Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σωστή διατροφή: Μάθε πως πρέπει να βάζεις ελαιόλαδο στο φαγητό σου!

Μην το παρακάνεις με το λάδι

29 Σεπτεμβρίου 2021 18:45
Σωστή διατροφή: Μάθε πως πρέπει να βάζεις ελαιόλαδο στο φαγητό σου!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λένε ότι τα φαγητά γίνονται νόστιμα όταν χρησιμοποιείς μαργαρίνες… Ναι μπορεί να έχουν δίκιο, είναι όμως βαριά, όχι μόνο για το στομάχι αλλά για όλο τον οργανισμό μας. Άλλοι πάλι φοβούνται ότι θα παχύνουν χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο στη μαγειρική… αλλά κάνουν λάθος.

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους το ελαιόλαδο μπορεί να έχει παραπάνω θερμίδες από τα άλλα σκευάσματα, ωστόσο είναι μονοακόρεστο λίπος, ενώ το αγελαδινό βούτυρο περιέχει σε μεγάλο βαθμό κορεσμένα και τρανς λιπαρά, που επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς. Σε αντίθεση με το αγελαδινό βούτυρο, οι φυτικές soft μαργαρίνες έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες, περιέχουν πολύ λιγότερα κορεσμένα (5-7g κορεσμένων λιπαρών για το βούτυρο και 1,5-2g για τη φυτική μαλακή μαργαρίνη, ανά μερίδα 10γρ.) και καθόλου τρανς λιπαρά.

Το ελαιόλαδο είναι βασικό για την διατροφή των Ελλήνων εδώ και χιλιετίες. Εχει τις ρίζες του περίπου στο 6.000 π.Χ. και παρά την τεχνολογική πρόοδο η διαδικασία παρασκευής του εξακολουθεί να είναι ίδια και απαράλλαχτη. Οι ελιές συλλέγονται, πλένονται και συνθλίβονται εν ψυχρώ σε ελαιόμυλο κι έτσι βγαίνει το πρώτο λάδι που περνά και άλλη επεξεργασία και φθάνει μέχρι το τραπέζι μας σε διάφορους τύπους.

Σωστή διατροφή: Μάθε πως πρέπει να βάζεις ελαιόλαδο στο φαγητό σου!

Θερμίδες και θρεπτική αξία

Το ελαιόλαδο έχει λίγες παραπάνω θερμίδες , δηλαδή 14 γραμμάρια λίπος και 120 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Αλλά το λάδι ανήκει στην ομάδα του λίπους και είναι μονοακόρεστο λιπαρό οξύ. Τα μονοακόρεστα λίπη είναι η μια ομάδα από τα ακόρεστα λίπη, περιέχουν διπλούς δεσμούς μεταξύ των ατόμων του άνθρακα που περιέχουν ένα ζευγάρι λιγότερα υδρογόνα στη χημική τους αλυσίδα. Τα μονοακόρεστα λίπη είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου.

Η θρεπτική του αξία μεγάλη, ένα κουταλάκι του γλυκού περιέχει 5 γραμμάρια λίπους και 45 θερμίδες. Από αυτό 14% είναι κορεσμένα λίπη, 74% μονοακόρεστα λίπη και 8% πολυακόρεστα λίπη. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι το ελαιόλαδο δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, που είναι αντιοξειδωτική, Προβιταμίνη Α αντιξηροφθαλμική, βιταμίνη Κ αντιαιμορραγική, βιταμίνη Δ αντιραχητική, Λινολεϊκό Οξύ, Ελαϊκό Οξύ, Φαινόλη, Χλωροφύλλη. Μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο αντιστοιχεί με 120 θερμίδες, 14 γρ. λίπους αντιστοιχούν με 11γρ. μονοακόρεστου λίπους. Απορροφάται εύκολα, βοηθά στη χώνεψη, μειώνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις πιθανότητες για καρκίνο, ή διαβήτη.

Πόσο ελαιόλαδο πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Η σωστή διατροφή περιλαμβάνει το 30% των θερμίδων που καταναλώνουμε την ημέρα να προέρχεται από λίπη. Από αυτό το ποσοστό το 10% θα πρέπει να είναι ελαιόλαδο. Δηλαδή ένα άτομο που χρειάζεται 2000 θερμίδες πρέπει να καταναλώνει τεσεράμισι κουταλάκια λάδι την ημέρα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share