Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

9+1 τροφές που προστατεύουν την καρδιά

Συστατικά με καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες

27 Σεπτεμβρίου 2021 11:10
9+1 τροφές που προστατεύουν την καρδιά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πληθώρα μελετών υποδεικνύει ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών ή κάποιων ενεργών συστατικών τους μπορεί να συνδέεται με μείωση του κινδύνου για νοσήματα της καρδιάς.

Συστατικά των τροφών με αποδεδειγμένες καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, είναι:

  • οι διαλυτές φυτικές ίνες
  • οι φυτοστερόλες
  • οι πολυφαινόλες (φλαβανόλες, ανθοκυανιδίνες, κατεχίνες)
  • τα ω-3 λιπαρά οξέα (ιχθυέλαια)οι βιταμίνες Α (λυκοπένιο, β-καροτένιο)
  • βιταμίνες D και Eβιταμίνη C
  • το φυλλικό οξύτο κάλιο κ.ά.

 9+1 τροφές που προστατεύουν την καρδιά

Τροφές για την υγεία της καρδιάς

  • Μπρόκολο

Αποτελεί καλή πηγή φυλλικού οξέος και φυτικών ινών. Τελευταία έχει βρεθεί ότι η γλυκοσινολάτη που εμπεριέχει, προστατεύει το μυοκάρδιο από βλάβη που προκαλείται λόγω επαναιμάτωσης μετά από ισχαιμία. Μάλιστα το φρέσκο μπρόκολο σε σχέση με το βρασμένο υπερέχει ποσοτικά ως προς τα καρδιο-προστατευτικά του συστατικά. Αντιθέτως αυτές είναι οι τροφές δηλητήριο για την καρδιά!

  • Ντομάτα

Περιέχει λυκοπένιο και βιταμίνη C, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι συστατικά της μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) και ίσως και την αρτηριακή πίεση.

  • Καρότα

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου κι έτσι ελαττώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη. Επίσης, περιέχουν διαλυτές ίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη.

  • Αγκινάρα

Περιέχει αρκετές πολυφαινόλες, όπως η λουτεολίνη, η απιγενίνη και το καφεϊκό οξύ, που αναστέλλουν μια ενδοπεπτιδάση η οποία σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά, την μεταλλοπρωτεϊνάση.

  • Πορτοκάλι

Συνιστά καλή πηγή πεκτίνης και καλίου, που συντελούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Μια μικρή μελέτη έδειξε, ότι ο χυμός πορτοκαλιού ίσως βελτιώνει τη λειτουργία των αγγείων και προκαλεί μέτρια μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσω του αντιοξειδωτικού εσπεριδίνη.

  • Ρόδι

Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε πολυφαινόλες, με υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει σημαντικές αντιαθηρωματικές καθώς και αντιυπερτασικές ιδιότητες.

  • Κεράσια

Περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα αγγεία.

  • Κουάκερ

Η βρώμη είναι γνωστή για τις αντιυπερλιπιδαιμικές της ιδιότητες, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς της σε βήτα-γλυκάνες. Συντελεί στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου κι επιπλέον περιέχει περισσότερες από 20 μοναδικές πολυφαινόλες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, τις αβενανθραμίνες.

  • Καστανό ρύζι

Υπάρχουν ενδείξεις ότι βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ αφού μειώνει την LDL χοληστερόλη και βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου.

  • Σολομός

Είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα EPA και DHA, τα οποία ελαττώνουν τον κίνδυνο για αρρυθμία, που μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο, μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και την αρτηριακή πίεση κι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον, είναι καλή πηγή βιταμίνης D, η έλλειψη της οποίας συνδέεται με τα καρδιαγγειακά.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share