ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Έρχονται αλλαγές – Τα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Πετρέλαιο θέρμανσης: Έρχονται αλλαγές – Τα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχεδιασμός για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, καθώς πλησιάζει η 15η Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης της διάθεσης του καυσίμου. Στο επίκεντρο βρίσκονται δύο βασικές παρεμβάσεις που αναμένεται να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα: αφενός το τελικό ύψος της επιδότησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και αφετέρου το ενδεχόμενο να επανέλθει το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των εταιρειών εμπορίας καυσίμων και των πρατηριούχων. Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει ως στόχο η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί χαμηλότερα από τα 1,75 ευρώ το λίτρο, επίπεδο στο οποίο είχε κλείσει η προηγούμενη περίοδος θέρμανσης. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν όσο πλησιάζει η έναρξη της διάθεσης, καθώς οι διεθνείς τιμές πετρελαίου μεταβάλλονται καθημερινά.

Οι δύο παρεμβάσεις στο τραπέζι

Το πρώτο μέτωπο αφορά την επιδότηση που θα εφαρμοστεί στο πετρέλαιο θέρμανσης, με το ακριβές ύψος της να συναρτάται με την πορεία των διεθνών τιμών μέχρι τις ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης. Παράλληλα, εξετάζεται η επαναφορά του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των εταιρειών εμπορίας και των πρατηρίων. Το συγκεκριμένο μέτρο είχε εφαρμοστεί στις 11 Μαρτίου, μετά το ξέσπασμα της κρίσης στον Περσικό Κόλπο, με ανώτατο περιθώριο 5 λεπτών ανά λίτρο για τις εταιρείες εμπορίας στο πετρέλαιο κίνησης και την απλή αμόλυβδη, ενώ για τα πρατήρια το αντίστοιχο όριο είχε καθοριστεί στα 12 λεπτά ανά λίτρο. Το πλαφόν έπαψε να ισχύει από την 1η Ιουλίου, ωστόσο πλέον βρίσκεται εκ νέου στο τραπέζι ενόψει της έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Παράλληλα με τις παρεμβάσεις που αφορούν την τιμή στην αντλία, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει και αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τη νέα περίοδο. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η ενίσχυση θα διατηρήσει τα υφιστάμενα εισοδηματικά και κλιματικά κριτήρια, αλλά θα προβλέπει υψηλότερους συντελεστές. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να ενισχυθεί περισσότερο η στήριξη των νοικοκυριών που πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ το τελικό ύψος της επιδότησης στο πετρέλαιο θα καθοριστεί σε συνάρτηση με τα δεδομένα της αγοράς. Η κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι η παρέμβαση στο επίδομα θα είναι στοχευμένη, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το εισόδημα των δικαιούχων όσο και τις διαφορετικές ανάγκες θέρμανσης ανά περιοχή.

Στα 2 ευρώ η τιμή χωρίς επιδότηση

Την ίδια στιγμή, η εικόνα που διαμορφώνεται σήμερα στην αγορά, χωρίς να υπολογίζεται κάποια νέα επιδότηση, παραπέμπει σε τιμή κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο. Η εκτίμηση αυτή συνδέεται με τις τελευταίες εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία επηρεάζουν την πορεία του Brent, ενώ παράλληλα ρόλο παίζει και η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το κόστος με το οποίο θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης δεν μπορεί ακόμη να θεωρηθεί οριστικό. Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς ακόμη και μικρές μεταβολές στις διεθνείς τιμές μπορούν να επηρεάσουν την τελική τιμή στην ελληνική αγορά.

Κρίσιμος παράγοντας οι διεθνείς τιμές

Το τελικό ύψος της κρατικής παρέμβασης αναμένεται, επομένως, να εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα κινηθούν οι διεθνείς τιμές μέχρι την έναρξη της νέας περιόδου θέρμανσης. Στον σχεδιασμό προβλέπεται συνδυασμός κρατικής και διυλιστηριακής επιδότησης, με στόχο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να παραμείνει κάτω από το επίπεδο των 1,75 ευρώ το λίτρο. Παράλληλα, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά για τα νοικοκυριά που δικαιούνται την ενίσχυση. Έτσι, οι αποφάσεις για το ύψος της επιδότησης και την πιθανή επαναφορά του πλαφόν αναμένεται να αποτελέσουν τα δύο βασικά σημεία των ανακοινώσεων πριν από την επίσημη έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου