ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ψυχρή επέλαση στη χώρα: Μαγικές εικόνες από Πάρνηθα, Πήλιο, Εύβοια και Κίσσαβο – Που θα χιονίσει τις επόμενες 48 ώρες; Πρόγνωση από Μαρουσάκη, Καλλιάνο, Αρνιακό

Έντονη κακοκαιρία σ' όλη τη χώρα
Έντονη κακοκαιρία σ' όλη τη χώρα
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Η ψυχρή εισβολή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην επικράτεια, με τον χειμώνα να δείχνει τα δόντια του και πολλές περιοχές της χώρας να έχουν ήδη «ντυθεί» στα λευκά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν οδήγησαν σε έντονες χιονοπτώσεις, κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά χωριά, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό.

Πού το έστρωσε; Από την Πάρνηθα μέχρι τον Κίσσαβο

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι χιονοπτώσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στα μεγάλα υψόμετρα, αλλά επεκτάθηκαν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας περιλαμβάνουν:

  • Αττική: Η Πάρνηθα δέχτηκε σημαντικό όγκο χιονιού, προσφέροντας εικόνες αμιγώς χειμερινές.
  • Θεσσαλία: Στην Πορταριά Πηλίου το τοπίο είναι λευκό, ενώ οι εικόνες από τον Κίσσαβο αναδεικνύουν την άγρια ομορφιά του βουνού.
  • Εύβοια: Η Σέττα είναι ανάμεσα στις περιοχές που είδαν έντονη χιονόπτωση τις τελευταίες ώρες.

Συστάσεις προς τους πολίτες: Λόγω του παγετού που αναμένεται τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, ειδικά στα ορεινά τμήματα, οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό (αντιολισθητικές αλυσίδες).

Εικόνες από την ολόλευκη Πάρνηθα

Όμορφες εικόνες από την Πορταριά Πηλίου

Υπέροχες εικόνες από Σέττα Ευβοίας

Κίσσαβο Θεσσαλίας

Χιόνια στον Κίσσαβο
Χιόνια στον Κίσσαβο
Χιόνια στον Κίσσαβο
Χιόνια στον Κίσσαβο
Χιόνια στον Κίσσαβο
Χιόνια στον Κίσσαβο

 

Η Ελλάδα στην «κατάψυξη»: Το φαινόμενο «Aegean Sea Effect» και η επικείμενη σύγκρουση αέριων μαζών

Καιρός: Σε κλοιό πολικού ψύχους παραμένει η χώρα τις τελευταίες ημέρες, με το φαινόμενο «Aegean Sea Effect» να αποτελεί τον κύριο ρυθμιστή του καιρού και να ντύνει στα λευκά ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, οι συνθήκες αυτές θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως το μεσημέρι της Τρίτης, 20 Ιανουαρίου, προτού ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέλυσε τον μηχανισμό που κρατά την ανατολική χώρα σε χειμερινό κλοιό. Όπως εξήγησε, η πολική αέρια μάζα που έχει εγκατασταθεί πάνω από την περιοχή μας είναι ιδιαίτερα ξηρή. Για να δημιουργηθούν χιονοπτώσεις, η μάζα αυτή χρειάζεται υγρασία, την οποία «αντλεί» καθώς περνά πάνω από τη θάλασσα του Αιγαίου.

Αυτή η διαδικασία επηρεάζει κυρίως:

  • Τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.
  • Τις νότιες περιοχές της επικράτειας.
  • Την Εύβοια και την Αττική, που παραδοσιακά δέχονται φαινόμενα από αυτή τη ροή.

Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να παραμείνει ενεργό μέχρι το μεσημέρι της αυριανής ημέρας, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη φάση της κακοκαιρίας.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη στο Open

Δείτε την πρόγνωση του καιρού από τον Γιάννη Καλλιάνο στο Mega

Δείτε και την πρόγνωση του καιρού από τον Τάσο Αρνιακό στον ΑΝΤ1

Πρόγνωση Τρίτης 20-01-2026

Στα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο, το Ιόνιο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα βόρεια βροχές ή χιονόνερο.Τα φαινόμενα το βράδυ θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά πλήν της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά – ημιορεινά, καθώς και στα ορεινά της Εύβοιας και της Κρήτης. Τα φαινόμενα τη νύχτα στα δυτικά θα ενταθούν.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί, στα δυτικά 6 με 8 και τοπικά στα νοτιοδυτικά 9, στα ανατολικά 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 07 με 08 βαθμούς, στα κεντρικά και τα νότια ηπειρωτικά τους 10 με 12, στις νησιωτικές περιοχές και τα δυτικά ηπειρωτικά τους 11 με 13, ενώ τοπικά στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θα φθάσει τους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά που στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Πρόγνωση Τετάρτης 21-01-2026

Επιδείνωση του καιρού με αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές σε όλη τη χώρα. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της δυτικής, της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά – ημιορεινά, οι οποίες αναμένονται εντονότερες στα κεντρικά και τα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 8 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Στα ανατολικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί 6 με 8 και στο Αιγαίο από το απόγευμα πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νότια, όμως παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου