Κορωνοϊός: Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο που θα βάλει τέλος στον εφιάλτη;

Ραγδαίες εξελίξεις

Πλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μιλάει επίσημα για πανδημία!

Expand player

Ο λόγος που οι επιστήμονες βρίσκονται σε αναστάτωση δεν έχουν να κάνουν με τα συμπτώματα του κορωνοϊού. Η πλειονότητα του κόσμου που θα νοσήσει θα έχει συμπτώματα μιας απλής γρίπης.

Το άγχος όλων είναι να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού για να αντέξουν τα συστήματα υγείας και να μην γονατίσουν αν πέσουν εκατοντάδες κρούσματα μαζί. Και φυσικά για να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο.

Οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι πράγματι τους καλοκαιρινούς μήνες θα υπάρχει μια ύφεση, όμως τον ερχόμενο χειμώνα ο ιός θα επανέλθει. Γι’ αυτό και γίνεται πραγματικά αγώνας δρόμου για το εμβόλιο.

Παρόλα αυτά τα μηνύματα που έρχονται από την επιστημονική κοινότητα δεν είναι πολύ αισιόδοξα. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο ούτε το 2021 (για το 2020 δεν γίνεται καν συζήτηση).

Και αυτό γιατί ακόμα και αν βρεθεί μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές ώστε να σιγουρευτούν ότι δεν θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει, λόγω παρενεργειών, θα περάσει χρόνος.

Η αισιόδοξη πρόβλεψη μιλάει για το 2022. Και αυτό με ερωτηματικό…

Κορωνοϊος: Αυτά είναι τα 13 νοσοκομεία αναφοράς

Γνωστά έκανε το Υπουργείο Υγείας τα 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό.

Συνεχίζεται η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ορίσει 13 νοσοκομεία αναφοράς, την ώρα που καταγράφηκε ο πρώτος νεκρός από κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Ήταν ο 66χρονος από την Αμαλιάδα (σ.σ. το 9ο επιβεβαιωμένο κρούσμα), ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στην Εντατική. Είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους.

Όπως γνωστοποιεί το Υπουργείο Υγείας, στα 13 νοσοκομεία αναφοράς αντιμετωπίζονται κρούσματα ή πιθανά κρούσματα κορωνοϊού. Παράλληλα, το υπουργείο ενημερώνει ότι έχει ξεκινήσει η λειτουργία των isolation boxes.

Πρόκειται για κοντέινερ σε εξωτερικούς χώρους νοσοκομείων ως σημεία διαλογής ύποπτων κρουσμάτων του κορωνοϊού, προκειμένου οι ασθενείς να μην πηγαίνουν στα επείγοντα και να απομονώνονται απευθείας, εφόσον βγουν θετικοί στον επικίνδυνο ιό.

Η λίστα με τα 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό

1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας

6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».

Καμία έλλειψη σε γάντια, μάσκες και στολές στα 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον τον κορωνοϊό

Σε αυτά τα υγειονομικά ιδρύματα, καθώς και στα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών, έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Στο εσωτερικό τους έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι απομόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης για ασθενείς με κορωνοϊό.

Το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας πονόλαιμος, καταρροή, μυαλγίες) και πρόσφατο ταξίδι (έως και 14 ημέρες πριν) σε χώρα υψηλού κινδύνου ή που ήρθαν σε επαφή με κάποιον από εν λόγω ταξιδιωτικό προορισμό, παραμένουν κατ’ οίκον και επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στη νέα τηλεφωνική γραμμή του Οργανισμού.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Θεσσαλονίκη: Εξιτήριο για την 38χρονη, πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Θετικός σε κορωνοϊό και ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους

Κορωνοϊός: Θετικός στον ιο και ο Τομς Χανκς με την σύζυγό του