ΑΡΧΙΚΗ VIDEO

Αρπάχτηκαν on air Καραμήτρου και Μητροπολίτης: «Θες 4.000 ευρώ για να δείξεις στον κόσμο τον δρόμο του Θεού;»

Η on-air κόντρα Καραμήτρου - Μητροπολίτη
Η on-air κόντρα Καραμήτρου - Μητροπολίτη
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στον τηλεοπτικό αέρα με αφορμή τις αυξήσεις στις αποδοχές των μητροπολιτών, όταν η δημοσιογράφος Μίνα Καραμήτρου ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με ιεράρχη, εκφράζοντας την απορία αλλά και την αντίδρασή της για το ύψος των μισθών που λαμβάνουν οι επικεφαλής των Μητροπόλεων.

Η συζήτηση που έγινε viral από τον χρήστη: gianisel1 ξεκίνησε με αφορμή το ζήτημα των αυξήσεων, με τη δημοσιογράφο να αντιπαραβάλλει τις αποδοχές των μητροπολιτών με τα εισοδήματα των συνταξιούχων και των πολιτών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις καθημερινές οικονομικές υποχρεώσεις.

«Γιατί πρέπει ένας ιεράρχης να παίρνει 4.000 ευρώ;»

Η Μίνα Καραμήτρου διατύπωσε ευθέως την απορία της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει ένας ιεράρχης να παίρνει μισθό 4.000€ για να δείξει στον κόσμο ποιος είναι ο δρόμος του Θεού.»

Η ίδια συνέχισε σε ακόμη πιο έντονο ύφος, σχολιάζοντας πως ο κόσμος δυσκολεύεται να αποδεχθεί τέτοιες αποδοχές σε μια περίοδο οικονομικής πίεσης. «Όταν το ποίμνιο που θα πάει να πάρει το αντίδωρο την Κυριακή, ξέρει ότι θα το δώσει ένα χέρι το οποίο θα πάρει 4.000€, καταλαβαίνετε τι μέσα του κάπως νιώθει εκείνη τη στιγμή.»

Λίγο αργότερα επανήλθε στο ίδιο επιχείρημα, συγκρίνοντας τις αυξήσεις που δόθηκαν στους ιεράρχες με εκείνες που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι. «Όχι, δεν θα το λύσετε εσείς, θα πεινάει ο συνταξιούχος κι εσείς θα παίρνετε πεντοχίλιαρα. Ωραίο είναι αυτό.»

Καραμήτρου, ένταση με μητροπολίτη
Καραμήτρου, ένταση με μητροπολίτη

Και πρόσθεσε: «Αυτή η αύξηση… γιατί άκουσα κι άλλους ιεράρχες να λένε “ήταν πάγιο αίτημα”. Και λέει ο κάθε συνταξιούχος “κι εμείς έχουμε ένα πάγιο αίτημα”. Αλλά εμάς…»

Η απάντηση του μητροπολίτη

Ο ιεράρχης αναγνώρισε πως το θέμα μπορεί να προκαλεί αντιδράσεις στην κοινωνία, ωστόσο υποστήριξε ότι επρόκειτο για μία μισθολογική εκκρεμότητα που έπρεπε να διευθετηθεί. «Μπορεί να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Αλλά από την άλλη, υπάρχει μία νομική και μισθολογική ανωμαλία, η οποία έπρεπε να θεραπευτεί.»

Παράλληλα υποστήριξε πως η κυβέρνηση προχώρησε μονομερώς στη συγκεκριμένη απόφαση. «Η κυβέρνηση απεφάσισε ότι έπρεπε να λύσει αυτό το πρόβλημα, αυτή την ανακολουθία, και αυτό έκανε. Ούτε προηγούμενη συζήτηση υπήρχε, ούτε συμφωνία υπήρχε.»

Όταν η δημοσιογράφος ανέφερε ότι οι μητροπολίτες λαμβάνουν περίπου 4.000 ευρώ, εκείνος διόρθωσε το ποσό λέγοντας:

«3.471€.»

«Με λιγότερα δεν μπορεί;»

Η συζήτηση απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη ένταση όταν η Μίνα Καραμήτρου ρώτησε ευθέως: «Με λιγότερα δεν μπορεί, Σεβασμιώτατε;» Ο μητροπολίτης απάντησε πως άλλο είναι η πνευματική αποστολή της Εκκλησίας και άλλο η αποζημίωση για τη θέση που κατέχει ένας ιεράρχης.

«Είναι άλλο πράγμα αν δείχνουν το δρόμο του Θεού και άλλο πράγμα να αποζημιώνεται κάποιος για τη δουλειά που κάνει και για τη θέση την οποία κατέχει αυτή τη θέση. Όπως υπάρχει μια αντιστοιχία για τις θέσεις των ανωτάτων δικαστικών, οι θέσεις των ανωτάτων στρατιωτικών, έτσι υπάρχει και η θέση των μητροπολιτών.»

Η δημοσιογράφος επέμεινε, επισημαίνοντας ότι η κοινωνία δοκιμάζεται οικονομικά και διερωτήθηκε αν οι ιεράρχες θα μπορούσαν να δώσουν διαφορετικό παράδειγμα. «Μήπως όμως, Σεβασμιώτατε, επειδή αυτή τη στιγμή ο κόσμος εκεί έξω και η κοινωνία πονάει, μήπως να τα αφήσετε και όπως μας έχει μάθει ο Θεός, να τα δώσετε;»

Η αναφορά στη φιλανθρωπία της Εκκλησίας

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης υποστήριξε πως δεν πρέπει να συγχέεται το θέμα των αποδοχών με το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

«Θέτετε δύο πράγματα. Το ένα είναι ο μισθός για τον οποίο μιλούμε και το άλλο είναι αν θα κάνουμε φιλανθρωπία. Το τι φιλανθρωπία κάνει η Εκκλησία όλο το χρόνο, νομίζω ότι ο κάθε ιεράρχης το γνωρίζει πάρα πολύ καλά στην επαρχία του.»

Η Μίνα Καραμήτρου έκλεισε την αντιπαράθεση επαναλαμβάνοντας πως το βασικό ζήτημα είναι η εικόνα που λαμβάνει η κοινωνία. «Όταν το ποίμνιο που θα πάει να πάρει το αντίδωρο την Κυριακή, ξέρει ότι θα το δώσει ένα χέρι το οποίο θα πάρει 4.000€, καταλαβαίνετε τι μέσα του κάπως νιώθει εκείνη τη στιγμή.»

Η τηλεοπτική συζήτηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς το θέμα των αποδοχών των μητροπολιτών συνεχίζει να απασχολεί την κοινή γνώμη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που πολλοί πολίτες αντιμετωπίζουν αυξημένες οικονομικές δυσκολίες.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου