ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

4+1 φόροι που πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Πρωτοχρονιά!

4+1 φόροι που πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Πρωτοχρονιά!
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Η χώρα βρίσκεται στην «καρδιά» της εορταστικής περιόδου όμως υπάρχουν ακόμη 4+1 φόροι που πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Πρωτοχρονιά! Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης αυτή είναι η ημερομηνία που θα καταβληθούν τα χρήματα στο λογαριασμό σας!

Τέλη κυκλοφορίας 2020

Για τους «ξεχασιάρηδες» και όσους αδυνατούσαν μέχρι σήμερα να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας η λήξη της προθεσμίας καταβολής είναι η 31η Δεκεμβρίου. Οσοι δεν πληρώσουν έγκαιρα τα τέλη θα επωμιστούν ένα πρόστιμο της τάξης του 100% -εν ολίγοις θα πληρώσουν… διπλά τέλη κυκλοφορίας.

Να σημειωθεί ότι:

  • Όσοι έχουν επιβατικό Δ.Χ. όχημα, φορτηγό ή λεωφορείο θα πληρώσουν μισό πρόστιμο (+50%)
  • Δεν θα πληρώσουν πρόστιμο όσοι οφείλουν τέλη κυκλοφορίας ύψους μικρότερου των 30 ευρώ
  • Όσοι δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μπορούν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους

Εισφορές

Έως την Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου έχουν προθεσμία να πληρώσουν τις εισφορές Νοεμβρίου του ΕΦΚΑ αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, την ίδια ημερομηνία θα γίνει η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

ΕΝΦΙΑ δόση… τέταρτη

Ένας από τους βασικούς φόρους που πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 είναι ο ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η μη πληρωμή της οποίας θα επιφέρει προσαύξηση στο ύψος της δόσης.

Η προσαύξηση (πρόστιμο) είναι της τάξης του +0,73% και επιβάλλεται για κάθε μήνα καθυστέρησης. Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση αναστολής πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4223/2013, πραγματοποιείται από τις ΔΟΥ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ. 1250/2014 της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων. Η αίτηση δύναται να υποβληθεί μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου.

Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων

Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά όλα τα εισοδήματά τους στη Φορολογική Διοίκηση με δήλωση που υποβάλλεται μέχρι και την τελευταία ημέρα του 6ου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους. Για το φορολογικό έτος από την 1η Ιουλίου του 2018 έως τις 30 Ιουνίου του 2019 η δήλωση υποβάλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Φόρος ασφαλίστρων

Για τα ασφάλιστρα και δικαιώματα που γίνονται απαιτητά το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ο φόρος καταβάλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Προσοχή! Οι φόροι που θα πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες το 2020!

Με νέα κλίμακα θα φορολογηθούν το 2020 μισθωτοίσυνταξιούχοιαγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες.  Φοροελαφρύνσεις ύψους 1.300 ευρώ! – Ποιους αφορά;

Η νέα κλίμακα θα περιλαμβάνει μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από 22% σήμερα για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπονται – σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος» – και σημαντικές αλλαγές στις εκπτώσεις φόρου, βάσει των οποίων θα προκύπτουν τα νέα αφορολόγητα όρια για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με ή χωρίς παιδιά.

Από τις αλλαγές στη φορολογία μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι, επειδή δεν έχουν αφορολόγητο, θα καρπωθούν όποια αλλαγή παρουσιάζεται στη φορολογική κλίμακα κατά την εκκαθάριση της δήλωσής τους το 2021 (εισοδήματα 2020).

Οι μισθωτοί, οι αγρότες και οι συνταξιούχοι θα έχουν νέες εκπτώσεις φόρων, οι οποίες σε συνδυασμό με τις αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές θα οδηγήσουν σε μείωση φόρων για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, σε μικρότερη μείωση φόρων για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ.

Από εκεί και πάνω, εάν πρόκειται για άγαμο ή έγγαμο χωρίς παιδιά, το ετήσιο όφελος θα είναι 17 ευρώ αν το εισόδημα φτάνει έως 50.000 ευρώ ετησίως.

Δείτε αναλυτικά στον πίνακα το όφελος από τις μειώσεις φόρων το 2020:

Εκπτώσεις φόρων για ιδιοκτήτες ακινήτων! Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης;

Εκπτώσεις φόρου στο 40%-50% της δαπάνης που πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για ενεργειακή, αισθητική ή λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων, αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων με ταυτόχρονη αναστολή του φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις σε συνδυασμό με τον δραστικό περιορισμό των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ενσωματώνονται στις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση. ΕΝΦΙΑ: Τα λάθη που πρέπει να διορθώσετε για να κερδίσετε τις εκπτώσεις!

Πηγή με γνώση των συζητήσεων αναφέρει στα «ΝΕΑ» πως σχεδιάζεται μία ακόμα κίνηση – έκπληξη με φορολογικό ενδιαφέρον την οποία θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και η οποία προφανώς δεν ανακοινώνεται. Στη λίστα των υποψήφιων μέτρων – έκπληξη χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις περιλαμβάνεται και η παροχή «επιβράβευσης» συνεπών φορολογουμένων και δανειοληπτών (οι τράπεζες ξεκινούν ήδη να εφαρμόζουν σχετικές πρωτοβουλίες) οι οποίοι σήκωσαν τα βάρη της κρίσης, με μεγάλη δυσκολία χωρίς να αφήσουν όμως απλήρωτους λογαριασμούς.

Νέες διατάξεις

Στο υπουργείο Οικονομικών οι νέες διατάξεις γράφονται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις καθώς στο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Σεπτέμβρη ή το αργότερο τον Οκτώβρη θα περιλαμβάνεται και η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Από την καθιέρωση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος έχουν περάσει πια περισσότερα από πέντε χρόνια και στο μεσοδιάστημα μια σειρά νέων διατάξεων νόμου και ερμηνευτικών εγκυκλίων έχουν δημιουργήσει για μία ακόμα φορά μια χαοτική κατάσταση διάσπαρτων διατάξεων.

Ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας καθορίζει τη διαδικασία προσδιορισμού και είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου καθώς και τα πρόστιμα και τις διοικητικές κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος από την πλευρά του ρυθμίζει τη φορολογία εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων και στις νέες του διατάξεις θα προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων (χρήση 2019) από το 28% στο 24% και των μερισμάτων από το 10% στο 5%.
 
Για το 2020 προβλέπεται μια ακόμα δραστική μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%. Οι διατάξεις αυτές θεωρούνται ήδη «κλειδωμένες» και ταυτίζονται με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Οσον αφορά στο αφορολόγητο, αρμόδιες πηγές διαμηνύουν επί του παρόντος «καμία αλλαγή στα ισχύοντα όρια» υπενθυμίζοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις για προσαύξηση αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά.
 

Σε διαπραγμάτευση

Ο χρόνος εφαρμογής των διατάξεων για το αυξημένο αφορολόγητο καθώς και για τις παράλληλες δεσμεύσεις καθιέρωσης εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 9% (από 22%), μείωσης του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 40%, σταδιακής κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και επίσης σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια στον προϋπολογισμό σε συνάρτηση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει μια πληρέστερη εικόνα για το εύρος των δημοσιονομικών περιθωρίων αφού ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Τότε, στα τέλη Σεπτέμβρη, θα ξεκαθαρίσει εάν και σε ποιο βαθμό θα μπορέσει να διευρυνθεί το πακέτο άμεσων ελαφρύνσεων για τους φορολογούμενους μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιδιώκει και την τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Επίδομα 200 ευρώ τον μήνα: Εκατομμύρια δικαιούχοι!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου