Θαυμάζεις και εσύ τον εαυτό σου στο Facebook; Δες τι σου συμβαίνει!

Το facebook, και συνολικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν την ιδιότητα να τρέφουν τις μικρές οι μεγάλες ματαιοδοξίες των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν. Το φαίνεσθαι υπερισχύει του είναι, σε μία αέναη διαμάχη δημιουργίας εντυπώσεων και κατακρήμνισης της ουσίας.
Από το μεγάλο αριθμό εφαρμογών του διαδικτύου, τα social media διατηρούν τα τελευταία χρόνια τη μερίδα του λέοντος, καθιστώντας ακόμη περισσότερο σαφές, ότι ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας. Τι είναι αυτό όμως που καθιστά τόσο δημοφιλή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Είναι η ανάγκη επαφής με φίλους; Υποθέτουμε πως όχι, γιατί ανέκαθεν ήτο εξαιρετικά εφικτό το να βρεις τους φίλους σου.
Είναι η ανάγκη για να βρεις παλιούς γνωστούς, ξενιτεμένους φίλους ή απωλεσθέντες έρωτες; Πιθανόν, όμως τι νόημα θα είχε να το κάνεις αυτό, επί της ουσίας;
Η προβολή του εαυτού και κατ’επέκταση η ικάνοποίηση τάσεων του υπερεγώ, είναι ένας-ίσως ο κυριότερος- από τους λόγους καθιέρωσης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Γι’αυτό και το προφίλ του μέσου χρήστη φαντάζει ιδανικό, χωρίς εκείνα τα χαρακτηριστικά της καθημερινότητας που μας κάνουν βαρετούς, χωρίς εκείνα τα απωθητικά στοιχεία του χαρακτήρα μας, φτιαγμένο ιδανικά, για να απολαμβάνει κοινωνικής αποδοχής.
Τα τόσο ιδανικά, κοινωνικά προφίλ αποτελούν πόλο έλξης για πολύ κόσμο αλλά κυρίως για τους ιδιοκτήτες τους. Ας δούμε όμως, γιατί συμβαίνει αυτό.
Ο έλεγχος του προφίλ σου δεν σου δίνει πληροφορίες που δε χρειάζεσαι. Ό,τι έχει ανέβει το γνωρίζεις και θαυμάζεις την οξυδέρκεια, τη γραφή ή τη φωτογένειά σου. Δεν είσαι υποχρεωμένος να μάθεις τα νέα ανθρώπων για τα οποία(και τους οποίους) απαξιείς.
Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και εφικτό ταξίδι στο χρόνο. Βλέπεις που ήσουν πέρυσι τέτοια μέρα, πριν από τρια χρόνια, που πέρασες τα γεννέθλια τα δικά σου ή κάποιου φίλου. Και όλα αυτά με ένα scroll down.
Βλέπεις τον εαυτό σου όπως οι άλλοι. Εδώ παρατηρουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια την επίδραση του Φροϋδικού Υπεργώ στη σχέση μας με την τεχνολογία. Θα πρέπει να το δείξω αυτό; Θα πάρει “Like”; Πώς με κάνει να φαίνομαι αυτή η φωτογραφία; Ανησυχίες που προκύπτουν από την ανάγκη αποδοχής από το κοινωνικό μας περιβάλλον, άσχετα από το αν αυτό έχει μεταφερθεί στον ψηφιακό χώρο τα τελευταία χρόνια.
Η αυτοεκτίμηση. Η ανάγκη να τονώσουμε την αυτοεκτίμησή μας πηγάζει από το ισχυρό Υπερεγώ. Άτομα που προέρχονται από ένα απαιτητικό περιβάλλον και φαίνονται να αναπτύσσουν μεγάλο βαθμό εξάρτησης από την πρόσληψη της εικόνας τους από τρίτους, ελέγχουντ ακτικά το προφίλ τους, ώστε να ανα-δημιουργούν την θετική εικόνα που θεωρούν ότι σχηματίζουν για αυτούς όσοι τσεκάρουν το προφίλ τους. Επίσης, είναι μία σαφής προσπάθεια αποφυγής οποιασδήποτε εικόνας θα μπορούσε να έχει αντίθετα αποτελέσματα, όωπς για παράδειγμα του προφίλ κάποιου άλλου, οι δεξιότητες του οποίου θεωρούμε πως υπερισχύουν των δικών μας.




0 ΣΧΟΛΙΑ