strauss καθώς και το "Κοντσέρτο για πιάνο αρ 23" του Wolfgang Amadeus Mozart περιλαμβάνει το πρόγραμμα της LSO το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου. Σολίστ η εξαιρετικά δημοφιλής και στο ελληνικό κοινό, πιανίστα Ελέν Γκριμώ, Για το ταλέντο, το πάθος και την υψηλή δεξιοτεχνία της, το περιοδικό International Record Review του Λονδίνου έγραφε το 2008 «...είναι πράγματι μια ξεχωριστή μουσικός, ικανή να μετουσιώνει την κατά βάση κρουστή φύση του πιάνου και να δημιουργεί μαγικούς κόσμους...»

Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου το πρόγραμμα της LSO περιλαμβάνει : το συμφωνικό ποίημα του Richard Wagner "Ειδύλλιο του Ζήγκφριντ", το "Κοντσέρτο για βιολί" του Johannes Brahms και το συμφωνικό ποίημα του Richard Strauss "Θάνατος και Εξαΰλωση". Συμπράττει η Ζανίν Γιάνσεν, που φιλοξενήθηκε πριν λίγα χρόνια στο Μέγαρο σαν 'ανερχόμενο αστέρι' στη Σειρά Rising Star και τώρα επιστρέφει σαν λαμπερό αστέρι, αφού η καριέρα έχει ήδη απογειωθεί. Η Ζανίν Γιάνσεν, ήδη τιμημένη με την ύψιστη διάκριση για έναν καλλιτέχνη στην πατρίδα της, Ολλανδία, μία πραγματικά συναρπαστική και πολύπλευρη καλλιτέχνης, έχει ήδη στο ενεργητικό της συνεργασίες με μαέστρους διεθνούς κύρους. Γι αυτήν έγραψε το 2008 η Hilary Finch στους Times: «Η Ζανίν Γιάνσεν έδωσε μια εξαιρετική παράσταση... είχα πολύ καιρό να ακούσω μια τόσο άμεση εκφραστικά, στιβαρή και συγχρόνως τόσο ευαίσθητη και εκλεπτυσμένη ερμηνεία.»

Ώρα έναρξης 20:30

 

Μουσική

Ροή ειδήσεων

Share