Νέα μελέτη δείχνει τον πόνο των αστακών – Ζητούν απαγόρευση στο εν ζωή βρασμό τους

Μία καινούρια επιστημονική μελέτη έρχεται στο φως της δημοσιότητας και υποστηρίζει, ότι, πρεπει να απαγορευτεί άμεσα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο ο βρασμός ζωντανών αστακών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι αστακοί –και ειδικότερα οι νορβηγικοί αστακοί που χρησιμοποιούνται ευρέως στο scampi– φαίνεται ότι βιώνουν πόνο με τρόπο παρόμοιο με αυτόν των θηλαστικών, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα στη συζήτηση περί ηθικής μεταχείρισης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χορήγηση κοινών παυσίπονων, όπως η λιδοκαΐνη και η ασπιρίνη, μειώνει σημαντικά τις αντιδράσεις των καρκινοειδών σε επιβλαβή ερεθίσματα, όπως τα ηλεκτρικά σοκ. Αυτό υποδηλώνει ότι οι αντιδράσεις τους δεν είναι απλώς αντανακλαστικές, αλλά σχετίζονται με την εμπειρία του πόνου.
Η εξήγηση των ειδικών
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στον πόνο –που αποτελεί συναισθηματική εμπειρία– και την απλή νευρική αντίδραση (nociception), κάτι που μέχρι σήμερα αποτελούσε αντικείμενο διαφωνίας.
Η καθηγήτρια Lynne Sneddon, ειδική στη συμπεριφορά των ζώων, τονίζει ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως ο βρασμός ζωντανών καρκινοειδών δεν είναι ανθρωπιστική πρακτική. «Δεν θα δεχόμασταν ποτέ να βράσουμε ζωντανό ένα θηλαστικό ή ένα πτηνό, επομένως είναι καιρός να επανεξετάσουμε πώς αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζώα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Χώρες οι οποίες υποστηρίζουν την συγκεκριμένη πρακτική
Ήδη, χώρες όπως η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστρία, καθώς και ορισμένες πολιτείες της Αυστραλίας, έχουν απαγορεύσει τη συγκεκριμένη πρακτική. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο νόμος αναγνωρίζει από το 2022 τα καρκινοειδή ως έμβια όντα με ικανότητα να αισθάνονται πόνο, ενώ πρόσφατες πολιτικές πρωτοβουλίες εξετάζουν την επέκταση της προστασίας τους.
Οι επιστήμονες προτείνουν εναλλακτικές, πιο ανθρώπινες μεθόδους θανάτωσης, όπως η άμεση καταστροφή του νευρικού συστήματος με ειδική τομή ή η χρήση ισχυρών ηλεκτρικών εκκενώσεων που προκαλούν άμεση αναισθητοποίηση.
Ωστόσο, δεν υπάρχει πλήρης συναίνεση στην επιστημονική κοινότητα. Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι, αν και είναι πιθανό τα καρκινοειδή να βιώνουν πόνο, μια καθολική απαγόρευση ίσως δεν είναι πρακτική σε όλες τις περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μικρότερα είδη όπως οι γαρίδες.
Διαβάστε επίσης
Η συζήτηση, τελικά, δεν περιορίζεται μόνο στην επιστήμη, αλλά επεκτείνεται και σε ηθικό πεδίο: πόσο πόνο είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί η κοινωνία στο πλαίσιο της διατροφής και της ανθρώπινης δραστηριότητας; Το ερώτημα αυτό παραμένει ανοιχτό, καθώς η επιστήμη συνεχίζει να αποκαλύπτει νέες πτυχές της ζωής των θαλάσσιων οργανισμών.






0 ΣΧΟΛΙΑ