Σπάνια Χριστουγεννιάτικη έκλειψη Ηλίου! Πότε έρχεται το "Δαχτυλίδι της φωτιάς";

Μην την χάσετε!

Το σπάνιο φαινόμενο της Χριστουγεννιάτικης έκλειψης Ηλίου, έρχεται στις 26 Δεκεμβρίου 2019. Ολόκληρος ο πλανήτης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει αυτό το ξεχωριστό θέαμα!

Expand player

Στις 21 Δεκεμβρίου ο Ήλιος μπήκε στο χειμερινό ηλιοστάσιο, και ήταν η μεγαλύτερη νύχτα της χρονιάς! Στις 26 Δεκεμβρίου, σε μερικά μέρη του κόσμου, ο ήλιος θα κρυφτεί από το φεγγάρι και στη συνέχεια, για μερικά πολύτιμα λεπτά, θα εμφανιστεί ένας «δακτύλιος φωτιάς» στον ουρανό.

Είναι ένα ιδιαίτερο φαινόμενο ηλιακής έκλειψη καθώς προκύπτει όταν το φεγγάρι είναι σχετικά μικρό στον ουρανό. Αν και το νέο φεγγάρι θα περάσει κατευθείαν μπροστά από τον ήλιο, δεν θα μπορέσει τον καλύψει εξ ολοκλήρου. Αυτό συμβαίνει διότι σήμερα είναι μακρύτερα από το μέσο όρο από τη Γη, οπότε το μέγεθος του είναι 3% μικρότερο από αυτό του ήλιου.

Η σκιά του φεγγαριού, που ονομάζεται antumbra, θα παράγει ένα δαχτυλίδι από έντονο ηλιακό φως γνωστό και ως «δαχτυλίδι της φωτιάς» που λάμπει γύρω από τη σκοτεινή σιλουέτα του φεγγαριού.

Αυτή θα είναι η τελική έκλειψη του 2019 και δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να την απολαύσουν όλοι καθώς θα είναι ορατή μόνο σε μέρη της Ευρώπης, της Ασίας, της Αυστραλίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Αυτό το παράξενο θέαμα θα διαρκέσει για 3 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα κατ’ ανώτατο όριο.

Βεβαιωθείτε ωστόσο ότι αν σκοπεύετε να παρατηρήσετε το φαινόμενο θα πρέπει να έχετε την κατάλληλη προστασία ματιών γιατί είναι επικίνδυνο να βλέπετε τον ήλιο δια γυμνού οφθαλμού σε όλα τα στάδια αυτής της έκλειψης.

Η επόμενη ηλιακή έκλειψη είναι μια άλλη δακτυλιοειδής έκλειψη, η οποία θα συμβεί στις 21 Ιουνίου 2020. Κατά σύμπτωση, αυτή είναι και η ημερομηνία για το θερινό ηλιοστάσιο στο βόρειο ημισφαίριο και το χειμερινό ηλιοστάσιο στο νότιο ημισφαίριο.

Βρέθηκε μαύρη τρύπα 70 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο που κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει! (Photos)

Ανακαλύφθηκε μια μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας,που είναι ανησυχητικά μεγάλη, και «αμφισβητεί» τα υπάρχοντα μοντέλα για το πώς εξελίσσονται τα αστέρια, σύμφωνα με τους αστρολόγους. Είναι 70 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο!

Δείτε επίσης: NASA: Ο πρώτος στα χρονικά "γυναικέιος περίπατος" στο διάστημα!

Η τρύπα ονομάζεται LB-1 και βρίσκεται μόλις 15.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, και έχοντας μάζα 70 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο!

Λόγω της μεγάλης μάζας της, η LB-1 δεν θα έπρεπε να υπάρχει, με βάση τις μέχρι τώρα γνώσεις της επιστήμης, διότι, καμία έκρηξη σούπερνοβα δεν θα μπορούσε να την παράξει!

Οι ειδικοί, λοιπόν, πιστεύουν ότι, ίσως, έχουμε να κάνουμε με ένα νέο είδος μαύρης τρύπας, που σχηματίζεται από κάποιον άλλον, άγνωστο -ακόμη- φυσικό μηχανισμό.

«Ο Γαλαξίας εκτιμάται ότι περιέχει 100 εκατομμύρια αστρικές μαύρες τρύπες (σ.σ. θυμίζουμε, αποτελούν, ουσιαστικά, κατά μία έννοια, το τελικό στάδιο της εξέλιξης των άστρων), αλλά η LB-1 είναι διπλάσια απ' ό,τι θεωρούσαμε εφικτό να υπάρχει εκεί έξω», δήλωσε ο Λίου Τζίφενγκ, καθηγητής του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Κίνας, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας.

«Οι μαύρες τρύπες, μιας τέτοιας μάζας, δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν στον γαλαξία μας, σύμφωνα με τα περισσότερα από τα σημερινά μοντέλα της αστρικής εξέλιξης», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες πιστεύουν, γενικά, ότι υπάρχουν δύο τύποι μαύρων οπών. Οι πιο συνηθισμένες αστρικές μαύρες τρύπες -έως 20 φορές πιο μεγάλες από τον Ήλιο- σχηματίζονται όταν το κέντρο ενός πολύ μεγάλου αστέρα καταρρέει μέσα από τον εαυτό του.

Από την άλλη, οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερες από τον Ήλιο και η προέλευσή τους είναι αβέβαιη.

Αλλά οι ερευνητές πίστευαν ότι «τα τυπικά αστέρια στον Γαλαξία αποβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού τους αερίου μέσω των αστρικών ανέμων, εμποδίζοντας την εμφάνιση μιας μαύρης τρύπας μεγέθους LB-1. Οι θεωρητικοί θα πρέπει τώρα να αναλάβουν την πρόκληση να εξηγήσουν πώς διαμορφώθηκε αυτό το πράγμα»...

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Τα μυστικά της υπόθεσης για την επιστήμονα της NASA, Ελένη Αντωνοπούλου!

NASA: Πλησιάζουν τη Γη δύο αστεροειδείς!

Ανακάλυψη σοκ από τη NASA: Εντοπίστηκε ηλιακό σύστημα με πλανήτες σαν τη Γη!

Διαβάστε περισσότερα θέματα Tech στο Athensmagazine.gr