Κι όμως! Βρέθηκε τροφή που μπορεί να θεραπεύσει το άσθμα

Τι έδειξε μελέτη

Η συχνότητα του άσθματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες. Η σωστή διατροφή αποτελεί βασική παράμετρο για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση του άσθματος.

Expand player

Ελληνίδα ερευνήτρια βρήκε ότι ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής μπορεί να καταπολεμήσει το άσθμα και να θεραπεύσει την έξαρση των συμπτωμάτων.

Μετά από έρευνες βρέθηκε ότι μια τροφή δρα προστατευτικά όσον αφορά τις κρίσεις του άσθματος.

Η κλινική μελέτη έγινε σε συνεργασία του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, το European Institute of Nutritional Medicine της Ρώμης και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μάλιστα αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Human Nutrition and Dietetics» και έδειξε ότι παιδιά με άσθμα που ακολούθησαν μια υγιεινή μεσογειακή δίαιτα εμπλουτισμένη με λιπαρά ψάρια είχαν βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία μετά από έξι μήνες. Ωστόσο προσοχή σε αυτά τα 9 ψάρια!

Τι έδειξε η μελέτη

Η επικεφαλής ερευνήτρια Μαρία Παπαμιχαήλ, κλινική διαιτολόγος, ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης, τόνισε ότι τα ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα, ο γαύρος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, ως μέρος μιας υγιεινής μεσογειακής διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις άσθματος στα παιδιά.

Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 64 παιδιά από την Αθήνα, ηλικίας 5 έως 12 ετών με ελαφριά συμπτώματα άσθματος. Οι ερευνητές από Ελλάδα, την Ιταλία και Αυστραλία τα χώρισαν σε δυο ομάδες. Η μία ομάδα ακολούθησε μια συμβατική διατροφή και η άλλη ομάδα κατανάλωνε δύο γεύματα μαγειρεμένων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα για έξι μήνες.

Στο τέλος της μελέτης, βρέθηκε ότι τα παιδιά που κατανάλωσαν ψάρι είχαν μειωμένη βρογχική φλεγμονή κατά 14 μονάδες.

Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν «βόμβες» θρεπτικών συστατικών και κυρίως ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση που καταπραΰνει τη βρογχική φλεγμονή, ένα σύνηθες σύμπτωμα του άσθματος.

Αν καταναλωθούν δυο φορές την εβδομάδα μπορούν να καταπολεμήσουν το παιδικό άσθμα.

Σημειώνεται ότι ένα στα 10 παιδιά στην Ελλάδα πάσχουν από άσθμα με αποτέλεσμα να έχουν πάντα μαζί τους τα εισπνεόμενα, κυρίως κορτικοστεροειδή, φάρμακα.

8 Υπερτροφές για να μην αρρωστήσετε ποτέ!

Υπάρχουν άπειρες τροφές που είναι πλούσιες πηγές βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων…

Το μόνο που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να τις μάθουμε και να τις εντάξουμε στο καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα, προκειμένου να θωρακίζουμε τον οργανισμό μας από τις ασθένειες.

Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε τις 8 υπερ-τροφές του χειμώνα που θα πρέπει να κατέχουν περίοπτη θέση στην κουζίνα σας όλο το χρόνο!

Μαύρη σοκολάτα

Πρόκειται για μία από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών, σιδήρου, μαγνησίου και ψευδάργυρου, στοιχείο απαραίτητο για δυνατό ανοσοποιητικό. Μην θεωρείτε πως η σοκολάτα γάλακτος θα έχει τα ίδια αποτελέσματα, καθώς το ποσοστό κακάου είναι αυτό που κάνει την ουσιαστική διαφορά.

Μπρόκολο

Μπορεί να μη θέλετε ούτε να το βλέπετε, αλλά ίσως αλλάξετε γνώμη αν μάθετε ότι μία μερίδα προσφέρει παραπάνω από την ημερήσια προτεινόμενη δόση βιταμίνης C, μαζί με τις βιταμίνες A, D, B6, K, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο. Παράλληλα, το μπρόκολο βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, εξουδετερώνοντας τα περιττά στοιχεία που έχουν εισέλθει σε αυτόν.

Κινόα

Οι μαγικοί σπόροι της είναι τράπεζες αμινοξέων, πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών, καλίου και σιδήρου. Ανάλογα με τον τρόπο που θα τους μαγειρέψετε τρώγονται είτε για πρωινό είτε για συνοδευτικό στο δείπνο.

Δείτε με την ευκαιρία: 9+1 τροφές που προστατεύουν την καρδιά

Αβοκάντο

Δεν επωφελείται μόνο η καρδιά σας, αλλά ολόκληρο το σώμα από τις φυτικές ίνες, τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τα υγιή λιπαρά του. Σύμφωνα με έρευνες, το αβοκάντο έχει αντικαρκινική δράση, ενώ έχει την ιδιότητα να ρίχνει τη χοληστερίνη και την πίεση.

Καρότα

Αποτελεί «τράπεζα» βήτα-καροτένιου, που μετατρέπεται από τον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βιταμίνη Α είναι βασικό στοιχείο για την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ ειδικά το χειμώνα μας προστατεύει από ιούς και αναπνευστικά προβλήματα.

Σολομός

Η έλλειψη ήλιου το χειμώνα είναι δυνατό να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Καλό θα είναι λοιπόν να φροντίζετε να την προσλαμβάνετε από τροφές πλούσιες σε αυτή, όπως είναι ο σολομός. Να θυμάστε ότι 120 γραμμάρια σολομού την ημέρα, αντιστοιχούν σε 10-15 λεπτά ηλιοθεραπεία το χειμώνα!

Παντζάρι

Είναι πλούσια σε φωτοχημικά και αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, βοηθώντας στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.

Μην πετάτε ατ πράσινα φύλλα, καθώς είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C, βήτα-καροτενίου, ασβεστίου και σιδήρου.

Ρόδι

Από πού να ξεκινήσουμε; Τα ρόδια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και τανίνες με αντιοξειδωτική δράση, ενώ μας προσφέρουν επίσης φολικό οξύ, κάλιο και βιταμίνες Ε και Β6.Τα θρεπτικά συστατικά τους δρουν ενάντια στη δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο, τα καθιστά σημαντικά για ένα υγιές σώμα που πάντα έχει ανάγκη από το συνήθως ελλειμματικό κάλιο.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

3 μόνο τροφές έτρωγε η πριγκίπισσα Νταϊάνα και δεν έπαιρνε ούτε γραμμάριο!

Σωστή διατροφή: Μάθε πως πρέπει να βάζεις ελαιόλαδο στο φαγητό σου!